Tomáš Dugovič: Gyáva szlovákok, hős ukránok? Káčer azokat gyalázza, akiktől a fizetését kapja - Körkép.sk
Janka, Zsanett
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tomáš Dugovič: Gyáva szlovákok, hős ukránok? Káčer azokat gyalázza, akiktől a fizetését kapja

2023. febr. 28. 18:01

Rastislav Káčer annak margójára, hogy több tízezer szlovák utasította el a fegyveres harcot, pár nappal ezelőtt a következőképp nyilatkozott:

 

„Tudják, az ukránok nem sorakoznak a hivataloknál. És nem hurcolják a papírt arról, hogy nem akarnak harcolni hazájukért. Egyszerűen ők olyan emberek, akik a hazájukat védik. A szuverenitásukat. A zászlajukat. És harcolnak, hősiesen, elkötelezetten”.

 

Káčer kijelentése két okból is hibás.

 

Először is, szavai büntetendő mértékű általánosításról árulkodnak. Csak Káčer fejében lehet szembeállítani az ijedt szlovákról alkotott képet a hős ukránokéval. Ha másért nem, legalább azért, mert a katonai szolgálatot 40 ezer férfi utasította el, miközben az országban 1,8 millió aktív korú férfi él.

 

Másodszor, az alapvető túlélési ösztönökkel rendelkező emberek természetes módon úgy vannak programozva, hogy ha ölniük vagy meghalniuk kell, akkor azt elsősorban a családjuk vagy a nemzetük védelme érdekében vállalják be. Ha a szlovákok elővigyázatosságból elutasítják a harcot teljes más, nem személyes érdekek (nevezzük geopolitikai érdekeknek) miatt, abban nincs semmi elítélendő.

 

Harmadszor, bár az ukránok elhivatottsága sok tekintetben túlszárnyalta a várakozásokat és tiszteletet érdemel, a külügyminiszter azért elég romantikus képet festett róluk. Az orosz-ukrán háború kitörése óta, de előtte is több millióan hagyták el Ukrajnát. A legtöbben ráadásul Oroszországba menekültek – nagyjából hárommillióan. A katonaköteles korú férfiakat végül csak a határok lezárása és a hadiállapot kihirdetése állította meg.

 

(…) A többi problémáról is sokat elárul, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban írta alá azt az ellentmondásos törvényt, amely szigorította a parancsmegtagadásért és dezertálásért járó büntetéseket. A dezertálásáért ezentúl 12 év börtön jár az ukrán katonáknak – amit egyébként az emberjogi aktivisták élésen kritizáltak.

 

(…) Rastislav Káčer képes saját hivatala küldetését megtagadva megvetni saját nemzetét, amelytől a fizetését kapja, és felmagasztalni egy idegen nemzetet, miközben a teljes képet elhallgatja. Ismét felmerül a kérdés, hogy kit is képvisel valójában.

 

Standard.sk, Zbabelí Slováci a odvážni Ukrajinci? Káčer sa nevyjadruje ani ako slovenský a ani ako diplomat. A dezinformuje

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Taksony
2023. márc. 04. 15:49

Ez az igazsag.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket