Ma, azaz november negyedikén az ország nyolc megyéjében megyefőnököt és megyei képviselőket választunk.

 

A Körképen urnanyitástól az eredmények közzétételéig nyomon követjük az eseményeket.

 

Exkluzív információk, beszámolók, interjúk, elemzések a pártközpontokból és a kampánystábok főhadiszállásairól folyamatosan frissülő cikkünkben.

 

 hirdetes_300x300  

Kövesd a választásokat a Körképen és tudj meg mindent a leggyorsabban a megyei voksolás szlovákiai magyar vonatkozásairól.

 

Tartsatok velünk!

 

Ez történt eddig:

 

  • Szlovákia választ
  • A megyei választási helyiségek 07.00 – 22.00 között vannak nyitva
  • A magyar jelöltek többsége már szavazott
  • Országos szinten a szlovák szavazókedv egyelőre 5-10 százalékkal meghaladja a magyarokét
  • Dunaszerdahelyen 12.00 óráig fej-fej mellett haladt Berényi és Rigó
  • Nyitra megyében magasabb részvételt jósolnak, mint 4 éve
  • A magyarok többen szavaztak mint négy éve, de a szlovákok is, így a többség ismét ráverhetett a magyarokra
  • 22.00 után politikusi nyilatkozatok, elemzések a Körképen.

 

Megyei választások 2017: Részeredmények, statisztikák – percről percre

 

2:22 – Dunaszerdahelyen 8-ból 8

 

A Dunaszerdahelyi járásban tarolt az MKP, a járás nyolc képviselői helyének mindegyikét az MKP foglalhatja el. A képviselőként is induló Rigó Konrádnak pechje volt, épp 9. a sorban, így nem kerülhet be a megyei önkormányzatba.

 

A Galánta járás 7 képviselői helyéből (szintén majdnem teljes feldolgozottság mellett) ötöt szerzett meg az MKP, egyet a Smer és egyet a az OľaNO. A Most-Híd ebben a járásban is lemaradt.

 

Nyitra megye – Párkányi körzetben az MKP a befutó

 

A Komáromi járásban a nyolc képviselői mandátumból hat az MKP-é, egy a Most-Híd – Smer – SNS koalícióé és egy Stubendek László független jelöltté – csaknem teljes feldolgozottság mellett.

 

A Párkányi körzet mindhárom képviselői helyét az MKP szerezte meg

 

Körkép.sk

 

02:00 – Nagyszombat megyében Jozef Viskupič bejelentette győzelmét

 

Három ciklus után Tibor Mikušt a jobboldali ellenzéki koalíció jelöltje váltja a megye élén. Viskupič, ahogy azt korábban jelezte, a megyefőnöki székért cserébe lemond parlamenti mandátumáról.

 

Fotó: TA3.com

 

01:50 – Ftáčnik elismerte vereségét

 

Pozsony megyében Milan Ftáčnik – az egyik legesélyesebbnek tartozz jelölt – elismerte vereségét, és élőadásban gratulált telefonon Juraj Drobának (jobboldali ellenzéki koalíció jelöltje).

 

Két megyében szoros a verseny

 

A nyolc szlovákiai megyéből hatban már borítékolható a győztesek kiléte, köztük Nagyszombat megyében, ahol Jozef Viskupič, a jobboldali ellenzéki koalíció jelöltje a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg. Nyitra megyében Milan Belica (Smer – Most-Híd – SNS) győzelme várható. A Komáromi járás nyolc képviselői székéből a jelek szerint 7-et az MKP jelöltjei tölthetnek be. Besztercebánya megyében Ján Lunter már bejelentette győzelmét, Marián Kotleba nem tudott győzni a „demokratikus összefogással” szemben.

 

Kassa megyében Richard Raši (Smer-MKP) és Rastislav Trnka között van szoros párbaj, tizedszázalékos különbség van kettejük között.

 

Pozsony megyében annyiból érdekesebb a helyzet, hogy négyen vannak még versenyben. A legfrissebb részeredmények ide kattintva érhetők el.

 

0.49 – Menyhárt József és Őry Péter az MKP eredményváróján Bősön

 

Fotó: Körkép.sk/kzs

 

0.42 Képviselők – Nyitra megye

 

72 %-os feldolgozottságnál a Komáromi járásban az MKP 8 jelöltjéből 6 jutna be a megyei önkormányzatba, ill. a Smer-SNS-Most-Híd 1 jelöltje, valamint egy független jelölt a komáromi polgármester személyében.

