A nagy autógyártók és külföldi cégek sokmilliós állami támogatása egy magát szociáldemokratának valló párttól nem csak képmutató, de őrültség is. A Jaguar Land Rover, amelyet Robert Fico az évszázad beruházásaként jelentett be (az évszázad elején ezt még könnyű szívvel megteheti), 3000 munkahelyet teremt közvetlenül. Összességében talán 15-20 ezer álláshely írható a számlájára. Ezért cserébe a II. Fico-kormány 130 millió eurós közvetlen támogatásban részesítette. Ez azt jelenti, hogy minden egyes felvett munkavállalóért az állam 44 ezer eurót fizet.

 

Képmutatás és őrültség ebben a logikában, hogy az a 20 ezer munkás az összes szlovákiai munkavállaló 1 százalékát sem teszi ki, miközben a Szlovákiában alkalmazott polgárok két harmadát a kis- és középvállalkozások teszik ki. Ők persze emelkedő járulékterheken kívül nem sokra számíthatnak a kormánytól, pedig nem mindegyikük életcélja, hogy 5 év után bedöntse, felszámolja, külföldre költöztesse cégét, üzemét, boltját.

 

De a kormány a munkásokat sem kíméli. A munkanélküliség rekord alacsony, de a közmunkát végző állástalanok hiányoznak a kimutatásból, és a statisztika azt mutatja, hogy az elmúlt évben jelentősen emelkedett a munkanélküli nyilvántartásból „egyéb” okok miatt törölt személyek száma. Sőt, a hírek szerint fokozták a betegállományban lévők ellenőrzését, cinikus módon tavaly uniós forrásokat merítettek erre a célra.

 

 hirdetes_300x300  

Északon milliárdos vasúti beruházások valósultak meg, délen alig tudnak közlekedni a vonatok

 

Évtizednyi lehetőséget mulasztottak el

 

A Samsung egyszerű összeszerelő üzeme nem talál munkásokat, ezért összevonja a galántai és vedrődi gyárát. 568 alkalmazott sorsa bizonytalanná vált. Nyugat-Szlovákiában 70 ezer munkahely kong üresen a szakképzett munkaerő hiánya miatt. A problémát azonnal meg kell oldani – mondja az Autóipari Szövetség – mert Szlovákia elveszti versenyképességét.

 

Igen, igazuk van. Csakhogy a demográfiai mutatók, a kivándorlási ráták előre jelezték, hogy ide el fogunk jutni.. Mit tett a szociáldemokrata kormány? Elhanyagolta a családtámogatási rendszert, amivel a leendő munkába lépők számát gyarapíthatta volna. Elhanyagolta a fiatalok képzését, köztük a duális képzést, ami biztosította volna, hogy rövidtávon szakképzett munkaerő legyen az országban és ne csak minimálbéres gyártósori munkásokból legyen elég.

 

Az az igazán felháborító, hogy az állami pazarlás mértéke már az országot fojtogatja, mégsem inog meg a kormányzat önbizalma.

 

Vérlázító módon nincs pénz a járulékterhek csökkentésére, de mindig van az állami cégek, köztük az Általános Egészségbiztosító vezetőinek zsíros fizetségeire. Nincs pénz az oktatás-képzés és az iskolahálózat fejlesztésére, de van a veszteségesen és szörnyű színvonalon működő Állami Vasúttársaság támogatására (évi 200 milliót kap az adófizetők pénzéből). És sorolhatnánk.

 

Jana Kiššová: Így vesz Fico munkahelyeket a külföldieknek az adófizetők pénzén

 

Mindegy is…

 

Most pedig oda jutottunk, hogy elfogyott a munkaerő. Mit lép a szociáldemokrata miniszter? Azt, amit a nyugati szocdemek évtizedek óta játszanak: szegényebb sorsú országok munkaerejét importálja. Igaz, rövidtávon nincs nagyon más választása. De közben szóba sem kerül a lényegi problémák megoldása, amivel egy évtized múlva a szlovákiai gazdaság nem csak szeszélyes, gyorsan elköltöztethető összeszerelő-műhelyekből állna majd, hanem tudást és jelentős hozzáadottértéket képviselő iparból és szolgáltatásból. A társadalom pedig motivált középrétegre támaszkodhatna, aki keres annyit, hogy eltartsa az egyre növekvő számú nyugdíjasok tömegét.

 

Persze, érthető. Hol lesznek már akkor a mai miniszterek és kormányfők? Saját Elektrájukban tengethetik nyugdíjas éveiket luxuskörülmények között, és a sajtó majd megemlékezik a napról, amikor meghalnak. Vajon szólnak-e otromba mulasztásaikról is?

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: dennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!