Nyitókép: Körkép.sk, montázs (SITA)

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

  1. Újabb pofon a szlovák jogállamnak: a bíróság szerint Kočner nem bűnös.
  2. Szlovákiát is elérte a sugárzásveszélyről szóló orosz dezinformációs hullám.
  3. Mégis lesz közigazgatási reform?

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Komjáthy Lóránt.

 

Iratkozz fel, hogy végigolvashasd a cikket és az elsők között juss hozzá aktuális háttérinformációkhoz a felvidéki és szlovák politikai, gazdasági történésekről. Ha nem találod hírlevelünket e-mail fiókodban, javasoljuk ellenőrizd fiókod spam mappáját is!

 hirdetes_300x300  

 

 1. Újabb pofon a szlovák jogállamnak: a bíróság szerint Kočner nem bűnös.

 

A bazini Speciális Büntetőbíróság pénteken ítéletet hozott Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében. A meglepő, sokakban joggal megdöbbenést kiváltó bírósági döntés Marián Kočnert felmentette a gyilkosság megrendelésének vádja alól, míg Alena Zsuzsovát 25 évi szabadságvesztésre ítélte ugyanebben a vádpontban.

 

Míg Zsuzsová esetében a törvényszék egyöntetű döntést hozott, addig Kočernél az ítélet 2:1 arányban billent a felmentés felé. Az ítélet ugyan nem jogerős, de durva és kijózanító hatással van a közvéleményre és a szlovák igazságszolgáltatás megítélésére.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a mostani ítélet jobb, mint a 2020-ban hozott bírósági döntés, ami nemcsak Kočnert, de Zsuzsovát is felmentette a vádpontok alól. Ez azonban nem vigasztalja sem az áldozatok hozzátartozóit, sem a közvéleményt.

 

A legfontosabb ellentmondást talán Marek Vagovič oknyomozó újságíró, Kuciak mentora fogalmazta meg. Szerinte felfoghatatlan, hogy miért ítélte a bíróság Kočnert ártatlannak a gyilkosság megrendelésében, míg Zsuzsovát bűnösnek, holott az utóbbinak önmagában nem volt oka Kuciak életére törni, mivel nem is ismerte.

 

„Úgy tűnik, a bíróságnak közjegyző által hitelesített elismervényre vagy videófelvételre van szüksége arról, hogy Kočner rendelte meg a gyilkosságot”

 

jegyezte meg keserűen. És joggal.

 

Bár a per kezdetétől nyilvánvaló volt, hogy nem könnyű bizonyítani a gyilkosság megrendelésének vádját, egyszerűen annál az oknál fogva, hogy épp az a lényege a megrendelésnek, hogy a fő értelmi szerző meghúzódik a háttérben. Egyes vélemények szerint azonban épp ezért kellett volna a bíróságnak az összképet nézni. Nem Zsuzsovát veszélyeztette Kuciak munkája, és nem Zsuzsová intézkedett Kuciak megfigyeléséről és átvilágításáról. Kuciak Marian Kočnerről írt leleplező cikkeket, amelyeket még az ügyészség is felhasznált.

 

A szlovák igazságszolgáltatás megint nem nőtt fel a feladathoz. Az esetnek politikai következményei is lesznek, főleg a kampány előrehaladtával. A három évig bukdácsoló kormánykoalíciónak épp az igazságszolgáltatás láncainak eloldása volt a zászlóshajója. Az ilyen ikonikus ügyek lezáratlanul hagyása miatt ez a zászlóshajó elvesztheti hitelességét.

 

Nem beszélve arról, mit üzen az ítélet az ország árnyékban mozgó szürke eminenciásainak és fekete galléros bűnözőinek.

 

Robert Fico nyilván azzal fog érvelni, hogy az egész ügy, ami miatt 2018-ban megbuktatta az utca népe, nem nyert igazolást. És el fogja hallgatni azokat a fontos részleteket, hogy a Smer kormányzása alatt privatizálták az igazságszolgáltatás oligarchák kezébe, a Smer kormányzása idején volt olyan korrupt a rendőrség egy része, hogy pénzért átadták egy maffiózónak egy oknyomozó újságíró teljes átvilágított hátterét, és lényegében ez tette lehetővé, hogy a gyilkos ötletből terv legyen, a tervből megbízás, a megbízásból pedig országot megrengető tragédia.

 

De nem csak a mai ítélet miatt szürreális, amit most látunk. Mert nem ez az egyetlen nyílt seb a szlovák jogállam halódó testén. Ugyan mire számítson egy jövőben gondolkodó szlovákiai átlagpolgár, mikor azt látja, mi mindent megúsznak a gátlástalanok, míg az ő megélhetését „értékek” és „demokratikus elvek” védelmében folyamatosan megkurtítják? És mire számítson akkor, mikor 12 évvel a Gorilla-botrány után annak egyik főszereplője visszatérhet a politikába úgy, hogy a magát demokratikusnak mondó liberális fősodor teljes támogatását élvezi? Túlságosan könnyen fordul a szél ebben az országban, túlságosan viszonylagos az igazság értelmezése, ezért születnek iszonyúan nehezen előre lépést jelentő döntések, és ezért olyan gyakoriak az önmagukba visszatérő válságok.

 

Iratkozz fel, hogy végigolvashasd a cikket és az elsők között juss hozzá aktuális háttérinformációkhoz a felvidéki és szlovák politikai, gazdasági történésekről. Ha nem találod hírlevelünket e-mail fiókodban, javasoljuk, ellenőrizd fiókod spam mappáját is!

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.