Nyitókép: Archív

 

Helyzet van a Magyar Szövetség számára. Legalábbis azok részére, akik komolyan gondolják a politizálást, nem csak a megélhetés miatt vannak a magyar párt kötelékében. A Kereszténydemokrata Mozgalom ugyanis óriási  hibát követett el azzal, hogy nem állított saját jelöltet és már az államfőválasztás első körében besorakozott a liberális, progresszív Ivan Korčok mögé. Ezzel lényegében elárulta jobboldali beállítottságú keresztény szlovák választóinak jelentős részét. Erről felesleges vitát nyitnunk, lényegében a szlovák média is ugyanígy látja.

 

Politikai szempontból gazdátlanná vált több tízezer KDH szavazó, akik nem kérnek abból, amit az opportunista, haszonleső Milan Majerský pártelnök előkészített a számukra.

 

 hirdetes_810x300  

A hiba otthon van

 

De kezdjük egy kicsit messzebbről. Az MKP, MKÖ, Szövetség, nevezzük bárhogyan is a Csáky, Berényi, Menyhárt, vagy Forró vezette politikai alakzatot, hosszú választási ciklusok óta képtelen visszakerülni a parlamentbe. Mégpedig azért, mert nincs elég szavazója az 5 százalékos parlamenti küszöb megugrására. Ennek oka elsősorban ő maga. Többségében felkészületlen, országos politizálásra alkalmatlan tagjaival, akik horizontja kimerül a falusi közbeszerzések, megyei fejlesztések, határon átnyúló befektetések kínálta lehetőségekben. Stratégiában, össznemzeti relációkban már rég nem képesek gondolkodni. Tisztelet a kevés kivételnek.

 

Ha tehát az alaphelyzet világos, azaz nincs elég hasonlóan gondolkodó magyar választó, meg kell találni a megoldást is a problémára. Az egyik ilyen lehetőség a saját szavazótábor bővítése. Igen, a hasonlóan gondolkodó, és velünk együtt élő szlovákok köréből. Azoktól, akik ugyanazt gondolják a világ dolgairól mint mi, csak más a nemzetiségük és más nyelvet beszélnek.Ők azok a többségi nemzeten belül velünk,  a Dél- és Kelet-Szlovákiában élő több tízezer KDH választó, aki most elbizonytalanodott.

 

Tanuljunk a szlovákoktól

 

Ha belegondolunk, a szlovákok ugyanezt teszik már régóta. Halásznak a magyar vizeken, mégpedig elég sikeresen. Fico népszerűbb Dunaszerdahelyen mint Hájos Zoltán, Pellegrini népszerűbb (lesz) mint Forró az államfőválasztáson. Az egyre inkább a dilettáns, felkészületlen szinonímájaként ismert bokorrékák, oroszörsök, bauerfélmilcsák fémjelezte viccplatformok és influenszerek mellett játszi könnyedséggel szólították meg (lopták el) eddig is a magyar választókat.

 

Mert a magyar választó ugyanúgy igényes, ő is érdemi, felkészült, képviseletre vágyik. És ha ezt magyar vonalon nem kapja meg, mi több, ha magyar vonalon meg sem szólítják rendesen, el sem végzik a munkát, hát a szlovákok felé fordul. Erről a jelenségről ebben a cikkünkben írtunk viszonylag részletesen. Érdemes újraolvasni, fájóan pontos.

 

Szőke nő: Kényeskedés

 

Senki sem tiltja meg a munkát

 

Na most: senki sem tiltja meg a Magyar Szövetség tagjainak, hogy a többségi pártok, esetünkben a KDH hibáját kihasználva rámozduljanak a Dunaszerdahelyi, Komáromi, Lévai, Rimaszombato, Tőketerebesi, stb. járásokban a magyarok szomszédjaiként velük együtt élő szlovákokra.

 

Gyimesi György ezt már érti, és sikeresen cselekszik. Érdemes megnézni közösségi oldalán a reakciókat. Túlnyomó többségében pozitívak. Mert ideológiai alapon választanak, nem pedig nemzetiségi alapon. És ha az adott magyar politikus felkészült, jól kommunikál, hihető, hiteles, aktuális témákat vet fel, számukra is vállalható megoldásokat kínál, akkor teljesen természetes számukra, hogy támogatják.

 

 

A Magyar Szövetség elnökségében ülő többi passzív tagnak jeleznénk, hogy ideje kilépni a saját rezervátumból, ha szeretnének túlélni. Itt a lehetőség politikai kínálatot megfogalmazni az egykori KDH-sok felé. Ellenkező esetben a szlovák pártok fognak további vonzó kínálattal élni a Magyar Szövetség sajátjainak hitt tábora felé. És ne legyen kétségünk affelől, hogy sikeresek lesznek. Óra indul.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.