Nyitókép: Körkép.sk

 

Tavaly április végén beszámoltunk arról, hogy a rózsaszállási víztározó mellett a Losonc melletti Ladói víztározót is javítani kezdték, és a munkálatok egy-másfél évet fognak igényelni.

 

 

 hirdetes_300x300  

Tájainkon nem megszokott módon a kivitelező betartotta ígéretét, és a napokban megkezdték a víztározó vízzel való feltöltését. A tározó környezetében még láthatóan vannak tennivalók, de maga a tó az érkező víz mennyiségétől függően belátható időn belül megtelik vízzel. A tervek szerint a munkálatok közel másfél millió eurót igényeltek.

 

 

A legfontosabb a komolyan károsodott zsilip felújítása volt, de rendbe tették az erdő alatti partját, melyet a tó legnépszerűbb időszakában leginkább használtak a fürdőzők, beleértve e sorok íróját és számos ismerősét is. Most egy lócasor is várja az ideérkezőket. Ténylegesen nyugalmas hely ez, hiszen teljes nyugalomban rá lehet látni a városra, lehet követni a napnyugtát, a korán kelőknek a napkeltét is.

 

 

Teljesen új aszfaltburkolatot kapott a Sport utcából idevezető út, folyik egy vízelvezető árok kiépítése, s nem mellékesen az út része lesz a Losonc-Gácsi kerékpárútvonalnak is.

 

 

Utóbbinál maradva, lényegében már elkészült a víztározótól Gácsig vezető rész is, bár még van mit finomítani rajta. Voltak olyanok, s nem is kevesen, akik már kipróbálták az útvonalat. A Sport utcában a munkálatok valamivel lassabban haladnak, de ígéret van arra, hogy az év végéig minden elkészül. Legyen így.

 

 

A valamivel több mint 26 hektár területű Ladói víztározó 1966-ban készült el. Mint már utaltunk rá, nagyon sokan látogatták, mindaddig, amíg a víz minősége azt engedte. Az 1970-es évek végén egyszer már tisztították, részben javították a zsilipet is, de történetének legnagyobb javítására most került sor. A losonci önkormányzat kitűzött célja, hogy a helyet a sport és pihenés helyszínévé tegye. Erre főleg a jelzett kerékpárútvonal átadása után minden esélye megvan.

 

 

Hogy a lakosok szeretik a helyszínt, annak egyszerű bizonyítéka, hogy a mostani látogatásakor alig volt szabad parkolóhely, tele volt a kis büfé fedett terasza, és sokan sétáltak a partján.

 

 

A helyszín a Losonc-Gácsi főútról is elérhető lesz.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!