Evelin, Fülöp
  • HUF: 350.87
  • USD: 1.09
  • 11 °C
  • 22 °C

Marek Vagovič: Kičurát Mečiar szülte, Dzurinda nevelte és Fico tökéletesítette

2020. Már. 24. 11:36

Nyitókép: TASR

 

Túlárazott szájmaszkok, reszpirátorok és tesztek. Az Állami Tartalékalap már évek óta a politikai fedezet alatt álló kiválasztottak fejős tehene. Az igazgató visszahívása azonban messziről nem elég: ezt az intézményt az alapjaitól kell újraépíteni, a működését pedig másképpen kell beállítani.

 

Pár nappal ezelőtt még senki sem ismerte Kajetán Kičurát, mára pedig a legrosszabb pillanatban vált a korrupció szimbólumává.

Hirdetés(x)

 

(…)

 

Felpezsdülnek az idnulatok

 

Az a módszer, ahogyan Kičura irányította az Állami Tartalékalapot, még az egyszerű, az életét félteni kezdő népet is felháborítja.

 

Az a gondolat, miszerint valaki ilyen időben is megengedi magának a seftelést ahelyett, hogy az alapvető feladatát végezné, felpezsdíti az indulatokat és feléleszti a defenesztráció gondolatát.

 

Az feszültségkeltésre éppen ez az, ami legkevésbé hiányzik. Kičura visszahívása és kivizsgálása után le kell csillapítani a helyzetet és olyan megoldásokat kell elfogadni, hogy többé ne ismétlődjön meg hasonló helyzet. Az Állami Tartalékalap körüli problémák nem most, nem tegnap és nem is tegnapelőtt születtek.

 

Drágán venni, olcsón eladni

 

Kičura egy olyan romlott rendszer bábja, ami még Mečiar idején született. Az Állami Tartalékalap igazgatója a 90-es években Mečiar embere, Anton Goga volt.

 

(…)

 

Gogát később azzal vádolták meg, hogy visszaélt a hatáskörével. Hitelgaranciákat írt alá kedvezőtlen hitelekre, amivel 104 millió koronával rövidítette meg az államot.

 

Dzurinda idején mindezt nem ilyen primitíven és durván csinálták, hanem kicsit szofisztikáltabban. Az állam drágán vásárolt, és egy idő után olcsón eladta.

 

(…)

 

A kiválasztott Bonul

 

A második és harmadik Fico-kormány idején Fico emberek, Kajetán Kiučura irányította az Állami Tartalékalapot. Kiválasztottá pedig a Bödör-féle Bonul őrző-védő szolgálatot tették.

 

A túlárazott szájmaszkok, reszpirátorok és tesztek az utolsós szög volt Kičura koporsójába. (…)

 

Állam az államban

 

A kompromittált Kičura leváltása messziről nem elég. Az Állami Tartalékalapot az alapjaitól kell újraépíteni, a működését pedig másképpen kell beállítani.

 

(…)

 

Nem szabad megengedni, hogy az Állami Tartalékalap a „béke“ idején állam legyen az államban, ahol mindenki azt csinál, amit akar.

 

Nem beszélve arról, hogy a „háború“ idején a raktárak üresek, mert kirabolták a politikai védelem alatt álló kereskedők. Itt tényleg az alapoktól kell kezdeni.

 

Aktuality.sk, Marek Vagovič: Komentár Mareka Vagoviča: Kičuru zrodil Mečiar, vychoval Dzurinda a zdokonalil Fico

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket