A négy évvel ezelőtti Nagyszombat megyei jelöltlistával összehasonlítva a november 4-i megyei választásokon most ötvenkilenccel több képviselő indul harcba, hogy megszerezze a 40 képviselői hely valamelyikét. A Nagyszombat megyéhez tartozó hét járásból összesen 249 képviselőjelölt adta le a jelentkezését a megszabott határidőig, a múlt hét keddjéig. Ezzel szemben legutóbb, 2013-ban csak 190 jelölt pályázott arra, hogy bekerüljön a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat negyven fős képviselő-testületébe.

 

Nagyszombat megye mind a hét járása egy-egy önálló választókerületet alkot. A Dunaszerdahelyi járás települései képezik az 1. számú választókerületet, a másodikat a Galántai járás, majd ezután következik sorrendben a Galgóci, a Pöstyéni, a Szenicei, a Szakolcai és végül pedig a Nagyszombati járás.

 

A megyében a Nagyszombati járás a csúcstartó a képviselőjelöltek számában

 

 hirdetes_810x300  

A Nagyszombati járásban volt tapasztalható a legnagyobb érdeklődés a képviselői helyek iránt, ahonnan 9 képviselő juthat be. A kilenc mandátumért itt 67 jelölt küzd meg a novemberi választásokon. A Nagyszombati járásban most hússzal több képviselőjelölt indul, mint legutóbb. Közülük 45 képviselőjelölt pártok színeiben indul, míg 22-en függetlenként mérettetik meg magukat.

 

Csak egy választási forduló lesz, a mandátum kivételesen 5 évre szól. Fotó: SME.sk

 

A Dunaszerdahelyi járásban kevesen szálltak be a mandátumokért folyó harcba

 

A galántai választókerületben 7 a megszerezhető mandátumok száma, ezekért 41 jelölt verseng. A pöstyéni választókerületben az 5 képviselői mandátumra 38-an pályáznak. A Dunaszerdahelyi járást felölelő választókerületben a 8 megszerezhető képviselői helyért 37 jelölt indul csatába.

 

A Szenicei járásban 27 jelölt viaskodik majd az 5 képviselői helyért, míg a Szakolcai járásban 22 jelentkezőnek fáj a foga a kiadó 3 képviselői székre. A sort a Galgóci járás zárja, ahol a 3 mandátumért 17 jelölt csatázik majd.

 

Ezekből az adatokból az derül ki, hogy arányosan tekintve a Dunaszerdahelyi járásban volt a legkisebb az érdeklődés a képviselői helyek iránt, hiszen 1 mandátumra 4,6 jelölt jut, a Pöstyéni járásban ugyanakkor a legnagyobb a tülekedés, hiszen itt egy képviselői helyre 7,6 képviselő esik.

 

Többségben a pártok színeiben induló jelöltek, kevés a független

 

A Dunaszerdahelyi járásban a jelöltek döntő többsége pártok színeiben indul. A 37 jelölt közül csak négyen vannak függetlenek, harminchárom jelölt pedig pártlistákon indul. Galántán szintén mindössze 4 a függetlenek száma, harminchét képviselő-jelöltet pedig pártok indítanak.

 

A Galgóci járásban már több a független, heten vannak, míg politikai pártokat 10 jelölt képvisel. A legtöbb független jelölt a Pöstyéni járásban indul, a számuk eléri a 13-at, a pártlistások viszont csaknem kétszer ennyien vannak, összesen 25-en.

 

A Szenicei járásban is túlsúlyban vannak a pártok színeiben induló jelöltek, ők összesen 23-an vannak, míg a függetlenek négyen. A Szakolcai járásban ez az arány 15 : 7.

 

Dunaszerdahelyi járás: Fele-fele arányban újoncok és tapasztalt képviselők az MKP megyei jelöltlistáján

 

Járások szerint változó a pártlisták száma

 

Előzetes adatok szerint Nagyszombat megyében 9 politikai párt és csoportosulás adott le jelöltlistákat több, mint három járásban.  A megye mind a 7 járásában indít képviselő-jelölteket a Smer-Szociáldemokrata Párt, az OĽANO-SaS-KDH-NOVA-Občianska konzervatívna strana-Zmena zdola koalíció, az SNS és Kotlebáék ĽS Naše Slovensko-ja. A Magyar Közösség Pártja a zömmel magyar lakta járásokban állított teljes listát.

 

Mikuš negyedszer is próbálkozik, de először lesz csak egyfordulós a verseny

 

Nagyszombat megye elnöki posztjára jelenleg is ugyanannyian, hatan pályáznak, mint négy éve. Köztük van Tibor Mikuš, Nagyszombat megye jelenlegi elnöke, aki függetlenként indul, de mint a Szlovák Nemzeti Párt a napokban bejelentette, ők is támogatják.

