A múlt hétvégi 7. Szivárványos Pride különösebb probléma nélkül zajlott. le. Az LGBTI-jogokért (LGBTI – szexuális másság különböző típusait kifejező betűszó) küzdő civil szervezetek Szlovákiában is több tízezer eurós támogatásokat vehetnek fel, többek között adófizetők pénzéből is – hívja fel a figyelmet a Postoj konzervatív szlovák napilap.

 

A pozsonyi Pride-ot megszervező Dúhový PRIDE polgári társulást a Queer Leaders Forum és a Másság Kezdeményezés (Iniciatíva Inakosť) alapította meg, amelyek egyébként az LGBTI jogok élharcosainak számtanak Szlovákiában. A Queer Leaders Forum (QLF) érdekessége, hogy kezdetben a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány támogatta, ma már azonban elsősorban állami pénzből fedezi saját működését.

 

Tízezrek a most-hidas Igazságügyi Minisztériumtól

 

 hirdetes_300x300  

A Most-Híd által vezetett Igazságügyi Minisztérium idén 17 400 euróval támogatta a QLF társulását, pontosabban annak LGBTI területen felvilágosítással, tanácsadással foglalkozó projektjét. A pénzt személyi költségekre fordították: a projektmenedzser, egy szociális munkás, egy jogász és egy pszichológus bérére.

 

Hasonló kezdeményezésre a QLF tavaly is kapott pénzt (tanácsadás és kutatás), akkor a külügyminisztérium büdzséjéből szereztek 25 ezer eurót (tavaly még a külügyi tárcához tartozott az LGBTI). Hasonlóképp két évvel ezelőtt is 20 ezer eurós támogatásra tettek szert az állami költségvetésből. 2012-ben még a Kormányhivatal is támogatta 38 760 euróval.

 

A szervezet elmondása szerint projektjeiben egyre több ember vesz részt, számuk mintegy 153-ra tehető.

 

Paška a Szivárványos Felvonulást támogató most-hidas ombudsman miatt támadja Bugárt

 

A Kormányhivataltól a kulturális tárcáig

 

A Postoj konzervatív szlovák napilap információi szerint a QLF az elmúlt hat évben összesen 147 ezer euró közpénzt használhatott fel céljaihoz. A polgári társulás éves jelentést nem tesz közzé az interneten – bár a törvény nem is kötelezi rá.

 

A Másság Kezdeményezés nevű szervezet 2007 óta kap támogatást közpénzekből, elsősorban az általa rendezett filmfesztiválra, de komoly összegeket költhetett el egyéb tevékenységre is. Öt évvel ezelőtt szintén a Kormányhivatal bocsátott rendelkezésére 34 220 eurót, amit egy LGBT-jogok érvényesülését kutató kísérleti felmérésre költhetett. Idén 22 812 eurót kapott az igazságügyi tárcától egy LGBTI-személyek jogainak felmérését szolgáló projektre. Ennek a szervezetnek is 2012 volt a legjobb éve, a kormányhivatal 72 234 euróval dotálta tevékenységét.

 

A Kulturális Minisztérium évente támogatja a Nomantinels Színház nevű színházi fesztivált, természetesen LGBTI témákat dolgoz fel a rendezvény. Csak ebben az évben 46 ezer eurót kaptak a smeres Marek Maďarič minisztériumától működésre. A Nomantinels utoljára 2012-ben tett közzé éves jelentés a pénzügyi helyzetéről. Eszerint azt az évet 25 ezer eurós pluszban zárta.

 

A legnagyobb mecénás nem szlovákiai

 

Egyébként a pozsonyi Szivárványos Pride legnagyobb támogatója az Egyesült Államok Nagykövetsége, ám az összeg nagyságát nem árulják el, arra hivatkozva, hogy a nagykövetségnek ez nem szokása. A Másság Kezdeményezés a szivárványos felvonulásra más külföldi forrásokból is részesült dotációban. 41 ezer eurót ugyanis a Norvég Alapból is sikerült merítenie.

 

Az elmúlt öt évben az említett LGBTI civil szervezetek összesen fél millió euró értékben részesültek szlovákiai közpénzekből.

 

Incidensek nélkül zajlott a 7. Szivárványos Pride Pozsonyban (fotók)

 

Postoj.sk, Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!