Nyitókép forrása: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Közép-európai idő szerint péntek éjfélkor, washingtoni idő szerint csütörtök este hatkor vált elérhetővé az X-en Tucker Carlson amerikai konzervatív újságíró Vlagyimir Putyin orosz elnökkel készített interjúja. Alig több mint hét óra leforgása alatt több mint 60 millióan nézték meg a közösségi oldalon. A nyugati sajtó természetesen teljesen kiborult, Carlsont szankcionálni akarják, az is felmerült, hogy kitiltanák az EU-ból.

 

Az interjú elsősorban az ukrajnai háborúról szólt, arról, hogyan kezdődött, mi történik, és ami a legfontosabb, hogyan érhet véget. Az orosz elnök, aki az ukrajnai háború 2022. februári kiszélesedése óta először adott interjút nyugati újságírónak, kérdésre válaszolva kijelentette: teljes mértékben ki van zárva, hogy országának területi céljai lennének Európában.

 

Putyin szerint az ukrajnai háború néhány héten belül lezárható lenne

 

 hirdetes_300x300  

Megállapította, hogy egyetlen esetben tudná elképzelni, hogy orosz katonákat küld Lengyelországba, mégpedig, ha Lengyelország támadást intézne Oroszország ellen. „Nincsenek érdekeink sem Lengyelországban, sem Lettországban vagy bármely más országban” – fogalmazott az orosz elnök, hozzátéve, hogy a józan ésszel ellentétes lenne valamiféle globális háborúba bocsátkozni.

 

A beszélgetés során Magyarország is szóba került. Tucker Carlson feltte a kérdést Putyinnak, beszéltek-e arról Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, hogy Magyarország megkaphatja „Ukrajna egy részét”:

 

Mit mondott Putyin Carlsonnak? Körkép.sk összefoglaló

 

„Soha. Soha nem mondtam neki. Egyetlenegyszer sem. Még csak nem is beszélgettünk erről. (…) De valójában biztosan tudom, hogy az ott élő magyarok vissza akartak jutni a történelmi földjükre.”

 

mondta az orosz elnöke, majd hozzátette:

 

„Valamikor a nyolcvanas évek elején autóval kirándultam az akkori Leningrádból, a Szovjetuniót átszelve Kijeven keresztül. Megálltam Kijevben, majd Nyugat-Ukrajnába mentem. Elmentem Beregszászra, és ott minden város és falu neve oroszul és az általam nem értett nyelven magyarul, oroszul és magyarul volt kiírva. Nem ukránul, oroszul és magyarul. Valamilyen falun hajtottam keresztül, és ott férfiak ültek a házaik mellett, és fekete háromrészes öltönyben és fekete hengeres kalapban voltak. Kérdeztem, hogy ezek valamiféle művészek? Azt mondták nekem, hogy nem, ők nem művészek, hanem magyarok. Kérdeztem, mit keresnek itt? Hogy érti ezt? Ez az ő földjük. Itt élnek. Ez a szovjet időkben volt, az 1980-as években. Megőrizték a magyar nyelvet és az összes nemzeti viseletüket. Ők magyarok, és magyarnak érzik magukat”

 

A több mint két órás interjú kivonata ITT olvasható. Magyar leirata meghallgatható az Ultrahang jóvoltából a Youtube-on:

 

 

Az interjú eredetije alább tekinthető meg:

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.