Nyitókép: illusztráció/Körkép.sk/KL

 

Az MKP múlt heti tisztújító kongresszusán Menyhárt József érdekes beszédet mondott pártelnöki karrierje utolsó felszólalása keretében. Nem is lehet elmenni szó nélkül mellette, hiszen a kongresszus egyébként sajtónyilvános részén az MKP leköszönő elnöke elismerte, hogy a Ma7 hírportál tényleg pártmédia.

 

Miután az MKP elmúlt négy évnyi munkája kapcsán megemlítette a párt honlapjának felújítását és a közösségi média aktívabb használatát, a következőképp folytatta a sort:

 

„Szükség volt egy átfogó hírportál, egy online és nyomtatott sajtó kialakítására is – így született meg a ma7 médiacsalád. És hogy mi volt a terv? A felvidéki magyar médiában nem használt médiafelületek bevezetése, online-téri mobiltelefonos alkalmazás, költséghatékonyság, újságírói imázs készítése, közös kép és videó adatbázis megalkotása, településtár… (…) Van hetilapunk, van saját médiafelületünk, van házi ellenzéki médiánk (…)”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott Menyhárt. Már az is elég visszás, hogy úgy beszél ezekről a dolgokról, mintha a Ma7 főszerkesztője lenne (sokak szerint egyébként az). De ezzel egyben azt is elismerte, hogy az említett médiacsalád működési kereteit a pártszékházban döntötték el az ő pártelnöksége idején.

 

Az pedig, hogy költséghatékonyságot emleget egy olyan lap esetén, amely magyarországi adófizetők pénzéből évente másfél millió eurót emészt fel sokadik esztendeje, merő pofátlanság, miközben a piaci részesedése a „médiacsaládnak” messze elmarad az elvárttól, és lényegében zéró a véleményformáló ereje és képtelen tematizálni a közéletet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a szombati kongresszuson a küldöttek és a közvélemény közül szinte mindenki a Körképet figyelte.

 

Költséghatékonyságról beszélni akkor, amikor a Martfesztre három szerkesztőségi tag három külön Ma7-es szolgálati autóval érkezik, vagy amikor kilencen vesznek részt egy sajtótájékoztatón, de egyetlen kérdésfelvetés nélkül távoznak a helyszínről – nos, ez is merő pofátlanság.

 

Hogy mit jelent a „felvidéki médiában nem használt médiafelületek” kihasználása, azt valószínűleg csak Menyhárt tudja. Ne feledjük, hogy a Ma7 úgy érkezett tőkével vastagon kitömve 2018-ban, hogy a Körkép.sk mellett akkor már működött a Felvidék.ma és a Hírek.sk is. Igaz, ez utóbbit a „médicsalád” beolvasztotta, így a továbbra is működő Hírek.sk érdemben már csak online tévés tevékenységben utazik, és persze, facebook oldalán  orrvérzésig posztolja  a Ma7 cikkeit. Mindezt tavalyig évi 40, idén már „csak” évi 20 millió forintért.

 

Valaki hazudik

 

Kiderült továbbá az is, hogy valaki hazudik. Két évvel ezelőtt ugyanis a Körkép.sk hasábjain megírtuk a Ma7 „médiacsalád” hátterét, ahogy azt is, (mint a fentebbi idézet azt tökéletesen igazolja) hogy Menyhárt József játssza a lapnál az önjelölt cenzort, és a szerkesztőségi munkát teljesen befolyása alatt tartja.

 

Erre a cikkünkre a ma7 „médiacsalád” a Nem hagyhatjuk szó nélkül a Körkép hazugságait! című írásával reagált, amelyben tagadták a vádakat közölve, hogy

 

 „Szeretnénk a Körkép.sk munkatársait arra is emlékeztetni, hogy meggyőződésünk szerint az objektív sajtó nem sértettségből, nem a mellőzöttség érzéséből fakadó frusztrációból származik, hanem csakis a szakmai munka lehet a mércéje”

 

mi már akkor sem tudtuk, egészen pontosan milyen mellőzés fájhatna nekünk, hiszen olvasótáborunk évek óta folyamatosan bővül, az MKP elnökéről alkotott véleményünket pedig nem rejtettük véka alá. Az olvasók azóta is kitartottak és kitartanak mellettünk, portálunk látogatottsága a választások óta is rekordokat dönt, és felvidéki magyar viszonylatban egyértelműen piacvezetők vagyunk a konzervatív oldalon, amiért ezúton is nagy köszönet jár Olvasóinknak.

 

Mindezt a Ma7 „médicsalád” költségvetésének töredékéből. Egészen pontosan a következő anyagi leosztás mellett (már ami a magyar kormánytól érkező anyagi támogatásokat illeti):

 

Ma7: 474 millió forint

Hirek.sk: 20 millió forint

Felvidék.ma-t is kiadó SzaKC: 75 millió forint

Körkép.sk: 4 millió forint!!

 

Na, ennyit a szakmaiságról és a költséghatékonyságról.

 

Vajon most, két évvel később a Ma7 szerkesztősége kiverte-e a hisztit Menyhárt szavai miatt? Nem. Elhatárolódtak-e attól, hogy egy politikus nyíltan beszéljen pártja sajtóra gyakorolt befolyásáról? Nem. Rászántak-e akár egyetlen sort is arra, hogy tagadják a tényeket? Nem.

 

Helyette bölcsen csendben maradtak.

 

Minden egy lapra – és nem jött be

 

Azért bölcsen, mert bizony a Ma7 fennállása óta a kamikaze pilótákat megszégyenítő vakmerőséggel vállalták először Menyhárt, majd Őry szócsövének szerepét. Mintha nem lenne MKP holnap, úgy tolták a két – végül alaposan hoppon maradt – politikus szekerét, készséggel és kommentár nélkül közölve írásaikat, és szinte kivétel nélkül elkerülve a kínos kérdéseket az interjúk során.

 

Mindezt azért tartjuk fontosnak elmondani, hogy mindenki számára világossá váljon: fontos lehetőséget kapott a konzervatív felvidéki sajtó arra, hogy igazságosabbá, hatékonyabbá tegye magát, és hogy a politikusok helyett az olvasókra fókuszáljon. Egy olyan szlovákiai mediális közegben, ahol egyébként a portálok legnagyobb része üzleti csoportok (Új Szó-Penta, BUMM.sk- Most-Híd) és oligarchák (Paraméter- Világi Oszkár) kezében van, és a liberális túlsúly  garantált, melyet akár mesterségesen is fenntartanak az érdekelt szereplők.

 

Kezdetnek már az is haladás lenne, ha a drága, de nem sok mindenre jó „médiacsalád” helyett egy olvasókat szolgáló, hatékonyan működő, konzervatív sajtótér jöhetne létre, ahol az erőviszonyokat nem torzítják el az éppen aktuális hatalmi és politikai érdekek, hanem fennmarad az egészséges verseny. A cenzoroktól pedig meg kell szabadulni.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.