Nyitókép: Körkép.sk

  …leszámítva természetesen a koronajárványt, mely válogatás nélkül sújt mindenkit. Így mielőtt végleg elmerülnénk a Covid következményeinek napi szintű tárgyalásában, érdemes áttekintenünk, mit is értünk el 2020-ban.   Mert volt belőle elég.

 

 1. Félreállítottuk a hatalomból a maffiaállam működtetőit – Fico, Danko, Bugár 2020-ban végleg leíródott. Mindhárom pártelnök és pártjaik egy bukott, korrupcióval, gyilkosságokkal tűzdelt időszak politikai vezetőiként kerülnek majd be a történelemkönyvekbe. Megérdemelten.

 

  2. A NAKA előszedte az eddig érinthetetlennek tartott személyeket, ami a választások előtt elképzelhetetlen lett volna. Közül többen ma már rács mögött ülnek – Ki tudja, 2021-ben az igazságszolgáltatás talán magyar vonalon is példát statuál, és korábbi dél-szlovákiai politikai vezetők, de akár dúsgazdag paraziták is elszámoltatásra kerülnek.  

 

 hirdetes_810x300  

3. Kiderült, hogy az SaS legfeljebb gazdasági reformokra jó. Nemzeti, konzervatív szempontból minden másban legalább olyan ártalmasak, mint a progresszívok (Lásd Korčok, Klus botrányos külpolitikai megnyilvánulásait a V4-ekkel, vagy éppen Magyarországgal szemben)  

 

4. Kiderült az is, hogy Čaputová államfő egy népszerűséget hajszoló, megbízhatatlan, felelőtlen populista politikus, aki saját céljai érdekében képes akár az ország lakosságának egészségét is veszélyeztetni (lásd országos tesztelés előtti üzenetei.)  

Kép: Körkép.sk

 

5. Magyar szempontból talán az egyik legfontosabb eredmény, hogy a felvidéki magyar oligarchák elvesztették közvetlen befolyásukat a választókra – Értsd, a Most-Híd kiesésével és az MKÖ választási kudarcával véget ért az elmúlt 30 év, nagytőkéseknek kedvező gyakorlata. Nem, nem az oligarchákkal mint olyanokkal van a baj. Ott vannak ők már szinten minden országban. Hanem azzal, ahogyan és amilyen mértékben a fejünkre nőttek, és a vérünket szívták – mert nekik ez jár, gondolták.

 

A szlovákiai magyarság ugyanis azon kevés közösség közé tartozott, ahol nem a pártoknak, politikai vezetőknek voltak oligarchái, hanem az oligarcháknak pártjaik. Szlovákiai magyar vonalon mindezt tökéletesen olvasható a Gorillában, ahol van olyan – a politikából indult – csallóközi gazdasági szereplő, akinek neve negyvenegyszer szerepel az aktában.   

 

A 2020-as parlamenti választási fiaskó az ő, választókra gyakorolt közvetlen befolyásukból adódó, szinte korlátlan hatalmukat is meggyengítette. Az érdekeltségükbe tartozó médiumok ellenére is. Hogy ez mennyire végleges, vagy átmeneti állapot, az elkövetkező időszakban kiderül.  

 

6. Új főügyészünk van, és hamarosan új speciális ügyészünk is lesz, a rendőrség pedig a választások óta ismét bizonyítja, hogy nem a rossz, hanem a jó oldalon áll.  

 

7. És igen, a végén szót kell ejtenünk a tavaly kirobbant koronavírus-járványról is, mely megmutatta, hogy ha már minden más lehetőség, kifogás, fals indok elfogy, az emberek képesek felelősen viselkedni (lásd közösségi tesztelés, mely remélhetőleg a tömeges oltásnál is megismétlődik.) Ellenkező esetben a járvány még nagyon sokáig itt lesz köztünk, és fegyelmezettségünk mások könnyelműsége miatt könnyen értelmét vesztheti.  

 

Az idei kihívások közepette sem szabad tehát elfeledkeznünk a tavalyi eredményeiről. Igen, a Covid-19 miatt sokan elvesztették a munkájukat. Éttermek, vállalkozások mentek tönkre, és sokan a családtagjaikat, rokonaikat, ismerőseiket, barátaikat, szomszédjukat is elveszítették.

 

De bízom abban, hogy idén képesek leszünk önmagunkat és a járványt is legyőzni, és jövőre már ennek eredményeiről tudunk beszámolni. Igazából csak rajtunk múlik. A hozzáálláson, a fegyelmezettségen, a józanságon, az előírások betartásán, önmagunk és mások egészségének és életének védelmén.   Sikeres 2021-es évet kívánunk mindannyiunknak!  

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 32 olvasónak tetszik ez a cikk.