Nyitókép: Maurice Pillard Verneuil festménye, via wikimedia

 

A mai napon 104 éve, hogy 1918. november 11-én a Német Császárság és a nyugati szövetségesek a franciaországi Compiégne közelében aláírták azt a fegyverszüneti egyezményt (Armistice de Rethondes), amely véget vetett az öt éve dúló világháborúnak.

 

Az első világháború már a számokat tekintve is egy sokkoló érvágásnak számított az akkori Európa történetében. 1914 és 1918 között a kb. 70 millió mozgósított katona közül 9,5 millióan vesztették életüket az emberiség történetének addigi legpusztítóbb fegyveres konfliktusában.

 

A sebesültek létszáma ennek sokszorosa, becslések ezt a számot 21 millióra teszik. Ez azt jelenti, hogy naponta átlag 6060 katona esett el. További 13 millió civil a háború okozta éhínség, nélkülözés és járványok áldozata lett. Az Osztrák-Magyar Monarchia teljes veszteséglistája 4,6 millió nevet tartalmaz.

 hirdetes_300x300  

 

A világégést sem az Osztrák-Magyar Monarchia, sem a Német Császárság, de a Cári Orosz Birodalom sem élte túl. Ausztria-Magyarország felbomlásával megkezdődött a történelmi Magyarország haláltusája, melynek csúcspontjaként 1920. június 4-én megcsonkították Szent István országát.

 

A témáról bővebben itt olvashat:

 

1918-2018: Pontosan 100 éve hallgattak el a fegyverek az első világháború csataterein

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.