Nyitókép: Körkép.sk, montázs, SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, SITA/Niall Carson/Pool Photo via AP

 

Elindult a Körkép.sk hírlevele, amelyben a nap legfontosabb felvidéki, belpolitikai, háborús vagy épp gazdasági eseményeit vesézzük ki.

 

A mai híreket válogatta és kommentálta: Komjáthy Lóránt.

 

Hírlevelünkben ezúttal a következő témákat vesszük górcső alá:

 

 hirdetes_810x300  
  1. Ursula von der Leyen politikai jövője egyre bizonytalanabb.
  2. Heger szerint a szlovák gazdaság totál rendben van. Az IMF is megmondta.
  3. Ukrajna NATO-tagságának ígérete a háború elhúzásának eszköze.

 

Ursula von der Leyen politikai jövője egyre bizonytalanabb. Hiába áll mögötte a mainstream sajtó apraja-nagyja, amely legnagyobb kudarcait is diadalként tálalja, a tények önmagukért beszélnek. Von der Leyen elmúlt évekbeli ténykedése az EU meggyengülésével, a megosztottság és tagállami elégedetlenség növekedésével, túlárazott vakcinabeszerzésekkel, az EU súlyának csökkenésével azonosítható. És bár újabban azt pletykálják, hogy ő lehet a NATO új főtitkára, azért még mindig több érv szól ellene, mint mellette.

 

Egy év múlva EP-választások, és az Európai Bizottság elnöke még mindig nem jelentette be, hogy szeretné-e folytatni ugyanebben a pozícióban. A németek (az ellenzék és a kormánypártok is) már-már egyöntetűen támogatnák is ebben, kivéve egyetlen embert: Manfred Webert. Az EPP frakcióvezetőjének ugyanis szintén megvannak a maga ambíciói a Bizottság elnöki székével kapcsolatban, amit 2019-ben azért nem nyerhetett el, mert ész nélküli retorikájával magára haragította a kelet-európai országokat, és mert a szuverenista országvezetők nem akarták, hogy a Spitzenkandidat intézménye érvényesüljön. A legtöbb szavazatot szerző, legnagyobb frakciót alakító pártcsalád jelöltjének kinevezése ugyanis kivette volna a bizottsági elnök megválasztásának jogát a tagállamok (az Európai Tanács) kezéből. Ez volt az oka annak, hogy von der Leyen egy nehéz kompromisszum árán bizottsági elnök lehetett – Weber pedig hoppon maradt.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai után azonban aligha lenne kellő támogatottsága von der Leyennek a tagállamok között. Weber miatt pedig a Spitzenkandidat rendszerben sem bízhat. Valójában már csak abban reménykedhet, hogy az potenciális versenytársak lesznek annyira elfogadhatatlanok a tagállamok számára, hogy végül inkább rá szavaznak. Erre sincs túl sok esély.

 

A CDU kiállása von der Leyen mellett több okra is visszavezethető. Az egyik, hogy a német tőkének továbbra is nagy szüksége van az amerikai piacra, így az USA-val fenntartott jó kapcsolatok életbevágóak számára. Von der Leyen ezért ideális jelölt lenne.

 

A másik ok politikai, és ráadásul sokkal érdekesebb. A CDU-nak nem hiányzik egy európai politikából hazatérő politikus, aki maga mögött tudja a mainstream sajtó nagy részét, és aki hirtelen támadt ambícióval igényt támaszthat a kancellári székre. Vannak erre aktuális példák. Lengyelországban a konzervatív kormányt az EPP volt elnöke, az Európai Tanács egykori elnöke, Donald Tusk próbálja megbuktatni az idei választásokon. Olaszországban Giorgia Meloni kormányfő elődje Mario Draghi, az Európai Központi Bank egykori elnöke volt.

 

A CDU elnöke, Friedrich Merz 67 éves, lényegében ez az utolsó esélye, hogy megszerezze a német kancellári széket. Egy brüsszeli agendával, brüsszeli erőforrásokkal felvértezett, hazai politikába visszatérő von der Leyen boríthatja az erőviszonyokat, vagy azért, mert Merzet kiszorítja, vagy azért, mert meggyengíti és megosztja a CDU-t, amely jelenleg a legerősebb párt a felmérések szerint. Ráadásul, von der Leyen személye annyira megosztó, hogy a jobboldali szavazók egy részét inkább az AfD karjaiba lökné.

 

Logikus lenne, hogy ennek elkerülése érdekében a CDU jobbnak látja támogatni von der Leyen Brüsszelben maradását. Ez azonban nem von der Leyen politikai kvalitásairól árulkodik, hanem arról, hogy személye menthetetlenül toxikussá vált. Nem csak Németországban.

 

Iratkozz fel levelezőlistánkra, hogy végigolvashasd a cikket. Ha ezt megtetted, ellenőrizd spam fiókodat, nem oda érkezett-e az email.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!