Bence
  • HUF: 328.18
  • USD: 1.11
  • 21 °C
  • 33 °C

Richard Sulík: Az európai politikát illetően Kollár közelebb áll hozzám, mint a progresszívek

2019. máj. 15. 08:18

Nyitókép: David Ištok/Aktuality.sk

 

Az ellenzéki pártok élesen bírálták Boris Kollárt az európai szélsőjobboldallal kötött szövetsége miatt. Az ellenzéki pártok többsége a Sme rodina nélkül próbálná meg összeállítani a következő kormányt. Az SaS-es Richard Sulík azonban éppen az ellenkezőjét mondja – hozzá Kollár közelebb áll, mint a Progresszív Szlovákia.

 

Hirdetés(X)

Mit gondol arról, hogy Boris Kollár Marine Le Pennel találkozgat és Matteo Salvini frakciójához csatlakozott?

 

Marine Le Pennel nem lépnék be egy közös frakcióba, mivel Franciaországban referendumot akart szervezni az EU-ból való kilépésre, ami számomra elfogadhatatlan. Az EU-tagság kulcsfontosságú érdeke Szlovákiának. Az EU-t nem tönkretenni kell, hanem megreformálni.

 

Ezért is elfogadhatatlan számunkra Marián Kotleba, hiszen ő is referendumot szervez az EU-ból való kilépésre. Ez pedig szintén extrém.

 

Boris Kollár és a pártja szövetséget kötött Marine Le Pennel, Matteo Slavinivel és több európai szélsőjobboldali párttal. Ennek lesznek belpolitikai következményei? Hiszen ha a jövőben egy Smer, SNS és Kotleba-mentes kormányban foglalnának helyet, akkor Boris Kollárnak minden bizonnyal helyet kellene kapnia benne, nem?

 

Talán igen, talán nem. Számomra ennek nincsen semmilyen belpolitikai következménye. Boris Kollár továbbra is elfogadható partner.

 

Sőt, számomra az európai dolgokat illetően elfogadhatóbb, mint a Progresszív Szlovákia azon állásfoglalása, miszerint mindennel, ami Brüsszelből jön, vakon egyet kell érteni, mert proeurópaiak vagyunk. Ez egy veszélyes hozzáállás és éppen olyan extrém dolog, mint az EU-ból való kilépés. Boris Kollár valahol a kettő között helyezkedik el.

 

(…)

 

Kotleba támogatottsága már régóta növekszik a felmérésekben. 8%-kal választották meg, most meg már 14%-on áll. Van még esélye a növekedésre?

 

Nem hinném, hogy Kotleba már huzamosabb ideje növekszik. Amennyiben Čižnár főügyész rendkívüli kampányt csinál neki azzal, hogy egy vacak javaslatot terjeszt be a pártja megszüntetésére, akkor világos, hogy meg fog ugrani a felmérésekben.

 

Kotlebát a politikai harcokban kell legyőzni, nem azzal, hogy megszüntetjük a pártját.

 

(…)

 

Kinek mit kellene tennie ahhoz, hogy Kotleba népszerűsége ne növekedjen?

 

Kotleba népszerűsége azért növekszik, mert sok olyan dolgot mond, amivel az emberek egyetértenek. Ezenkívül olyan dolgokról is szót ejt, amelyekről a standard politikusok nem beszélhetnek, vagy félnek róluk beszélni. Kotleba világosan kimondja, hogy az iszlám veszélyezteti a kultúránkat. Amennyiben ezt én mondanám, akkor jobbik esetben a véleményformáló médiáink xenofóbnak titulálnának.

 

(…)

 

Aktuality.skSulík: Kollár je mi v europolitike bližší ako Progresívci

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Megosztás