Nyitókép: Körkép.sk

 

165 546 szavazat különbséggel, 6,25 százalékkal több szavazatot szerezve ellenfelénél Peter Pellegrini lett Szlovákia új államfője.

 

A Hlas és a parlament elnöke  1 409 255 szavazattal 53,12 százalékot szerzett, míg ellenfele, Ivan Korčok 1 243 797 szavazattal 46,87 százalékot. Minek köszönhető ez az egyértelmű eredmény?

 

 

 hirdetes_810x300  

1. Szlovákiában alig hat hónappal a parlamenti választások után tartottak újabb népszavazást arról, hogy mit gondolnak az emberek a jelenlegi hatalomról. Az eredmény? A Smer-Hlas-SNS tábor még nagyobb győzelmet aratott Peter Pellegrinivel, mint ők maguk a parlamenti választásokon. A különbséget többek között a Magyar Szövetség, illetve magyar szavazatok hozzájárulása jelentette.

 

 

2. Pellegrini győzött az összes magyarlakta járásban. Ráadásul Dél- és Kelet Szlovákiában mindenütt többen mentek el választani, mint az első fordulóban. Ez mindenképpen a Pellegrinit támogató magyarok (főleg Gyimesi György, majd Forró Krisztián pártelnök és végül szinte a teljes országos elnökség) mozgósítási képességének köszönhető.

 

3. Ahogy az első forduló meglepetést okozott, amikor Korčok győzelmét hozta, úgy a második forduló viszonylag nagy különbsége Pellegrini javára is meglepetést jelent. Tanulság?

 

4. Nincsenek annyian a magukat liberálisnak, progresszívnek mondók, mint amennyire hangosak. A felméréseket felülíró eredmény egyik magyarázata lehet, hogy a választók inkább csöndben maradtak a liberális dzsihád láttán, amit a progresszív sajtó, civil szervezetek, szektahívek műveltek a közösségi tereken. A szavazófülke magányában azonban a csendes többség egyértelműen jelezte, hogy mit gondolnak a világ dolgairól, a békéről, a genderideológiáról, a szuverenitásról…Kiderült, hogy ők vannak többen, mint a másik oldal.

 

 

5. Pellegrini a második fordulóban szinte végig védekezésre kényszerült, csak a legvégén, az országosan ismert arcok (Dominika Cibulková teniszező, Rytmus rapper, Végh Attila MMA harcos kiállása hitette el a tömeggel, hogy ők a többség).

 

6. Bár még friss az eredmény, és nem számoltuk ki pontosan, de az első számok alapján Peter Pellegrini több szavazatot szerzett a magyarlakta területeken a második fordulóban, mint sikerült a Magyar Szövetségnek a szeptemberi parlamenti választásokon. Ez pedig komoly üzenet.

 

7. Szlovákia jelentős része, főleg a fiatalabb, iskolázott rétegből végletekig csalódott és az országból való távozását fontolgatja. Az új államfőnek ezt a megosztást orvosolnia kell, különben a szlovákiai társadalom menthetetlenül szétszakad.

 

 

8. Robert Fico elégedett lehet, meg nem is. Ideológiája győzni tudott, ugyanakkor Pellegrini az államfői palotában sikeresen ki tudja majd bekkelni az előttünk álló nehéz időszakot és adott esetben megerősödve térhet vissza a pártpolitikába. Fico győzelmi beszédében a sorok között erre utaló jelzéseket láthattunk.

 

9. A felvidéki magyarok többségének sikerélményt jelent, hogy végre a győztes oldalon állhatnak, ugyanakkor nagy felelősség is ez a kormánykoalíció és az államfő számára, hogy betartsák ígéreteiket, amiket a magyar seregeknek adtak.

 

 

10. Korčok csalódást keltő eredménye ugyanakkor tanulságként kell hogy szolgáljon a liberális dzsihádot folytató progresszív sajtó és politikusaik számára, hogy nekik is vissza kell venniük a gőgből és meg kell tanulniuk alázatosabban viselkedni. Kioktató hangnemük, a mi vagyunk a jó oldalon és aki nem velünk van, az másodrendű ember attitűd visszafelé sült el. Lásd, Kerekes Vica vállalhatatlan, magyarokra nézve sértő, önfeladó, nemzetietlen beszéde Korčok nagygyűlésén.

 

 

11. Korčok, ahogy azt a Körkép.sk Dunaszerdahelyen kihúzta belőle, várhatóan egy új, liberális progresszív pártot alapít, megtörve ezzel a Progresszív Szlovákia hegemóniáját.

 

12. Orbán és Fico után a magyar és a szlovák államfő között is konstruktív, ideológiailag szövetségesi viszony alakulhat ki, ami mindenképp kedvező a szlovákiai magyarságra nézve. Az árkokat azonban be kell temetni, különben a megosztottság mélyülni fog, amire végeredményben az egész ország ráfizet.

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.