A Szlovákiában és főleg a nemzeti parkokban zajló radikális erdőirtást már Környezetvédelmi Minisztérium alá tartozó  Környezetvédelmi Politikai Intézet (IEP) is észrevette.

 

Legújabb elemzésében megállapították, hogy a környező országokhoz képest ugyan hasonló mértékben csökken a szlovákiai erdők területe, de a nemzeti parkokban átlagosan kétszer nagyobb az erdők eltűnésének mértéke.

 

A hivatalos adatok szerint Szlovákia erdősödése egyre nagyobb, a 2015-ös adatok szerint az ország területének 41 százalékát erdő borítja. Az intézet viszont rámutat arra, hogy ez az állapot leginkább az eltérő módszertannak köszönhető.

 

 hirdetes_300x300  

Az erdészek azt a területet veszik erdőnek, ami a kataszterben erdőként van feltüntetve, miközben a Global forest watch módszertana jelentősen eltér a megszokottól: azt a fákkal benőtt területet számolják erdőnek, amely legalább 30×30 méteres, területének legalább 30 százalékát pedig 5 méternél magasabb erdő borítja.

 

A tátrai erdők harmada eltűnt

 

A fent említett módszertan alapján 2000 és 2016 között a  szlovákiai erdők 7 százaléka tűnt el. Az intézet rámutatott arra, hogy a nemzeti parkokon kívül a veszteség 6 százalék körül mozgott, míg a nemzeti parkokban ez több volt, mint 12 százalék.

Idáig közel 60 ezren csatlakoztak a szlovákiai erdők megmentéséért indított kezdeményezéshez

„A legtöbb erdő a Tátrai Nemzeti Parkból tűnt el, ahol 165 négyzetkilométernyi erdő vált köddé, ami a nemzeti park erdőinek nagyjából 29,9 százalékát teszi ki.” – írja elemzésében Martin Gális.  Második a sorban az Alacsony-Tátra Nemzeti Park, ahol 110 négyzetkilométernyi erdő tűnt el (16,1 százalék).

 

A TANAP erdőpusztulásának legnagyobb okozója a 2004-es szélvihar volt, az Alacsony-Tátrában pusztító 2014-es szélvihar nem számít súlyos faktornak, itt a tervezett és illegális fakitermelés mellett természeti viszonyok is nagy szerepet játszanak.

 

kép: popradskepleso.com

 

Kiszuca környékén a legrosszabb a helyzet

 

A nemzeti parkokon kívül Kiszucai régió környékén mértek nagymértékű fakitermelést, leginkább a Lengyelországgal határos részen – az erdők több mint 18 százaléka tűnt el, a szomszédos cseh és lengyel régiókkal összehasonlítva itt jegyezték fel a legnagyobb mértékű erdőpusztulást, főleg 2009 és 2012 között, vagyis abban az időben, amikor nem sújtotta komolyabb szélvihar a térséget.

 

A légi felvételek alapján a legkevésbé érintett területek azok voltak, ahol a legmagasabb fokú védettségi szint van érvényben, így tilos a fakitermelés. Az erdészek viszont régóta állítják, hogy a fák eltüntetésével védik az erdőket és segítenek védekezni a kártevők ellen.

 

 

SME
borító: lmksro.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!