Nyitókép: Körkép.sk

 

A kettős állampolgárság lehetősége után a koronavírus-járvány alatti könnyítéseknél is megfeledkeztek a Szlovákiában élő magyar nemzetiségű lakosságról.

 

Fontosabb a svájci, osztrák, német, cseh nyugdíjasok ápolásának biztosítása, mint a szétszakított magyar családok találkozása, vagy a budapesti munkavégzés.

 

Kivételek szinte mindenkinek, a magyarokon kívül

 hirdetes_300x300  

 

Május 1-től folyamatosan növekszik azon személyek köre, akik Ausztriában, Németországban, Svájcban vagy éppen Csehországban tevékenykedhetnek. Ez a négy ország már mind kilobbizta a lehetőséget saját érdekében. Elvégre a könnyítés leginkább a mezőgazdasági idénymunkásokat, az élelmiszerüzletekben dolgozó eladókat, az ápolónőket és a kórházakban dolgozó egészségügyi dolgozókat érinti. De hamarosan a nemzetközi szervezetek, nemzetközi pénzügyi- és uniós intézmények alkalmazottaira is kiterjed.

 

A gond az, hogy a felvidéki magyarokra, akik esetenként hónapok óta el vannak vágva családtagjaiktól, vagy épp a határtól 30 kilométernél távolabb (jellemzően Budapesten) dolgoznak, vagy ott van a családjuk, ez nem vonatkozik.

 

Míg tehát a svájci nyugdíjast pelenkázó szlovákiai munkavállaló negatív koronateszttel szabadon járhat-kelhet, Budapest esetében ez már nem lehetséges.

 

Sikertörténet?

 

Pedig a két ország közti kapcsolat sikertörténet. A földalatti gázvezetéken áramlik a gáz, csak épp a föld felett van lezárva az élet. 669 kilométeres közös határ ide vagy oda, kivételekről esetünkben szó sem lehet. Nem úgy a még csak nem is határos Svájc, vagy éppen Németország esetében.

 

Pedig emberekről, családokról, sorsokról, megélhetésről van szó. Ugyanarról, ami az osztrákoknak, németeknek, svájciaknak, cseheknek is létfontosságú. Amihez kell a szlovákiai munkaerő. Ők ugyanis most itthon vannak, Szlovákiában igénylik a szociális ellátó rendszer lehetőségeit, de hamarosan útra kelnek. És ez így is van rendjén. Ami nincs rendjén, hogy Magyarország viszonylatában csakúgy, mint a kettős állampolgárság kérdésében a felvidéki magyarok tízezreire, senki sem gondol (bár nem kizárt, hogy az OĽaNO végül mindkét esetben meglepetést okoz).

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter épp a Körkép.sk kérdésére válaszol

 

Sulíkot is kérdeztük

 

Hétfőn Komáromban a Szijjártó – Sulík „csúcson” erről kérdeztük a szlovák gazdasági minisztert, de érdemi választ nem kaptunk. Amit kaptunk, az pártkollégájától, Klus külügyi államtitkárától a kivételek további bővítése. Ausztria, Svájc, Németország és Csehország viszonylatában.

 

 

Ha már a felvidéki magyarokat eddig megszólító pártok megbuktak az érdekképviseletet illetően, vállalja fel a magyar kormány a nemzetközi kapcsolatok terén a képviseletünket. Úgy, ahogy Ausztria, Németország, Svájc, Csehország saját érdekei végett már megtette.

 

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 48 olvasónak tetszik ez a cikk.