 

Komáromi járás, reprofoto

 

0.35 Képviselők – Nagyszombat megye

 

Nagyszombat megye: 64,75 %-os feldolgozottságnál a Dunaszerdahelyi járásból az MKP mind a 8 jelöltje bekerülne a megyei önkormányzatba, míg a Galántai járásban induló 6 jelöltből 5.

 

Dunaszerdahelyi járás, reprofoto

 

Galántai járás, reprofoto

0.20Részeredmények

 

Nagyszombat megyében 38,54 %-os feldolgozottság mellett toronymagasan vezet Jozef Viskupič (40,6%), akit Tibor Mikuš (27,73%) majd Berényi József (18,63%) követ. Rigó Konrád 7,73%-kal a negyedik.

 

Nyitra megyében 42,30%-os feldolgozottság mellett Milan Belica vezet 35,72 %-kal, őt követi szinte fej-fej mellett Ján Greššo (16,70%) és Farkas Iván (15,44%).

 

Menyhárt József: Én úgy gondolom, hogy jó kampányt folytattunk, és az eredménynek ennek függvényében jónak kell lennie. 

 

Urnazárás után – Menyhárt József a Körképnek: A felvidéki magyar választó mindig tudatosan választ

 

Őry Péter: Én azt gondolom, hogy az MKP lényeges, meghatározó szereplő lesz a magyarlakta járásokban. Amíg meghatározó szereplőket tudunk adni a 18 járásban, addig, azt gondolom, hogy jó az eredmény.

 

Urnazárás után – Őry Péter a Körképnek: az MKP meghatározó szereplő lesz a magyarlakta járásokban

 

23.22 Íme az első eredmények a Statisztikai Hivatal oldaláról

 

Nagyszombat megye 10,87 %-os feldolgozottságnál

 

 

Nyitra megye 9,63 %-os feldolgozottságnál

 

 

23.18 Részvétel a két magyar megyeelnök lakhelyén

 

Alsószeliben (Galántai járás), Berényi József lakhelyén 37 %-os volt a részvétel

Muzslány (Párkányi körzet), Farkas Iván lakhelyén 38 %-os volt a részvétel

 

23.07 Nyitra megye értékel

 

Urnazárás után – Farkas Iván a Körképnek: Kitettünk magunkért a jó megyei eredmény érdekében

 

Ján Greššo egy Svatopluk téri kávézóban várja stábjával az eredményeket. Pozitívan értékelte, hogy Nyitra megyében a négy évvel ezelőttihez képest magasabb részvételről szólnak a jelentések, bízik benne, hogy nem az extrémista jelöltek javára.

 

Peter Oremus független képviselőjelöltek körében várja az eredményeket. A hangulat nyugodt.

 

23.03 Nagyszombat megye értékel

 

Urnazárás után – Berényi József a Körképnek: Jó eredményre számítok

 

Tibor Mikuš Nagyszombatban várja stábjával az eredményeket. Az újságírókat egyelőre nem engedték be.

 

Jozef Viskupič (SaS) szerint sikerült jó mobilizációs kampányt csinálniuk, néhány Nagyszombat megyei választókörben több mint 30 %-kos részvételt sikerült elérni. Viskupič ugyanakkor azt is elmondta, hogy ha ő lenne a megyeelnök, visszaadná parlamenti képviselői mandátumát.

 

22.58 Íme az első eredmények Ipolyságról

 

Ipolyságon lassan számolják a szavazatokat, de Pereszlényből már megkaptuk az első számokat: 13 %-os részvétel mellett Zachar Pál (MKP) 39 szavazatot kapott, Pálffy Dezső (MKP) 33-at.

 

Bezárultak a választási helyiségek, befejeződtek a 2017-es megyei választások Szlovákiában. A Körkép.sk a releváns magyar szereplőket kérdezte.

  1. Milyen eredményre számít?

  2. Hogyan értékeli a kampányt és a politikai ellenfelek, illetve sajtó hozzáállását?

  3. Általánosságban vélhetően elmondható, hogy a magyarok nagyobb számban mentek el választani, mint négy éve, ugyanakkor a szlovákok is. Így a többség ismét ráverhet a magyarokra. Mi erről a véleménye és milyen következtetések vonhatók le ebből?

