Nyitókép forrása: Forró Krisztián hivatalos facebook-oldala

 

Még mielőtt egyesek érdekből, közösségi szempontokat mellőzve, kizárólag saját céljaikat követve félremagyaráznák a magyar szempontból elért eredményt, érdemes leszögezni néhány dolgot.

 

A felvidéki magyar közösség sokkal, de sokkal rosszabb állapotban van annál, mint amit a most elért választási eredmény mutat. Van egy számottevő réteg a Felvidéken, mely csalódott, nem bízik senkiben, értékrendjében labilis, könnyű félrevezetni és érdekvezérelt. Ugyanilyen réteg van ugyan a szlovákok között is, de náluk a merítés majd 5 millió, nálunk pedig ennek alig 10 százaléka. Így minden egyes elveszett magyar lélek a közösség szempontjából jobban fáj és végzetes.

 

A most elért 130 183 ezer szavazat (4,38 százalék) már csak emiatt is komoly teljesítménynek tekinthető. Ez a legjobb választási eredmény az elmúlt 13 évben, az MKP, MKÖ, Szövetség képviselte érában. Ezért, bár a párt nem jutott be a parlamentbe, köszönetet, elismerést érdemel. Ugyanúgy az egy személyben pártelnök-listavezető-kampányfőnök Forró Krisztián is, akire 56 438-an szavaztak. Magyar pártelnök nem kapott még ennél több egyéni karikát.

 

 hirdetes_300x300  

 

Forró Krisztiánék megtartották az MKP stabil bázisát, Gyimesi György pedig, aki az utolsó helyről indulva emberfeletti, tájainkon eddig nem látott teljesítménnyel a második helyen végezve 31 351 karikával vélhetően több tízezer olyan választópolgárt tudott megszólítani, aki évek, évtizedek óta nem járt már választani, vagy más pártokra szavazott. Pont az elődpártok hiteltelen politizálása miatt.

 

Gyimesi nagyban növelte a bejutási esélyeket, az utolsó pillanatig nyitva hagyva ennek lehetőségét. A Szövetség végül nem lett parlamenti párt. Tudjuk, mintegy 15 ezer szavazat hiányzott a csodához. Miért született ilyen eredmény? Ezeket vesszük most sorba.

 

Magas választási részvétel

 

A magyarlakta területeken szinte mindenütt magasabb volt a választási részvétel, mint 3 évvel ezelőtt.

 

Míg Pozsonyban a választásra jogosult lakosság 76 százaléka járult az urnákhoz, a Komáromi járásban alig 56 százalék, a Rimaszombatiban 53 százalék, a Tőketerebesiben 55 százalék. Igen, ezek a számok mindenütt magasabbak mint legutóbb, de majd 20 százalékkal kevesebb, mint a szlovák területeken.

 

A hiányzó magyar karikák jó része tehát otthon maradt, vagy szlovák pártoknál landolt.

 

 

Nem mindenki dolgozott

 

Nagymegyeren, melyet MKP-s polgármester vezet, a választási részvétel 48 százalék volt; Ekecsen, ahol szintén MKP-s polgármester megyei képviselő van, 54 százalék. De említhető a Lévai járásból az Összefogás platform embere, Zachar Pál által vezetett Ipolyság is, ahol a választási részvétel 55 százalék volt. Érdemi magyar kampány a helyiek elmondása alapján nem zajlott, a szlovák pártok ellenben sok szavazatot szereztek.

 

A Galántai járás ilyen szempontból jó 10 százalékponttal jobban teljesített. Elég, ha Berényi József falujába (Alsószeli), vagy a Zupkó Tamás irányította Vezekényre és az Agócs Gergely-féle Királyrévre, stb. tekintünk.

 

A párt azt a stratégiát követte, hogy inkább ismert arcokkal, húzónevekkel tölti fel a listát. Ennek eredménye az lett, hogy a jóllakott, saját egzisztenciájában nem veszélyeztetett megyei képviselő-polgármesterek nem haraptak eléggé. Azaz, nem kampányoltak eléggé a közösség érdekében, miközben a közösségnek köszönhetően ők maguk több ezer eurós fizetéssel rendelkeznek. Igen, fejlesztik, szépítgetik a falujukat, magukra vállalják a település ügyes-bajos dolgait. De most arra szerződtek, hogy parlamenti pártot csináljanak a Szövetségből. És ehhez nem teljesítettek eléggé. Kevesebb magyar ment el választani településeikről, mint a szlovák régióban. Ami döntőnek bizonyult.

 

Az Összefogás platform fele hibernálta magát

 

Az Összefogás platform Világi Oszkár oligarchához köthető fele (Orosz Örs, Bauer Ildikó és körük) egyszerűen elszabotálta a választási kampányt. A hidas árulók távozása után például kerek-perec kijelentették, hogy hibernálják magukat, amit csak külső nyomásra „oldottak fel”. Abban sem volt köszönet.

 

Bauer Ildikó, aki a Szövetségnek köszönhetően havi 800 euró körüli összeget tesz zsebre megyei képviselőként és a DAC VIP állandó vendége, lenézően állt a kampányhoz. Orosz Örs politikai majomkodásnak beillő útépítése is bekerül a tankönyvekbe elrettentő példaként, ami többet vitt, mint hozott a pártnak Komáromban.

