Nyitókép: Felvidek.ma
Frissítve 14:39-kor

 

Duray Miklós rövid időn belül másodszor került szöges ellentétbe korábbi önmagával. Újabban vallott politikai nézetei szöges ellentétben állnak korábbi hitvallásával, elveivel, ami miatt Felvidéken és Erdélyben is megalapozott kritikákat kapott.

 

A közös nevező mindkét esetben a hidasodás. Értsd, a vegyespárti modell, azaz a „szlovmagy”, „rommagy” színekben megjelenő magyar politikusokhoz való viszonyulás.

 

Míg felvidéki viszonylatban Duray Miklós a Most-Híddal való 10 éves keserű tapasztalat ellenére a mostosokkal való opportunista együttműködésre biztatott, addig Székelyföldön, Székelyudvarhely frissen megválasztott magyar polgármesterét ugyanezen okból kritikával illette, mi több, emiatt sehonnainak nevezve őt.

 

 hirdetes_300x300  

Duray Miklós a reakciók alapján mindkét esetben téved, melyre Felvidéken e sorok írója, Erdélyben pedig Tőkés László hívta fel a figyelmet. Egymás mellé téve Duray két állásfoglalását világosan látni a következetlenséget.

 

Miről is van szó pontosan?

 

Az Együttélés korábbi elnöke először ott váltott ki nemtetszést tisztelői körében, amikor azt mondta, hogy a vegyespártiság felvidéki viszonylatban immár kezelhető és vezetőikkel tárgyalóasztalhoz kell ülni. Hogy mennyire kezelhető vagy sem a vegyespárt, azt az elmúlt napok történéseiből világosan láthatja mindenki.

 

Amint azt már egyszer leírtuk, Miklós téved, amikor azt mondja, hogy a Solymos László vezette Most-Híd kezelhető. Súlyosan téved akkor is, amikor próbálja elhitetni velünk, hogy a Most-Hídban ülő fiatal politikusok már nem kötődnek a gazdasági lobbihoz. Ezeket a fiatalokat (Ravasz Ábel, Rigó Konrád, Agócs Attila, stb.) ugyanis a gazdasági lobbi embere, Bugár Béla hozta be a pártba. Az a Bugár, aki a háttérben továbbra is Solymos László tanácsadója és csak a megfelelő pillanatra vár. Duray tévedése bővebben itt lett kifejtve.

 

Majd pár hét múlva a romániai önkormányzati választások kapcsán, immár Székelyföld vonatkozásában hozta fel ismét a hidasodást, ezúttal negatív kontextusban. Konkrétan Székelyudvarhely újraválasztott magyar polgármesterével, Gálfi Árpáddal szemben. Gálfi különböző helyi politikai kiszorítósdik miatt (ennek hátteréről itt olvashatunk) kényszerből egy románmagyar vegyespárt, a Szabad Emberek Pártjának (POL) színeiben indult és nyert. Duray emiatt azonnal megkérdőjelezte Gálfi magyarságát, azt állítva róla, hogy csak a nevében magyar, a gondolkodása sehonnai.

 

Egyszer így, másszor úgy

 

Duray tévedését a felvidéki kritikáknál jóval keményebben Tőkés László korábbi református püspök fogalmazta meg. Tőkés szerint Duray fatálisan „nagyot téved, amikor az erdélyi Szabad Emberek Pártjának (POL) és a felvidéki Most–Híd szlovák–magyar vegyespártnak az esetét egymással azonosítja.“ A korábbi püspök szerint Duray abban is téved, amikor Gálfi Árpád kapcsán „hidasozik, ”és szerinte Duraynak emiatt meg kellene követnie Gálfit.

 

Duray tehát rövid időn belül kétszer is csúnyán lyukra futott. Így néz ki, ha valakit az elvei helyett személyes (értsd, NSKI-s) érdekei vezérelnek. Azok is tévesen.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.