Nyitókép: kollázs/Körkép.sk/SITA

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. A 12 éve elcsattant pofon ügyéről ordít, hogy politikai indíttatású

2. Forró Krisztián megpróbálták megszorongatni. Egyelőre sikertelenül

3. Mintha derengene valami szlovák konzervatív blokk-féle a baloldali sötétségben

 

 hirdetes_300x300  

A híreket válogatta és magyarázatukat megírta: Komjáthy Lóránt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. A 12 éve elcsattant pofon ügyéről ordít, hogy politikai indíttatású

 

Az elmúlt napokban újabb politikai botrány rázta meg a szlovák közéletet. Boris Kollár házelnököt, a Sme rodina pártelnökét egy 12 éve elcsattant pofon miatt vették elő, amit a kétes hátterű politikus exbarátnője terhére követett el. Nem kérdés, hogy elítélendő, amit tett, és felelősséget kell vállalnia. Az is teljesen rendben van, ha ezért Boris Kollár lemondását követelik a házelnöki posztról. Ami nincs rendben, az az, hogy az egész ügyről messziről ordít a politikai indíttatás.

 

Ezzel érvel egyébként maga Kollár is. Szerinte ugyanis egyesek úgy vélik, hogy lepaktálna a Smerrel a választások után, és ezért félre akarják állítani az útból. Az időzítést és az ominózus pofon 12 éves múltját tekintve abban teljesen igaza lehet Kollárnak, hogy politikai intrikáról lehet szó. Ez persze a tette súlyosságán nem változtat.

 

A választások előtt bő négy hónappal pattant ki a botrány. Kollár vállalta a kamerák előtt tettét (a következményeit egyelőre nem). És eddig ez még nem is annyira gyanús. Aztán jött Hamran István országos rendőrfőkapitány, akiről 2019-ben úgy tartották, hogy a progresszív PS listáján indul (végül nem indult) és potenciális belügyminiszterként írtak róla a sajtóban (végül nem lett az). És Hamran azt mondta, hogy az üggyel a NAKA foglalkozik, és nem kizárt, hogy állami szolgálati autókból figyelték Kollár exbarátnőjét.

 

Mivel Kollár pártja adta az elmúlt három év SIS-igazgatóit, ezért a sajtó azonnal ráharapott a kapcsolatra. És az is elég nyilvánvaló, hogy ha Hamran el akarta volna kerülni a nyilatkozat politikai hatását, akkor az állami rendszámú autókról szóló állításokat a folyamatban lévő nyomozásra való tekintettel nem erősíti meg. Mégis megtette.

 

Miért éppen most pattant ki a botrány? Több oka is lehet. A két legvalószínűbb a felmérések jelenlegi állására és a Sme rodina ideológiai pozíciójára vezethető vissza.

 

A felmérések szerint a Sme rodina lehet mérleg nyelve a következő kormányalakításnál. Ha Kollár állításával szemben mégis koalícióra lépne Ficoval, akkor a HLAS-nak nem marad más választása, mint a számára előnyösebb baloldali szövetséget választani a progresszívok helyett. Az AKO legutóbbi felmérése szerint a SMER-HLAS-Sme rodina formációnak már 75 mandátuma lehetne. Ez pedig veszélyes a progresszívok számára, mert számukra kulcsfontosságú, hogy a HLAS-nak ne legyen alternatívája a PS-en kívül. A Sme rodina miatt viszont még lehet.

 

A Sme rodina ugyanis nem szélsőséges párt. Kétes háttere Kollár maffiához kötött múltjával áll összefüggésben, de Kollár stabil koalíciós partner volt (az SaS-től eltérően) az elmúlt három évben, teljes mellszélességgel támogatta Ukrajna felfegyverzését és Szlovákia túlságosan is lelkes atlantista külpolitikáját. Mehetne a PS brüsszeli barátaihoz, hogy elzárassa a pénzcsapokat, mert nem került kormányra, de nem biztos, hogy sikerrel járna.

 

A másik ok egy pár nappal ezelőtt konzervatív fórumra vezethető vissza. Hétfőn Pozsonyban a keresztény politikusok vitaestje zajlott, amelyet a Štandard szerkesztője, Michal Čop vezetett.

 

A beszélgetésen a Sme rodina második embere, Milan Krajniak korábbi munkaügyi miniszter azt mondta: „Hatalmasat téved, aki azt hiszi, hogy kimaradhatunk a körülöttünk mindenhol folyó kultúrharcból azzal, hogy nem harcolunk”. Majd hozzátette, hogy a Sme rodina számára is „no go zóna” olyan kormányban részt venni, amely a regisztrált partnerséget akarja bevezetni, LMBTQ- és transzgender propagandát akar folytatni, főleg akkor, ha mindezt az iskolákba akarja bevinni.

 

Márpedig a fenti kijelentések elvileg kizárják a progresszív PS-t és SaS-t a partnerek köréből, tekintve, hogy mindkét párt zászlajára tűzte a szivárványos jogok látványos bővítését.

 

Ez volt tehát hétfőn. Másnap nyilvánosságra került Kollár exbarátnőjének videója , amelyben családon belüli erőszakkal vádolta meg a Sme rodina elnökét. Véletlen lenne?

 

(…)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!