Vazul
  • HUF: 348.37
  • USD: 1.21
  • 13 °C
  • 27 °C

Jozef Majchrák: Geopolitikai játszmák – Ivan Korčok kettős beszéde

2021. jún. 09. 18:54

Nyitókép forrása: tasr

 

Miközben a Szputnyik V-vel kapcsolatban olyan kifejezéseket hallunk hetek óta a politikusoktól, mint a hibrid hadviselés, egy másik olyan geopolitikai fegyver kezd formát ölteni, amelyhez képest az orosz vakcina jelentéktelen közjáték csupán.

 

Az amerikai elnöki adminisztráció azon döntése, hogy felfüggessze a Nord Stream 2 AG vállalat elleni szankciókat azt jelenti, hogy az orosz-német Balti-tenger alatt húzódó gázvezeték elkészülhet és engedik üzembe helyezni.

 

A szentpétervári gazdasági fórumon ezt végül Ivan Korčok szlovák külügyminiszternek is el kellett ismernie a Gazprom vezetőjével zajló találkozóját követően.

 

Nem teljesedtek be Szlovákia másik külpolitikai arca, Tomáš Valášek jóslatai sem, aki korábban a parlament külpolitikai bizottságának elnöke volt. Ő azt állította, hogy az új amerikai elnöke, Joe Biden sem fog egyetérteni az északi gázvezeték megépítésével. Verbálisan lehet, hogy így is van, de az USA a gyakorlatban félretette azokat a kényszerítő eszközeit, amelyekkel akadályozni tudta volna a gázvezeték megépítését.

 

(…)A szlovák külpolitikának aligha róható fel, hogy az Északi Áramlat 2 esetében ne fejezte volna ki nemtetszését. (…) A jogos kritika másra irányul. Arra a módszerre, ahogyan a külpolitikai vitákat vezetik nálunk.

 

A Szputnyik V megvásárlása idején – amely geopolitikai szempontból banalitás volt – a szlovák külpolitikai képviselőink szokatlanul kemény szavakat használtak. Hibrid hadviselést emlegettek (Ivan Korčok) vagy a nyugati partnerek arculköpését (Tomáš Valášek).

 

Eközben az Északi Áramlat 2 kapcsán, amely tényleg geopolitikai fenyegetést jelent, semmilyen kemény kijelentés nem hangzott el tőlük. Sem az orosz geopolitikai fegyverről, amelynek építésében Németország is részt vesz, sem a partnerek arculköpéséről. Ez esetben ugyanis a nagyjátékosok (Németország, USA) voltak azok, akik előnyben részesítették saját érdeküket a partnerekével szemben.

 

A külügyminiszter az egész ügyet lezárta azzal, hogy üdvözölte a Gazrpom vezetője, Alekszej Miller bizonygatásait arról, hogy továbbra is a Szlovákiával való együttműködésben érdekeltek.

 

Ezt az esetet mindenképp érdemes megjegyezni arra az esetre, ha a jövőben ismét kirobban egy az orosz vakcináéhoz hasonló hisztéria.

 

Postoj.sk, Geopolitické zbrane/ Dva slovníky Ivana Korčoka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. jún. 10. 11:37

Korcok kijelenteseinek nincs sulya.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket