Nyitókép: tvnoviny.sk

 

Bugár témában egyetlen árva véleménycikket leszámítva harmadik napja egységesen hallgat a szlovákiai magyar pártsajtó. Függetlenül attól, hogy az MKP (Ma7, Felvidék.ma, Hírek.sk), vagy a Most-Híd kézi irányítása alatt áll (Új Szó, Paraméter, Bumm, Pátria).

 

Ami azért is különösen aggályos, mert előre jelzi, milyen sajtómonopóliumra, a hírek milyen mértékű elhallgatására számíthat a választópolgár a jövőben az új vegyespárttal kapcsolatban, amint politikusaikról érzékeny téma kerül terítékre. Az egypártrendszer bevezetésével így a sajtószabadság sérülhet, a felvidéki magyarság pedig hirtelen az 1989 előtti állapotokban találhatja magát.

 

Vissza az egypártrendszer, pártsajtó időszakába

 hirdetes_300x300  

 

Orosz Örs egyik óvatlan gombaszögi pillanatában el is ismerte és kimondta a tervet:

 

„A politikai egység fel fogja számolni az indokolatlan kilengéseket a médiában.“

 

Hogy ez mit jelent? Bedarálni, maguk alá gyűrni mindenkit, akit csak lehet, a többieket pedig kivéreztetni, elhallgattatni magyarellenesnek beállítani. Erre is láttunk már sok példát az elmúlt évtizedekben. Tehát ami ellen maga Orosz Örs is harcol (helyesen), amikor partnerének és az Összefogás sajtósának újságírói állásáról van szó, ugyanazt helyezi kilátásba országos politikai szinten.

 

 

De vissza az eredeti témához. Ugyanis volna miről írni, hiszen a Most-Híd lemondatott elnökének szavai semmi jót nem jeleznek előre.

 

Bugár Béla ugyanis, aki jelenleg Solymos László pártelnök tanácsadója, konkrétan fenyegetőzésbe kezdett. És ha összerakjuk mit mondott az elmúlt napokban, majd mindezt összevetjük a tapasztalatainkkal vele, nem túl biztató jövő rajzolódik ki előttünk.

 

Mit mondott Bugár?

 

  • Először is azt mondta, hogy bár távozott a politikából, továbbra sem tekinti magát nyugdíjasnak

 

  • Majd mondott olyat is, hogy hetente bejár a Most-Híd székházába, ahol tanácsokat osztogat.

 

  • Azt is nyilatkozta, hogy az MKP – Most-Híd – Összefogás közös konstrukciója lehet az új vegyespárt, melyben a szlovák-magyar együttműködés, a magyar mellett a szlovák, ruszin és roma platform, azaz a Most-Híd létének alapja tovább élhet. Értsd, a vegyespárt eszméje az egységes magyar pártban folytatódhat.

 

  • Illetve olyan is elhagyta a száját, hogy ha ez mégsem következik be (Berényi József MKP alelnök pedig világosan értésére adta, hogy erre ne számítson, és dicséretére legyen mondva, Mózes Szabolcs is megszólalt), akkor nem fogja támogatni az új politikai szubjektumot, és akár a Most-Hídból is kiléphet.

 

  • Hasonlóan nyilatkozott egyébként Ravasz Ábel is, az oligarchák és Bugár által korábban kiválasztott utód. Azaz, hogy a szlovákokkal, romákkal, ruszinokkal való együttműködésből nem enged.

 

Novým podpredsedom Most-Híd by sa mal stať Ábel Ravasz | Glob.sk
Ravasz Ábel. Kép: glob.zoznam.sk

 

Bugár azt felejti el elmondani, hogy a szlovákokkal nem házon belül kell megegyezni, hanem házon kívül, a nyílt utcán. Azaz nem adott politikai tömörülést kell „vegyespártiasítani,” hanem egyenrangú félként együttműködni velük. Különben már otthon kompromisszumokra kényszerülünk, hogy aztán a szlovákokkal a kompromisszumok kompromisszumáról tudjunk már csak tárgyalni. Hogy milyen eredménnyel? Láthatjuk jó 31 éve.

 

 

Kérjük, támogassátok a szabad Körképet legalább havi két euróval, hogy még több minőségi tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Mi következhet Bugár és Ravasz szavaiból?

 

Az, hogy az MKP bajban van. Mert van legalább két, de inkább több (Agócs Attila is közéjük sorolható) vegyespárti politikus, akik az eddigi eszmét szeretnék folytatni az új vegyes pártban is. És ha ez nem így lesz, ők lépnek. Hogy mit? Emlékezzünk csak Bugár szavaira majd tetteire, miután leváltották az MKP éléről. Nyugdíjba még nem készül, ezt sietett nyomatékosítani, és a magyar érdekképviselet helyett inkább a szlovák-magyar-roma-ruszin együttműködést folytatná. Akár egy új pártban is Ravasz vezetésével?

 

Kép forrása: most-híd.sk

 

Ezért siethet a Most-Híd a memorandum aláírásával, hogy elejét vegye az MKP megjegyzéseinek és szájkosarat tegyen Forróékra. Az 1998-as pártegyesítés élénken él még a polgárok emlékezetében. Pontosan tudják, milyen eredménye lett annak, amikor beengedték a rókát a baromfiudvarba. Hiába sulykolja belénk a pártsajtó, hogy a választópolgárok akaratának engedelmeskednek. A népnek ugyanis nagyon elege van már abból, hogy ismét az árulók és bizniszelők vegyék át hosszú évekre az irányítást…

 

Lesznek itt még meglepetések, az garantált.

 

Kérjük, támogassátok a szabad Körképet legalább havi két euróval, hogy még több minőségi tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 47 olvasónak tetszik ez a cikk.