Nyitókép: kosice.korzar.sme.sk/ Judita Čermáková (illusztrációs fotó)

 

Újabb komoly környezetszennyezési kísérlet zajlik a Csallóközben. A települések általában sehol sem akarnak dögégetőt. Így van ez a csallóközi városban, Bősön is.

 

Legújabban a dán hátterű FirstFarms Gabčíkovo, s.r.o. tervez az állati melléktermékek ártalmatlanítására szolgáló üzemet létrehozni Bősön. Magyarul „dögégetőt”. Az eset széles körű felháborodást váltott ki úgy a bősiek, mind a környékbéliek, illetve a természetvédők körében. A lakosság óvatossága érthető, hiszen ahol van ilyen üzem, pl. Nyitrán, ott szinte elviselhetetlen bűz terjeng.

 

Forrás: enviroportal.sk

 

 hirdetes_810x300  

A dán sertésfarmok körüli mezőgazdasági területeken is gyakran tömény trágyaszag és húgylé érezhető. Így van ez az Alistál és Nyárasd közötti szakaszon is. Képzeljük el, mit produkál akkor egy tetemégető üzem.

 

Dániában már nem, Szlovákiában igen

 

A dán sertéstelepekkel kapcsolatos felvidéki tapasztalatok széles körben ismertek. Általánosságban elmondható, hogy az, amit a dánok Szlovákiában művelnek, az saját hazájukban, Dániában már nem megengedett. Ott ugyanis ügyelnek lakóhelyükre, életterükre, és nem engedik tönkretenni termőföldjeiket.

 

Szlovákiában azonban a közvélemény gyakran apatikus, hiányzik a felvilágosító kampány. Amihez ha egy-egy olcsón megvásárolható polgármester, esetleg képviselő-testület társul, adott esetben a dánok strómanjaként fellépő Csicsay Gábor (Most-Híd) veszi kézbe a dolgokat, mint tette ITT, ott általában a dánok járnak jól, a helyiek pedig rosszul.

 

Dögégetés

 

A FirstFarms Gabčíkovo, s.r.o.-nak a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal környezetvédelmi szakosztályára beadott tervezete értelmében az állattetemek hamvasztása egy VOLKAN  1600 típusú hullaégető berendezésben történne, ami egy extra kapacitással bíró égetőgép.

 

Forrás: enviroportal.sk

 

 

 

A bősiek jelentős része háborog

 

A Bősre tervezett dögégető kapcsán így érthető, hogy egyre nagyobb a társadalmi felháborodás. Például amiatt, mert lakott területhez közel kívánják azt létrehozni. Mások a dögégető ártalmas környezeti hatásaitól tartanak, ami akár egészségügyi veszélyforrást is jelenthet. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik szerint haladni kell a korral. Ők azok, akik megengedőbbek a lakóhelyük közvetlen közelébe tervezett dögégető üzemmel kapcsolatban.

 

Képernyőkép: Bős város Facebook-oldala

 

 

Fenes Iván, Bős polgármestere inkább elutasító a tervezettel kapcsolatban. Helyi szinten akár népszavazás is kiírható a kérdésben.

 

A tervezet dokumentumai ITT elérhetőek, a véleményezési eljárás keretében az érintettek, azaz a helyi lakosság augusztus 14-ig fejtheti ki véleményét a témában a következő módon:

 

A véleményüket kifejhetik a Bősi Városi Hivatalban 

– személyesen az ügyfélfogadási időben az építkezési osztályon,
– levélben,
– e-mail-ben ([email protected])

 

Körkép.sk/Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.