 

Ismert, hogy az Összefogás platformban kezdettől fogva két irányzat van jelen. Egy Nagy József fémjelezte, mely a politikai tudásban, képességekben, valódi munkában hisz. És egy másik, Orosz Örs és társai személyében, akik az államilag vastagon dotált értékmentésen keresztül influenszer tevékenységet folytatnak. Valódi politikai tartalom, teljesítmény nélkül. Mózes Szabolcs összefogásos alelnökről ne is beszéljünk, aki  például a 3. helyről a 10. helyre zuhant.

Rosszul összerakott lista

 

A Körképen korábban már leírtuk, hogy a párt nehezen megbocsájtható hibát követett el azzal, hogy nagy öregjeit, veteránjait jegeltette. Csáky Pál, Farkas Iván (persze ehhez az is kellett volna, hogy akarjanak indulni) vélhetően jó pár ezer plusz szavazatot tudott volna hozni. A KDH például ilyen tekintetben előrelátóbb volt (pedig nem mi súgtunk nekik). Aktivizálta azt a František Mikloškot, aki 31 ezer szavazattal a 12. helyről a 2. helyre karikázta fel magát és 15 év után újra parlamenti képviselő lehet.

 

A Szövetség holdudvarában ellenben még az egyik etalon, Bauer Edit is így nyilatkozott az ellenérdekelt sajtóban:

 

“Nagyon nehéz a választás, mert természetesen a magyar képviseletre kellene szavazni, de sajnos felmerül a kérdés, nem lesz-e ez kidobott szavazat, amely a Smert segíti. A nemzetiségi hovatartozás és a demokrácia iránti elkötelezettség között fogok választani az esélyek szerint az utolsó pillanatban.“

 

Megengedhetetlen szavak olyan emblematikus személytől, aki eurómilliókat vitt haza az évtizedek alatt az MKP-nak köszönhetően. Bauer Ildikóra tehát még a saját rokonsága sem tudott meggyőződésből szavazni. Nem beszélve a magyar mentorprogramban szereplő Sütő Zsolt borászról, aki nyíltan a Progresszív Szlovákia melletti szavazásával büszkélkedett.

 

Komjáthy Lóránt kollégánk remek elemzésében ezenkívül több más szempontot is felsorolt, mely a mostani eredményt befolyásolta.

 

Hogyan tovább mindebből?

 

Nagy kérdés, hogy Forró Krisztián pártelnök (56 ezer szavazat) és Gyimesi György ( 31 ezer szavazat) hogyan tud, akar együttműködni a jövőben. A kampányban nem nagyon mutatkoztak együtt, bár volt rá igény. Együttműködésük, a közös fellépésben rejlő pozitív üzenet kiaknázatlansága miatt is jó pár ezer szavazat otthon maradhatott.

 

Ennek ellenére Forró Krisztián a kampány során láthatóan fejlődött. A megalapozott kritikák után nem a sértődést választotta, hanem keményen dolgozott magán. Fellépései, nyilatkozatai reakciói, televíziós fellépései a kezdeti bizonytalanságok után erőteljesebbé, hihetővé váltak. Eredményével megdolgozott azért, hogy pártelnök maradjon.

 

 

Minden más, Forró-Gyimesi kettősön kívüli vélt megoldás gyengítheti a pártot és a magyar szavazók, hatalmi központok jelentős részének távozásával járhat. Legyen ez figyelmeztetés azon Összefogás platformos tagok számára, akik már a választások éjszakáján hangulatkeltésbe kezdtek, hogy az áruló és a választásokon megsemmisítő vereséget szenvedett, teljesen súlytalanná vált hidasok elengedése (miközben maguktól távoztak) hiba volt. Hiába, a választási eredményért járó 3,3 millió euró elköltése elég vonzó lehet a számukra.

 

Ezzel Forró Krisztiánt kritizálták, de Gyimesinek is üzentek. Mégpedig, hogy kívül tágasabb… Elmondhatjuk, hogy az ilyen árokásás nem magyar érdek, hanem üzleti, oligarcha érdek.

 

Forró Krisztiánnak nincs miért távoznia, a platformoknak pedig nincs ezt miért kérniük. A valaha volt legtöbb szavazatot kapott pártelnököt úgy erősítette meg a szavazótábor, hogy ahhoz még aszfaltoznia sem kellett…

 

A Szövetségnek parlamenten kívül is folytatnia kell a magyar érdekképviseletet. Mégpedig bármilyen, az újonnan felálló kormánykoalícióval való párbeszéd lehetőségein belül is. Ellenkező esetben kivonja magát a forgalomból, a magyar szavazókat pedig felszívják a szlovák pártok. Folytatva a trendet, miszerint egyre több magyar szavaz szlovák pártokra.

 

A platformok megszüntetése szintén sürgető kérdés. Jelen körülmények között a Most-Híd és Összefogás platform létezése már csak formális. Eggyé kell gyúrni a pártot, immár platformok nélkül.

 

Mi legyen az etnikai politizálással?

 

Folytatva egyúttal az etnikai politizálást az önkormányzati, megyei, EP-választásokon. Parlamenti szinten úgyszintén, egyetlen FONTOS kitétellel: a Szövetségnek hatodszor már nem szabad önállóan indulnia a parlamenti választásokon. Minél több munkát, emberfeletti teljesítményt, pénzt, erőt, energiát fektetnek bele ugyanis a húzóerők, a matematika, objektív adottságok miatt annál garantáltabb az újabb csalódás. Azokat kedvetlenítve el, akiknek pénzüket, tudásukat, energiájukat belefektetve újra és újra csalódniuk kell.

 

Erre pedig semmi szükségünk.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.