Rigó Konrád: Liberális szövetségesekre van szükségünk. Káčer szereti a magyarokat

2022. nov. 22. 20:56

Orbán Viktor kritizálása ellenére a liberálisok a kisebbségek legjobb szövetségesei, avagy Káčer szereti a magyarokat

 

Kisebbségi párt egyedül soha nem fog kormányozni, ezért fontos a kapcsolat a hazai politika meghatározó szereplőivel, kiváltképp azokkal, akikkel közös témáink is vannak. Pár napja ezért találkoztam a külügyminiszterrel, Rastislav Káčerrel, akivel újra jót beszélgettünk.

 

Egyetértettünk abban, hogy Oroszország veszélyt jelent ránk és Európára, ahogy abban is, hogy Szlovákia számára az jelenti a biztonságot és a gazdagabb jövőt, ha a NATO tagjaként egy egyre egységesebb és erősebb EU mellett tesszük le a voksunkat. A kisebbségek számára, nem mellesleg, ez még hatványozottabban fontos – tulajdonképpen létkérdés.

 

Természetesen beszéltünk Magyarországról és a szlovákiai magyarságról is. Magyarország kormánya kapcsán nagyon megosztott a közvélemény, ezért hangsúlyoztam, hogy a szlovákiai magyarokat minden esetben, minden magyarokat érintő politikusi megnyilatkozásban, biztosítani kell arról, hogy a kritika nem őket, nem bennünket érint. Biztosítottuk egymást arról, hogy ez mindkettőnk számára fontos. Nekünk, szlovákiai magyaroknak, pedig azt kell megpróbálni megértenünk, hogy Orbán Viktor irányába megfogalmazott kritika nem rólunk mond ítéletet. Ugyanakkor mindketten úgy látjuk, hogy a két ország közötti jószomszédi kapcsolat – éppen a szlovákiai magyarok miatt is – még fontosabb, mint általában, és ezért sok türelemre és megértésre van szükség.

 

(…)

 

Meggyőződésem, hogy a szlovákiai magyar politika (legyen az bármilyen irányzatú) megértő partnerekre nem a nemzeti, nem a konzervatív és végképp nem a populista oldalon találhat. A kisebbségek irányába ugyanis ezek a politikai irányzatok hagyományosan elutasítóak. Velünk, itthon, a nyitott gondolkodású, proeurópai, demokratikus, (horrible dictu) liberális nézetű politikusok tudnak sokkal megértőbbek lenni.

 

Igaz, egy-egy beszélgetés nem könnyű, mert néha azt is meg kell értenünk, hogy nagyon sok mindenről másképp gondolkodunk. De megéri. Ha el akarunk érni valamit, el kell mondanunk mit szeretnénk, és a másikat is meg kell tudnunk hallgatni.

 

Szövetségesekre szükségünk van.

 

Nem az első beszélgetésünk volt, és abban maradtunk, hogy biztosan nem az utolsó.
(…)

 

Rigó Konrád: Facebook

Megosztás:
Címkék: rastislav káčer

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Géza
2022. nov. 23. 12:01

Neked elsősorban józan észre van szükséged az a legjobb szövetséges.

Berlin
2022. nov. 23. 15:01

Káčer szeret téged, Konrád! Miért ne szeretne? Magyar származású szlovák ember vagy. Káčer derék liberálisként a származásoddal keveset törődik, nemzeti elkötelezettséged pedig az övével egyező. Két eltérő származású szlovák könnyen szót ért. Amit viszont nem fogadsz el: él ebben az országban néhány százezer magyar, aki nem akar része lenni a Káčerrel közös nemzeti rendszerednek. Ha valóban liberális lennél (nem vagy az!), őket is meg kellene próbálnod érteni.

  Petike
  2022. nov. 23. 16:41

  nos az oktoberi választásokon 54 magyar képviselo jutott be a megyei parlamentekbe ebbol 31 MKP kotodottségu 17 Hidas kotodottségu és 6 Osszefogásos kotodottségu.2017ben az MKP 33 míg a Híd csak 9 képviselot juttatott be a megyei parlamentekbe.Akárhogy is elemezzuk az egykori hidasok 8 képviselovel tobbet juttattak be és az MKPsok 2vel kevesebbet.Rigo nem szlovák hanem szítiszta magyar magyar alap és kozépiskolát végzett úgy ahogy én is.Orbán politikája aki állítolag nemzetben gondolkodik inkább árt mint használ a magyar nemzetnek.A vasárnapi cselekedetével pedig megosztotta a felvidéki magyarságot és félek hogy szétverte a nagy nehezen osszeállított egységes Szovetséget.Megértem hogy félre kell terelni a népet mert jon a katasztrofális gazdasági viiszaesés januártol.1 százalékos inflácio emelkedo munkanélkuliség a forint elértéktelemítése az ország eladosodásának a novekedése a rezsicsokkentés jelentos mértéku csokkentése.Persze hogy Orbán nem fogja bevallani azt hogy a sok hazudozás és hibás gazdaságpolitika miatt rohamosan novekednek az árak a boltokban hanem a Brusszeli hibás szankciokra fogja ráfogni.Ez egy orbitális hazugság.MOon ma jelenleg legdrágább a gáz és a villanyáram a benzinkutakon tobb helyen is hiányzik a benzin.Igen én is a magyarországi liberális szovetségeseket keresek nem pedig a 19,századba visszanyulo Fidesz KDNP politikát.Ez nem nemzetpolitika drága Orbán és Semjén dua hanem a nemzetet becsapo és a nemzetnek árto politika ez.Az EU látván ezt a politikát lestoppolta a pénzt akkor aztán lesz hadd el hadd.De minden egyszer elmulik Elment tatát orosz torok a Fidesz sem lesz orok.

