Nyitókép: index.hu

 

A Körkép.sk főszerkesztőjének cikke az egyik legolvasottabb magyar hírportál, az Index.hu felkérésére a magyarországi olvasók számára íródott.

 

Amikor 2020-ban a szlovák parlamenti választáson alkotmányos többséget szerzett a jelenlegi szlovák kormánykoalíció, a legjobb eredményt elért kormánypárt – közel 26 százalékkal – Igor Matovič pártja, az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) lett. Fő választási üzenete anno a korrupcióellenes harc, és az előző (maffia)kormány tagjaival való (jogkövető) leszámolás volt. A választások után azonnal szabad kezet kapott a rendőrség, átszervezték az ügyészségi rendszert, és kezdődhetett a beígért munka.

 

Először a kisebb halak, majd a nagyobb tigriscápák kerültek a hálóba: köztük az ország leggazdagabb, eurómilliárdos oligarchái is. Voltak ugyan, akiket rövid időn belül kiengedtek, de az akvárium egyre csak telt, és elkezdtek beszélni. Főleg azok, akik a Robert Fico és Robert Kaliňák uralta Smer kiszolgálói, gyalogosai voltak az államigazgatásban.

 hirdetes_300x300  

 

A Fico és Kaliňák elleni vádirat: Smer hatalmon tartása alapfeltétele volt a bűnszervezet további működésének

 

Közéjük tartozott František Imrecze, a Pénzügyi Igazgatóság (magyarországi NAV megfelelője) vezetője és helyettese, Daniel Čech, továbbá Ľudovít Makó, a Pénzügyi Igazgatóság bűnügyi hivatalának volt vezetője, vagy Bernard Slobodník, a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi osztályának vezetője.

 

A Fico-éra hosszú évei alatt érinthetetlen személyek a rács mögött, vizsgálati fogságban töltött hosszú hónapok alatt megtörtek, és vádalku keretében beszélni kezdtek – mégpedig az Indexen is megírt maffiaállam politikai és gazdasági vezetőiről.

 

A vádirat szerint a kihallgatott személyek szavahihetősége magas fokú, az általuk elmondottak ráadásul a Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásával is vádolt, jelenleg börtönbüntetését töltő maffiózó, Marian Kočner feltört telefonjának Threema applikációjából is megerősítést nyert.

 

Mára, két évvel a választások után jutott el tehát a rendőrség oda, hogy olyan bizonyítékokkal rendelkezik, hogy vádat emelhetett az előző szlovák kormány legmagasabb képviselői ellen.

 

Mégpedig az ország második legerősebb pártjának, a jelenleg ellenzékben levő Smernek vezetője, a háromszoros kormányfő Robert Fico, és legközelebbi embere, a többszörös belügyminiszter Robert Kaliňák ellen. Rajtuk kívül a korábbi országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar és Norbert Bödör nevű nyitrai, biztonsági cégeket vezető nagyvállalkozó is a vádlottak sorát erősíti. Utóbbiaknak csak bővült a bűnlajstromuk további más vád mellett. Érdekességként itt jegyzem meg, hogy a jelenlegi gazdasági miniszter, a jobboldali liberális SaS elnöke, Richard Sulík épp Bödör egyik cégét hozta ki győztesül a héten egy állami megbízás során, amely meglehetősen felborzolta a kedélyeket a kormánykoalíción belül.

 

Mivel vádolják Ficoékat?

 

A vádirat szerint a két csúcspolitikus társaival bűnszervezetet hozott létre, visszaélt hivatali jogkörével, valamint adó-, bank-, és telekommunikációs titkokat szivárogtatott ki. Olyan információkat, amelyekhez politikusként nem lett volna hozzáférésük. A SMER-en belül legendásan használták a bizalmi szálak megerősítésére a „mi emberünk” megnevezést.

 

Fico és Kaliňák vizsgálati fogságba helyezését javasolja a NAKA

 

Így a „mi embereink” az államigazgatás egyes területeiről kellő munícióval látták el a csúcsvezetést, Ficoék pedig láthatóan éltek is az információkkal, használták azokat. Sajtótájékoztatókon, választási kampányokban mentek neki politikai ellenfeleiknek, embereik pedig az ország gazdasági szereplőit zsarolták és szedték be a „védelmi“ pénzt. Mindezt azért, hogy ilyen-olyan ügyeik el legyenek simítva.

 

Hogy elképzelésünk legyen arról, milyen kaliberű bűncselekmények zajlottak a Fico-éra alatt a háttérben: a már említett Bödör és Kaliňák kapcsán a sajtóba kiszivárgott vallomások arról szólnak, hogy hetente kofferekben hordták repülőgépen az Egyesült Arab-Emirátusokba a készpénzt, esetenként 600 ezer és 1 millió euró közti összegeket.

 

A Most-Híd miniszterét, Gál Gábort is említik

 

A vádirat szerint kis cetliken kapták meg a ma már Ficora és Kaliňákra terhelő vallomást tevő személyek a kéréseket, főleg adó- és gazdasági célzatú ügyekben. A dokumentum szerint ilyen kéréssel fordult a nyilvánosságra került információk alapján a Smerrel és az SNS-szel az elmúlt választási időszakban együtt kormányzó Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt igazságügyi minisztere, Gál Gábor is. Gál ellen az elmúlt években több vagyoni eredetű vizsgálat is indult, miután Gál visszavonult a politikai közélettől.

 

A nyomozók szerint a bűnszervezet kézben tartotta az állami biztonsági szerveket, mint amilyen a rendőrség, pénzügyőrség vagy speciális ügyészség. A gyakorlatban mindez a nyomozók szerint úgy nézett ki, hogy az előző kormány politikusai hozzájuk lojális embereket ültettek magas állami pozíciókba. Ezek az emberek a magánszférában megszokott „fizetéskiegészítést“ kaptak, majd cserébe a Smer politikai ellenfeleire, például Igor Matovič jelenlegi miniszterelnök-helyettesre és pénzügyminiszterre, vagy Andrej Kiska korábbi államfőre gyűjtöttek terhelő adatokat. Ezeket az információkat aztán a Smer és maga Robert Fico használta fel a politikai harcban.

 

Robert Fico természetesen azzal érvel, hogy…

 

A teljes cikk elolvasható a Index.hu-n.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.