Nyitókép forrása: tasr

 

Kiszivárgott a sajtóhoz az egészségügyi minisztérium automatikus járványkezelési skálájának munkaverziója. Ez különböző fázisokba sorolja az adatok szerint a járványhelyzet súlyosságát, és ha enyhülés következne be, ezek a skálák árulnák el azt is, mikor nyithatók meg az iskolák, éttermek, mozik, stb.

 

Az egészségügyi tárca hét fázist állapított meg, zöldtől a piroson át a feketéig jelölik őket. A fázisok az aktuális járványhelyzet súlyosságát jelölik az új esetek átlagos számát, a kórházban ápolt fertőzöttek számát, a reprodukciós rátát és a 14-napos incidencia (elmúlt két hét új fertőzöttjeinek száma  100 ezer főre vetítve) átlagot alapul véve. Az első három a legfontosabb, ha e három közül legalább kettő átlépi a fázis értékhatárait, akkor a szemafor is átvált.

 

Jelenleg a hetedik, fekete fázisban vagyunk, de ha 3000 közelébe süllyedne a napi átlagos esetszám, a reprodukciós ráta pedig 1,25  körülire mérséklődne, eggyel jobb fázisba kerülnénk. Ahhoz, hogy az országos korlátozásokat felváltsa a regionális rendelkezés, a napi átlagos esetszámnak 750, a kórházban ápoltak számának 1500, a reprodukciós rátának pedig 1,1 alá kellene csökkennie.

 

 hirdetes_300x300  

A koronavírus ellenőrizetlenül terjed – Jöhet a kijárási tilalom bizonyos kivételekkel

 

A Denník N közlése szerint ha már ma érvényben lenne ez a járványszemafor, akkor csak a kritikus (állam működtetése szempontjából nélkülözhetetlen) infrastruktúrákban dolgozó szülők gyermekei járhatnának iskolába, és az óvodákat is bezárnák, nem lennének istentiszteletek sem, és kijárási tilalom lépne érvénybe. Ez a fekete fázis lényegében a kemény lockdown megfelelője lenne.

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter elmondása szerint a szemafor alapján, ha például több mint 1500-an lesznek kórházban, és ehhez a reprodukciós ráta magasabb lesz 1,1-nél, vagy az új esetek száma meghaladja a napi ezret, akkor kerül sor országos intézkedésekre. A kormány szerdán fogadhatja el a végleges verziót, az intézkedések pedig már hétfőn életbe lépnek. Sulík elismerte, hogy sajnos szigorúak lesznek az intézkedések, de „a vírus kicsúszott az ellenőrzés alól”.

 

forrás: dennikn.sk

 

Krajčí szemaforja – ha jelen állapotában fogadják el – akkor lazítana az intézkedéseken (értsd „jobb” színbe sorolna), ha a mutatók legalább két hétig javulnak. Azonban amint rosszabbra fordulnak, a következő hétfőn ismét szigorítás jönne.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!