 

Mikus eddig már zsinórban háromszor nyert, 2005 óta megszakítás nélkül. Most minden el fog dőlni már november negyedikén és megyeelnök lehet az is aki csak egy érvényes szavazattal szerez többet, mint ellenfele. Ez legnagyobb ellenlábasainak pluszmotivációt is jelenthet, így Berényi József jelenlegi megyei alelnöknek is, akit az MKP indít  megyeelnök-jelöltként. Az MKP jelöltjéhez hasonlóan magyar szavazatokra feni a fogát Rigó Konrád kulturális minisztériumi államtitkár is, aki a Most-Híd képviseletében száll be a megyei politikai ringbe.

 

A magyar és a vegyes párt saját megyefőnök-jelöltet állított Nagyszombat megyében. Fotómontázs: Körkép.sk

 

Jozef Viskupič parlamenti képviselőt az OĽANO, SaS, KDH, NOVA, Občianska konzervatívna strana és a Zmena zdola alkotta koalíció indítja. Jaroslav Cehlárik, a Halássérültek Szövetségének igazgatója függetleneként száll be a küzdelembe, Márius Novák orvos pedig az Új Parlament jelöltje.

 

A fentebb ismertetett adatokról Jozef Behúl, Nagyszombat megye hivatalának  osztályvezetője, a megyei választások koordinátora tájékoztatott. A jelöltlistákat a napokban ellenőrzi és regisztrálja a kerületi választási bizottság, amelyben hat politikai párt képviselteti magát.

 

Az MKP Dunaszerdahelyi járási jelöltjei

 

Mint korábban megírtuk, az MKP színeiben a Dunaszerdahelyi járásban a a megyei választásokon az alábbi jelelöltek indulnak: Bacsó László, Fenes Iván, Hájos Zoltán és Menyhárt József, akik jelenleg is megyei képviselők, valamint Hervay Rozália, Orosz Csaba, Polák László, és Soóky Marian.

 

Az MKP Galántai járásbeli jelöltjei

 

A Galántai járásban az MKP az alábbi jelölteket indítja az őszi megyei választásokon: Berényi József, Forró Krisztián, Bíró László, Agócs Gergely, Pék László jelenleg is tagjai a megyei önkormányzatnak, Klabuzai Andrea és Zupko Tamás most került fel a jelöltlistára.

 

Csupa ismeretlenek a hidas járási listán, polgármestert hiába keresünk köztük

 

A Most – Híd dunaszerdahelyi járási elnöksége az alábbi teljes megyei jelöltlistát hagyta jóvá: Józan Horváth Gabriela, Kovács Krisztián, Lysina Edit, Rigó Konrád, Sárközy Irén, Ivan Seňan és Albín Varga. A vegyespárt saját megyeelnökjelöltet is állított Rigó Konrád kulturális minisztériumi államtitkár személyében.

 

Koalíciós és egyéni indulók: Kik szállnak ringbe a magyarlakta megyék megyefőnöki székéért (Összefoglaló)

 

Függetlenek is csatasorba állnak, köztük Dunaszerdahely alpolgármestere és két városi képviselő is

 

Fentebbi összeállításunkból kiderült, hogy a Dunaszerdahelyi járásban négy független képviselőjelölt is megkísérli a bejutást a Nagyszombat megyei képviselő-testületbe. A Körkép értesülései szerint köztük van Horváth Zoltán, Dunaszerdahely jelenlegi alpolgármestere, korábbi kórházigazgató is.

 

Horváth a legutóbbi önkormányzati választásokon ugyan függetlenként került be a testületbe, de úgy, hogy az MKP listáján indult. Megyei képviselő szeretne lenni Dakó Sándor városi képviselő is. Ő ebben a választási ciklusban függetlenként ül ugyan a testületben, de az előző időszakban a helyi Most-Híd frakció oszlopos tagja volt. Egyik napról a másikra lett független néhány párttársával együtt, miután Nagy József jóvoltából kihagyták őket a helyi jelöltlistáról.

 

Dakó azóta sem lépett vissza a Most-Hídba és őrzi független státuszát. A harmadik független megyei képviselőjelölt Sebők Pál, szintén városi képviselő, de ő korábban is független volt, igaz, a Most-Híd frakcióban politizált. A független megyei képviselő-jelöltek listáját Földes Károly nőgyógyász zárja, aki a helyhatósági választásokon már indult képviselő-jelöltként, de nem járt sikerrel.

 

Csak egy választási forduló lesz, a mandátum kivételesen 5 évre szól

 

A megyei választásokat, ahogy a törvény fogalmaz, a magasabb szintű területi egységekbe november negyedikén tartják meg.  A tavaszi törvénymódosítás következtében a megyeelnökök megválasztása mostantól már csak egy fordulóra szűkül. Az lesz a megye elnöke, aki a legtöbb érvényes szavazatot szerzi meg. Ezúttal nem négy évre lesznek megválasztva a megyeelnökök és a megyei képviselők, hanem öt évre. Ez egyszeri intézkedés azzal a céllal, hogy 2022-ben a megyei választásokat már a helyhatósági választásokkal egyszerre tarthassák meg.

 

P. Vonyik Erzsébet

Körkép.sk

Nyitókép: trnavskyhlas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!