A Körkép.sk kérdéseire Berényi József, Farkas Iván, Menyhárt József és Őry Péter választolt. – Pár perc múlva jövünk a válaszaikkal

 

22.45 Drobának nincsenek illúziói

 

Juraj Droba a Tablet.TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy nincsenek nagy elvárásai, ettől függetlenül meg van győződve arról, hogy támogatottsága magasabb volt, mint amit előrejeleztek a felmérések.

 

22.39 Richard Raši jókedvűen várja az eredményeket

 

Richard Raši Kassa megyei elnökjelölt az újságíróknak jókedvűen nyilatkozott

 

22.36 – Nagyszombat megyében valamivel magasabb lehetett a részvétel mint 4 éve

 

A Körzeti Választási Bizottságok a napközbeni adatok alapján a 4 évvel ezelőttinél némileg magasabb részvételt feltételeznek Nagyszombat megyében

 

22.27 – Az AKO hírügynökség szerint Ftáčnik lehet a befutó Pozsony megyében

 

Az AKO hírügynökség október 31 és november 2 között készített felmérése szerint Pozsony megyében Milan Ftáčnik 23,5 %-os támogatottsággal nyerne, őt követné Rudolf Kusý 20,7 %-kal, Pavol Frešo 13,3 %-kal, Juraj Droba 13 %-kal, Ján Mrva szintén 13 %-kal, és végül Daniel Krajcer 9 %-kal.

 

teraz.sk

 

22.12 – 40:9 arányról indult az MKP és a Most-Híd

 

A 4 évvel ezelőtti megyei választásokkor az MKP 39 képviselőjét juttatták be a választók az egyes megyei önkormányzatokba, a Most-Híd pedig 10 képviselővel vett részt az önkormányzati munkában. Azonban Érsek Árpás miniszteri kinevezése után néhány hónappal visszalépett, helyére pedig az MKP jelöltje, Miklós László került. Az alábbi térképen zölddel az MKP képviselőinek száma, narancssárgával pedig a Most-Híd képviselőinek száma.

 

Körkép.sk

 

22.00 Kövessen bennünket az aktuális statisztikákért és részeredményekért

 

22 órakor néhány kivételtől eltekintve lezárult a szavazás. Az első részeredmények az Országos Választási Bizottság döntése alapján 23 óra után várhatók.

 

Megyei választások 2017: Részeredmények, statisztikák – percről percre

 

21.53 – Érsekújvár és Nyitra inkább délután, este szavazott

 

Néhány eredmény Érsekújvárból: Nábrežná 17. körzet 903/201 szavazó, 18. körzet 800/cca.191 szavazó, 21. körzet 660/cca 127 szavazat körül 21.30-kor! Érsekújvárban és Nyitrán már szintén 30 százalékos a részvétel

 

21.47 – Pozsonyban 30 százalék körüli részvétel várható

 

Pozsony-Ružinov városrészében 21.30 körül 30 százalékos részvételről számolt be a Körképnek a választási bizottság illetékese. Ez az arány kb. az egész fővárosra jellemző lehet.

 

21.34 Belica egy étteremben várja az eredményeket

 

Milan Belica, Nyitra megye jelenlegi megyeelnöke és jelöltje kampánystábjával az egyik nyitrai étteremben várja majd az eredményeket. A helyszínre egyelőre még csak az újságírók érkeztek meg.

 

21.22 Lunter bízik a győzelmében

 

Ján Lunter Besztercebánya megyei elnökjelölt megérkezett stábja eredményvárójára. A mai napot pozitívan értékelte, bízik a győzelmében.

 

21.13 Késnek az eredmények

 

A Statisztikai Hivatal az Országos Választási Bizottság döntése alapján csak 23:15 után teszi közzé az első eredményeket. A döntést azok miatt a választókörök miatt hozták meg, amelyeknél csak később kerül sor urnazárásra.

 

20.53 Szímőn 27,3 %-os a részvételi arány

 

Egy órával urnazárás előtt információink szerint Szímőn 27,3 %-os a részvételi arány.

 

20.48 Somorján kevesebben mennek szavazni

 

Somorján az előző választásokhoz mérten alacsonyabb részvételt tapasztalnak

 

20.43 Füssön közel 30 %-os a részvétel

 

A Komáromi járásbeli Füss községben este 19:30-kor 27,18 %-os részvételnél tartottak, ami átlagon felülinek számít

 

20.32 Frešora várnak az újságírók

 

Pozsony megye jelenlegi elnöke és egyben megyeelnök-jelöltje Pavol Frešo a pozsonyi székhelyű Kontajner Riviera vállalat épületébe hirdette meg eredményváróját este 8 órára. Az újságírók még mindig várják, hogy Frešo megérkezzen.

