A videóbíróknak a legjobb! Nem látja őket senki, ők se látnak sokat! Kb. annyit, mint a tv előtt folyamatosan pattogatott kukoricát majszoló és söröző, elbambuló szurkoló!

 

A közvetítés elején bevillantanak róluk egy képet, ahogy ott a képernyőkre ráragadva ülnek valahol egy távoli, moszkvai stúdióban. Több is van belőlük: videóbíróból és képernyőből is abban a stúdióban. A meccs eleji stúdióbevágást aztán már több nem követi! Utána már azt csinálhatnak, amit akarnak: sörözhetnek, ehetnek, kártyázhatnak, vagy akár felnőtt filmeket is nézhetnek a sok képernyőn!

 

A szegény játékvezető pedig aztán várhatja, hogy a fülére szóljanak egy-egy kétes helyzet megítélésénél. Bár inkább nem várja, mert akkor az ő ítélete kérdőjeleződik meg! Új rigmus van születőben a lelátókon: Szemüveget a bírónak helyett videóbírót a bírónak!

 

 hirdetes_810x300  
A tizenegyesgyanús szituáció (Fotó: AFP)

 

Ilyen eset volt a német–svéd meccs első félidejében a meg nem adott svéd tizenegyes. A játékvezetőn, partjelzőn, a német csapat szurkolóin kívül valamint a mással szórakozgató videóbírókon kívül mindenki látta, ahogy a német hátvéd gólhelyzetben kézzel szándékosan fellöki a svéd csatárt. Tiszta tizenegyes, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot! Ő inkább a sípja helyett egy másik csodafegyvert – a borotvahabot használta előszeretettel. Farzsebéből előkapva befújta vele szinte az egész pályát. Ott is fújta, ahol a hátvédeknek eszük ágában sem volt sorfalat állítani, mivel kis túlzással 90 méterre történt a kapujuktól a szabálytalanság.

 

Az is előfordulhat, hogy a videóbírók a kétes szitukban a helyes döntés sugallata helyett vicceket mesélnek a játékvezető fülére vagy andalító zenét közvetítenek. Esetleg rosszindulatú humorral beszólnak neki: Figyelj öreg, amíg te ott futkosol eszeveszetten a pályán föl-le, addig a feleséged otthon mással szórakozik. Persze, hogy ilyenkor aztán se lát, se hall a bíró! A mérkőzés közvetítésének rendezője ilyen kétes szituációkban bevághatná a videostúdiót, hogy ott milyen a hangulat ilyenkor!

 

Édemes figyelni a játékosok arcát a mérkőzés folyamán, érzékelhető, hogy nem mernek felszabadultan örülni egy-egy rúgott gól után, de bosszankodni se nagyon a meg nem adott találat után. Tovább fog tökéletesedni a szinészkedés a focisták körében, mert most már nem csak a játékvezetőket, hanem teatrálisan a videóbírókat is meg kell győzniük! A közönségre ugyanez vonatkozik! Elbizonytalanodott, nem tudja, kit szidjon, kit anyázzon! A technikát?

 

A bírók döntéseiből hiányzik a felelősség, a technika úgyis korrigálja a hibáikat (vagy nem, lásd, német-svéd meccs). A bírói tévedés eddig benne volt a pakliban, a focijáték részét képezte a szurkolói bosszankodással egyetemben. Ezek után hogyan tiszteljék a focisták vagy a szurkolók azokat a játékvezetőket, akiknek döntéseit a technika állandóan felülbírálja?

 

Szemüveget a videóbírónak!

 

Egy szó, mint száz a videobíró nem a foci természetes része! Olyan mesterkélt az egész, mint a borotvahab-fújás!

 

Száraz Dénes

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!