Nyitókép: kollázs/Körkép.sk

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1.Ütik a cseh kormányt az EU migrációs csomagjának támogatása miatt

2. Politológus: Čaputová elfeledkezett a megélhetési különbségekről

3. Čaputová „éretlen hozzáállásnak” tartja, hogy a képviselők nem szavaztak bizalmat a hivatalnokkormánynak

 

 hirdetes_810x300  

A híreket válogatta és magyarázatukat megírta: Micskó András.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Ütik a cseh kormányt az EU migrációs csomagjának támogatása miatt

…az uniós belügyminiszterek múltheti megállapodása migrációs ügyben „összehangban van Csehország hosszútávú érdekeivel, a tagországok pénzügyi szolidaritásán alapszik és nem tartalmazza a menekültek kötelező elosztását”

 

Nem, valóban nem tartalmazza. 

 

Ezzel szemben benne van, hogy még el nem bíráltak; már befogadottak; és már kiutasítottak is vannak, lesznek a befogadandók között. Utóbbi azt jelenti, hogy lesznek olyanok, akikkel szemben nem kell mást tenni, csak foganatosítani kiutasítást. Ez a németeknek mintegy 3-5%-ban sikerül is. Nyilván a cseheknek sokkal jobban fog menni, és ha már nagyon jól megy, akkor csak ilyeneket kérnek, és végül egy migráns nem sok, annyi sem marad majd! Mind el fogja hagyni az Uniót, és vele Csehországot is.

 

Benne van továbbá, hogy amennyiben egy állam nem hajlandó befogadni egy, a kvóta szerint rá eső migránst, köteles 20.000 Euró hozzájárulást fizetni a Magas Unió kezeihez. Ennyi egy elutasítás ára. Vagy egy migránsé. Nincs az a közép-európai ország, amelyik valaha is, bármire, bármikor ennyi pénzt adott volna egy-egy polgárának! (azaz… van. Az Orbán-kormány nagycsaládos kedvezménye több, akár a háromszorosa is lehet. Azért azonban vállalni kell három gyermeket és fel kell nevelni őket. A semmire még ott se jár semmi. – De persze Orbán nem számít. Ő oroszbérenc.)

 

Azon túl az is benne van, hogy egy Közép-Afrikában, vagy a Közel-Keleten született személy épp 100-szor annyit ér, mint egy európai. Mi más lehet az oka annak, hogy míg egy ukrán menekültre az unió 200 Eurót szán – ennyit ad a befogadó országnak –, egy be nem fogadott migráns ellenértéke 20.000?

 

Ami a számokat illeti, Magyarországnak 8.500-20.000 éves „befogadási kvótát” jósolnak a szakértők. Így Csehországnak minimum 10.000-et. Ma Csehországban 2,84 millió nyugdíjas fejenként átlagosan 19 438 koronát (818 EUR) kap havonta. Ez éves szinten 9800 Euró, ami azt jelenti, hogy a cseh adófizetők a jövőben kétszer annyit költenek majd egy migránsra, mint egy nyugdíjasra!

 

 

Nem csoda, hogy Vít Rakusan kormánya a tervezett 11,5 százalékos emelés helyett várhatóan csak 2,3%-ot emel a nyugdíjakon: 18,8 Eurót havonta! Elég szép összeg, az államnak több évtizedig fizetett adó busás honoráriuma.

 

De a tisztesség az tisztesség, láthatjuk, hogy Rakusan úrék a 2.850.000 nyugdíjasra így is sokkal több pénzt költenek, mint a 10.000 migránsra. Épp háromszor annyit! Hogy az emelés lefaragásával sokkal többet spórolnak rajtuk? – egy rendes európai polgárnak ezt meg kell értenie! Mert a pénz nemcsak a migránsokra kell, de az ukrán menekültekre is, meg fegyverekre és segélyekre… oly sok mindenre, hogy azt egy átlagember végig se gondolhatja! Mivel pedig a cseh nyugdíjrendszer mintegy 1 milliárd Eurós hiánnyal zárta az első negyedévet, a kormánynak gondolnia kell a rés betömésére is! Táblázatunk azonban jól mutatja, hogy mennyire okos ez az új cseh kabinet! Mert a nyugdíjkorhatár 65-ről 68 évre történő emelése majd helyrebillenti az egyensúlyt. A cseh szavazópolgárok legnagyobb megelégedésére.

 

(…)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Micskó András

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.