   Berlin
   2022. nov. 23. 17:13

   Nem tudom, van-e egyáltalán értelme válaszolni egy olyan monomániás embernek, aki képes szemrebbenés nélkül leírni, hogy "MOon ma jelenleg legdrágább a gáz és a villanyáram". Ennek ellenére teszek egy kísérletet. A felvidéki magyarságot nem Orbán Viktor osztotta meg. Soha nem volt ugyanis egységes. Mindig létezett egy nemzeti, érzelmeiben magyar szárnya, vele szemben pedig egy Magyarországot megvető, - bár származását, anyanyelvét tekintve magyar - csehszlovák érzelmű oldala. Ez utóbbi tagja Rigó Konrád, meg Petike fórumtárs is. Ezen a tényen semmit nem változtat az egykori magyar nyelvű oktatás. S hogy Orbán nemzetpolitikája inkább ártana nekünk, mint használna... Nos, a szlovákiai magyarság évtizedek óta, "kácserekkel" barátkozva kerüli a konfrontációt, amivel sikerült elérnünk, hogy még mindig földjeinket kobozhassák a Benes-dekrétumokra hivatkozva, hisztériás rohamot kapjanak nemzeti szimbólumaink láttán, sőt, azok sportmérkőzéseken való megjelenését bírsággal sújtsák! És még sokáig sorolhatnám, de úgyis felesleges.

Petike
2022. nov. 23. 17:44

nos Berlin Szlovákiában a gáz 199 euro 1 MWH mig MOon 229 euro átszákitva forintrol

  Berlin
  2022. nov. 23. 18:25

  Mi az a MO? A körgyűrűre gondolsz Budapest körül?

Petike
2022. nov. 23. 18:11

a korámy ugyanis befagyasztotta a gáz és a villany árát a munkáltatoknak ami a gáz esetáben 99 MWora mig a villanyáram esetében 199 MWora.A lakosság számára pedig a villanyáram 61.2 euro lesz 1 MWora vagyis 6 cent 1 kw mig a rezsicsokkentés után MOon 36 forint 1 kW ami 9 cent tehát kedves berlinkém hol is olcsobb az áram.Mindenestere Putyin nevu terrorista és gyilkos jol átverte Orbánt hogy 5 szor olcsobb lesz a gáz kibaszás volt a javábol.Tudod mivel orbán megszavazta az osszes szankciot a tomeggyilkos és terrorista Putyin ellen Putyin visszaválaszolt neki.Végre tudatosithtná Orban hogy melyik oldalon van mert nagyon rá fog fizetni erre de nem O hanem a magyar nemzet.

  Berlin
  2022. nov. 23. 18:32

  Elolvasni úgyse tudod, elég, ha a képeket nézegeted: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20201124-1?inheritRedirect=true&redirect=/eurostat/web/main/home

  Berlin
  2022. nov. 23. 18:52

  Van aktuálisabb statisztika is, ahol látható, hogy a szlovák ár a magyarnak pont a kétszerese: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Electricity_price_statistics

  Berlin
  2022. nov. 23. 18:55

  Itt meg a másik: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Natural_gas_price_statistics

   Petike
   2022. nov. 24. 03:33

   igen de ez a rezsicsokkentett ár MOon ha a fogyasyto évente nem lépi túl az 1729 kobmétert akkor csak 107 forintoto fizet a gáznál a villanynál pedig ha nem lépi túl a 2523 kilowattot akkor 36 forintott .Ha túllépi akkor a piaci árat kell fizetni ami ennek a 7 szerese.Sajnos a lakosság 40 százaléka ezt túl fogja lépni.Vagyis vége a rezyicsokkentésnek.Mivel berlin gondolom nem nézi a szlovák TV híreit akkor tudná hogy a villany esetében megtortént a megegyezés a kormány és a Slovenské elektrárne kozott ami bitztositja jovore a 61.2 eurot évente vagyis 6 centet kilowattonként.Mellesleg a augusztusban voltam a MOi rokonaimat megnézni és kivancsi voltam a hires rezsicsokkentésre hát a gázszámla havonta 27 000 forintra a villany pedig 14000 forinra jon ki nekik vagyis 66 uro illletve a villanynál 35 euro osszesen 100 euro havonta.Nekem az elszámlálás utan a gáz havi osszege 68 eurora a villanyáram pedig 38eurora jott ki.Joformán semmi kulunbség.pedig Szlovákiában nincs is rezsicsokkentés.A múlt szombaton pedig Esztergomban voltunk bevásárolni hát amikor a Lidlbe bementem majd seggre estenm mert a befagyasztott árakon kivul az árak az egekben voltak.Kenyér 1099 forint a tejfol 1299 forint.Csak megjegyzemhogy a kenyér kiloját odahaza 1 euro 80 centért veszem a tejfolt pedig 79 cemtért.Megértem egy részbol Orbánt hogy el kellett neki a figyelmet terelni a sálra mert jovore jon a hatalmas recesszio és nem irigylem Ot.Mellesleg a koolaj már egy hete nem jon MOra de CZ és SK jon ugye milyen érdekes gondolom az ukrán politikus nyáron nem blaffolt és mi lesz ha az ukránok leállitják az olajat.

   Berlin
   2022. nov. 24. 09:30

   Az, hogy neked mi jön ki, mitől esel seggre, irreleváns. Velem vitatkozhatsz, de az Eurostattal nem érdemes. Akármennyit bűvészkedhetsz a számokkal, sehogy nem bizonyítható az az ótvar nagy hazugságod, hogy Magyarországon a legmagasabbak a rezsiköltségek. Normális ember ilyet nem állíthat, csak kényszeres Orbán-gyűlölő. Mi az a MO?

Szóljon hozzá!

Kövessen minket