Rajmund, Zelma
  • HUF: 358.66
  • USD: 1.13
  • -5 °C
  • 1 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Király Zsolt: Matovič lemondott, a kormány folytatja – A koalíciós válság tanulságai

Új kormányfője lesz Szlovákiának. A progresszív, liberális nyomás hatására Igor Matovič bejelentette lemondását.

Nyitókép: Pravda.sk

 

Új kormányfője lesz Szlovákiának. A progresszív, liberális nyomás hatására Igor Matovič bejelentette lemondását. Helyét Eduard Heger veszi át, ő maga pedig pénzügyminiszterként folytatja.

 

Államférfiúi tulajdonságairól árulkodik, hogy úgy vállalta mindezt, hogy ellenfeleivel szemben, akik az egész kormányválságot kirobbantották, visszavont minden követelést. Az átlagos szemlélő számára úgy tűnhet, Matovič vesztett, hiszen a négy hete tartó agóniában csak az OĽaNO szenvedett vezéráldozatot. Ráadásul kettőt is, hiszen Marek Krajčí egészségügyi miniszter is elbukott a lázadás során.

 

Mégsem ilyen egyértelmű a történet, amit érdemes néhány pontban kifejteni

 

1. Egy 500 ezer egyéni karikát és 25 százalékot szerzett kormányfő döntött önként a lemondás mellett, ami nem egy megszokott lépés Szlovákiában. Jól vésse ezt a fejébe minden egyes magyar, az elmúlt 20-30 év felvidéki politikai sikertelenségéért felelős „politikus,“, aki 0,8 százalékos eredmény, sokadik alkalmatlanná válás után is még az itt élő magyarság önjelölt képviselőjének tekinti magát.

 

2. Igor Matovič politikai karrierjének egyik legnehezebb döntését hozta meg. Áldozatot vállalt, hogy elhárítsa az akadályt a kormánykoalíció további működése érdekében. Egy több mint 10 éve tartó politikai küzdelem fejezete ért véget ezzel, melynek során a semmiből pártot alapítva alkotmányos többséget szerezve sikerült eltakarítania a maffiakormányt, benne a Most-Híd toxikus embereivel.

 

3. Matovič úgy hozta meg ezt a döntést, hogy 16-ból 10 minisztere van a kormányban, és 150-ből 53 képviselője a parlamentben. Nem választási bukás után, hanem egy évvel a fényes választási győzelmet követően. Ez mindenképp megsüvegelendő, még ha emberi tulajdonságai miatt részben ő maga is hozzájárult a helyzet eszkalálásához.

 

4. Hogy mivé válhat Eduard Heger a miniszterelnöki székben, egyelőre kérdéses. Az elmúlt időszakban erre vonatkozóan jellemzően negatív példákat láttunk. Lásd Fico-Pellegrini őrségváltása, vagy a gyorsan megromlott Berényi-Forró kapcsolat.

 

5. Matovič lemondása ellenére megőrizte arcát és tekintélyét. Egyben gátat szabott a progresszívoknak, akik Čaputová államfővel és Sulíkkal, valamint a liberális mediális háttérrel a koalíció megsemmisítésén dolgoztak.

 

6. Richard Sulík és az SaS ilyen szempontból más megítélés alá esik. Azzal, hogy továbbra is a minden ördögnek elmondott Matovičcsal kormányoznak tovább, azt bizonyítják, hogy csak a hatalom érdekli őket.

 

7. Kinek nem jó ez a hír? Elsősorban a SmeroHlasnak, a NAKA-tól rettegőknek, de a Szövetségnek sem. Ez utóbbi esetében azért, mert a Bugár-Solymos tandem kemény kormánykritikájával egyre inkább az előző maffiakormányhoz és a Hlas-hoz kezdi közelíteni a felvidéki magyarságot.

 

8. A járványt lassan sikerül visszaszorítani. Az OĽaNO – Sme rodina – SaS – Za ľudí négyes így immár új kormányfővel megmutathatja, mire képes a valódi kormányzás terén. Eddig ugyanis minden szinte csak a járványkezelésről szólt. A java még csak most kezdődik.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 34 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

varga lajos
2021. Már. 29. 08:39

Nyugtával dícsérd a napot !! Szokták erre mifelénk mondogatni az öregek, akik már a hátuk mögött tudtak ezt-azt !!

gjoe
2021. Már. 29. 16:03

ekkora seggnyalast ritkán olvas az ember

Szendi Ildikó
2021. Már. 30. 15:29

Miért seggnyalás ez? Ez egy helyzetértékelés, amivel lehet egyet nem érteni. Meg vitatkozni is. Egyelőre az jó hír, hogy nem jön vissza a maffiakormány, esetleg Pellegrini pártja, de ő is kompromittálódott már. Matovič persze hibás ebben az egész bolhacirkuszban, de most kapott még egy esélyt ez a régi-új kormány, ha most is egymásnak esnek, semmi sem menti meg az országot egy előrehozott választásoktól. A "rosszfiú" itt a SAS, Sulíkkal nehéz együtt egy kormányban, azért olyan instabil az egész. Remélem, Matovič tanult ebből, és rájön, most nem ellenzéki performanszokra van szükség ,amiben ő olyan jó volt ellenzékiként.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket