Teréz
  • HUF: 360.04
  • USD: 1.16
  • 6 °C
  • 17 °C

Martin Hanus: Peter Kažimír mérgező ökoszisztémája

2021. okt. 13. 17:52

Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo

 

A harmadik Fico-kormányban Marek Maďarič után a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi elnöke – egykori pénzügyminiszter – volt az, aki a leginkább hangoztatta, hogy a Smernek valamiféle megtisztulási folyamatra van szüksége, máskülönben rosszul fogja végezni.

 

(…)

 

Mai szemmel nézve abszurd és nevetséges, hogy a új posztkaliňáki és posztficoi Smernek – akik akkoriban titokban találkoztak és V4-nek nevezték magukat – a párt szűk vezetése volt a tagja: Peter Kažimír, Peter Pellegrini, Peter Žiga és Martin Glváč.

 

Addig, amíg az utolsó kettőnek megvolt a híre, Kažimírnak sikerült beférkőznie a pozsonyi szalonokba, hiszen jó módszerei voltak, még jobb angoltudása, és pénzügyi mesterként nemcsak Fico, de a miniszterei is tisztelték, sőt, a legjobb közgazdászokkal tudott társalogni, tanulékony volt és meghallgatta a tanácsokat. (…) Kažimír sosem csinált szégyent, és a „smeronomics“ ellenzői is úgy tekintettek rá, mint az utolsó biztosítékra a főnökük populista orgiái előtt.

 

Amíg a Smeren belül Kažimír kiemelkedett a miniszteri autoritásával és képességeivel, addig a Smer gépezetét körülvevő mérgező ökoszisztéma alól nem tudott szabadulni.

 

Csak vessünk egy pillantást azokra az emberekre, akikkel a volt miniszter önszántából körbevette magát: a szóvivője, majd az államtitkára az a Radko Kuruc volt, aki ellen korrupció gyanúja miatt indítottak eljárást.

 

Kažimír miniszterkedése elején azt a bizonyos František Imreczet nevezte ki a Pénzügyőrség élére, aki most már bűnbánóként tesz vallomást Kažimír és Pellegrini ellen.

 

Szintén Kažimír embere volt Jozef Makúch, a Szlovák Nemzeti Bank egykori igazgatója. (…) A háttérben arról susmogtak, hogy amikor pénzügyminiszterként másodszor ültette Makúchot a Szlovák Nemzeti Bank élére, a hálás jegybankelnök megígérte a karrierje kovácsának, hogy a megfelelő időben átadja neki a jól fizető pozícióját.

 

Ez a művelet 2018 novemberében kezdődött el, amikor Makúch a hivatali idejének lejárta előtt két évvel váratlanul, meggyőző magyarázat nélkül távozott posztjából. Röviddel ezután Kažimír bejelentette, hogy megpályázza a Szlovák Nemzeti bank igazgatói posztját. Még azelőtt, hogy a Smer elszenvedte volna a választási vereségét, Kažimír beült Makúch melegen hagyott helyére.

 

Ahogy Ficonak nem sikerült az államfői pozícióba és az Alkotmánybíróság elnöki pozíciójába átmenteni magát, úgy Kažimírnak sikerült magát átmenteni a jegybank élére.

 

(…)

 

Postoj.sk, Martin Hanus: Obvinenie z podplácania/Toxický ekosystém Petra Kažimíra

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket