Nyitókép: reprofoto (TA3)

 

Lavrov orosz külügyminiszter fenyegetései ellenére Szlovákia nincs veszélyben amiatt, hogy Ukrajnának ajándékozta saját öreg, még a 80-as évek végéből származó S-300-as légvédelmi rendszerét. Mindez ukrán kérésre, az ENSZ chartájának megfelelően történt.

 

„Felelős döntést hoztunk”

 

– nyugtatta meg a kedélyeket Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter a TA3 Politikában című vasárnapi vitaműsorában.

 

 hirdetes_300x300  

Egyúttal elutasította a Fico-Pellegrini tandem riogatásait és vádjait, miszerint a kormány háborúba taszítja Szlovákiát. Elmondta, hogy teljesen normális, ha az ilyen ügylet az átadás pillanatáig titokban van tartva, hiszen ezzel is a közreműködők életét védik.

 

 

Az S-300-as egy védelmi rendszer, nem támadó. Fico évente többször jár luxus nyaralásra a szeretőjével magángéppel, akár 80 ezer euróért. A háború témáját csak kihasználják arra, hogy feszültséget keltsenek az országban.

 

„Peter Pellegrini saját pozíciójában nyilván nem mindig tudja, hogy mit csinál. Kormányfői székben ugyanezt tette volna. Teljesen megalapozott, hogy az átadás pillanatáig az egész tranzakció titkos volt. Ukrajna nemcsak magáért, hanem értünk is harcol”

 

– nyilatkozta Mikulec.

 

Egyben visszautasította és hazugságnak nevezte Robert Fico vádját, hogy egy működőképes S300-ast adtunk volna át. Mint elmondta, épp Fico és Pellegrini voltak azok, akik a kormány tagjaiként nem biztosították a múltban azt, hogy az S300-as megfelelően karban legyen tartva.

 

„Az egész rendszert jövőre ki kellett volna selejtezni, mert nem volt biztosítva hozzá az alkatrész. Ugyanakkor nyugodtan alhatunk, hiszen Patriot védelmi rendszer sokkal hatékonyabb, mint az S-300. Több célt tud figyelni, kétszeres hatótávolsága van. Nem a mi rendszerünk ugyanakkor, de ez csak átmeneti. Addig lesz itt, amíg szükség van rá. És ezt az időt arra használjuk fel, hogy a további időszak kérdéseit is megoldjuk”

 

– reagált Mikulec.

 

Naď a Patriot és az S-300-as összehasonlításáról: Fico, Pellegrini és Blaha érvei meztelenre lettek vetkőztetve

 

A kormány szerinte emiatt nem fog megbukni, mivel a lakosság is tudatosítja, hogy felelősségteljes döntés született.

 

A kérdésre, hogy a Míg 29-eseket is átadhatjuk-e Ukrajnának, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy megengedhetjük magunknak, de döntés erről még nem született.

 

„Nem értem, mit keresnek még itt ezek a vadászgépek”

 

– tette hozzá, arra utalva, hogy ezeknek a gépeknek a karbantartását a háborús agresszor Oroszország végzi.

 

Összehasonlították az S-300 és a Patriot légvédelmi rendszer működését – Íme

 

A műsorban cáfolta, hogy állandó bázisai lennének más országok hadseregeinek Szlovákiában. Az, hogy évekig itt lehetnek, hogy kezeljék az egyes hadászati eszközöket, Mikulec előnynek tartja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.