 

20.23 Pozsonyban fennakadás nélkül folyik a szavazás

 

Pozsonyban 20 százalék körüli részvételről számolnak be a híradások. A fővárosban 402 773 lakos járulhat az urnákhoz.

 

20.19 Kotleba Nyitrán várja az eredményeket

 

A HN információi szerint Marián Kotleba Besztercebánya megyei elnökjelölt Nyitrán, Milan Uhrík Nyitra megyei elnökjelölttel fogja várni a választások eredményét.

 

20.17 Trencsén megyéből csak 23 óra után kerülnek ki az első információk

 

Trencsén megye 9 szavazóhelyiségében a már említett áramkiesés miatt 22 óra helyett 23:15-ig fog tartani a szavazás és ezzel együtt a moratórium is.  A többi megyében ettől függetlenül folyamatosan hozzák nyilvánosságra az eredményeket.

 

20.13 Eduard Barány: Nem lesz drasztikusan magas a részvétel

 

Eduard Barány, az Országos Választási Bizottság elnöke szerint nem lesz sem sokkal magasabb vagy alacsonyabb a részvétel a megyei választásokon az előző időszakokhoz képest. Barány szerint minden megyéből két számjegyű részvételi arányról számolnak be.

 

20.09 Viszonylag nagy érdeklődés a Rimaszombati járásban

 

A Rimaszombati járás egyelőre incidensektől mentes. A járásból 20-30 %-os részvételről számoltak be.

 

20.05 Este 8 előtt a kormányfő is szavazott

 

Robert Fico Pozsony egyik városrészében, a Majerník utcában levő választási körzetben élt szavazati jogával. A Smer a legutóbbi megyei választások nagy győztese. Kérdés, mennyire sikerül megőrizniük jelenlegi megyei befolyásukat.

 

 

20.00 Dunaszerdahelyen és a járásban 20 százalék körüli választási részvétel várható

 

Úgy tűnik, nem nagyon sikerült a mozgósítás a magyarok körében. A dunaszerdahelyi járás egyes településeink legfeljebb 25 százalékos részvételről számolnak be este 20.00 körül. Dunaszerdahelyen ennél némileg kevesebben mentek el eddig választani.

 

19.28 Néhány településen tovább fog tartani a szavazás 

 

A Trencséni járásbeli Felsőszúcs (Horná Súča), Alsószúcs (Dolná Súča) és Szúcsgyertyános (Hrabovka) településein kiesett az áram kilenc választóhelyiségben, ezért a választásokat ezeken a településeken meg kell hosszabbítani.

 

19:23 – Felvidéki huszárok a szavazóhelyiségben

 

Az alábbi képen Bobek Andrást (középen) és fiát, Bobek Lászlót láthatjuk a naszvadi (Komáromi járás) választóhelyiségben. Az apa az 1848-korabeli magyar honvédség egyenruházatát viseli, fia pedig szintén 1848-korabeli huszár egyenruhában látható. Mindketten a Felvidéki Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai.

 

Fotó forrása: Teraz.sk

 

19:17 – Magas részvételi arány két Rimaszombati járásbeli községben

 

Este 19:00-kor Almágy községben a választópolgárok csaknem 30 százaléka járult az urnákhoz, Dobfenéken 35-en adták le voksukat, ott ez kifejezetten jó, 38 százalékos részvételt jelent.

 

19:09 – Részeg helyi választási bizottsági elnök a nagyrőcei körzetben

 

A nagyrőcei járási választási bizottság lakossági bejelentés alapján vizsgálatot indított az egyik körzet bizottsági elnökével kapcsolatban, aki állítólag alkoholos befolyásoltság alatt látta el feladatát. A lakossági bejelentés közvetlenül a Belügyminisztériumhoz érkezett.

 

19.03 – A rimaszombati járásban inkább délen magasabb a szavazókedv

 

A rimaszombati járási választási bizottság elnöke, Žitňar szerint a járásban 13 és 23 százalék között mozog a választási részvétel. Elmondása szerint inkább a járás déli területein mentek többen szavazni, 20 százalék körül. A járási székhely egyes választási körzeteiben a részvételi arány 17.00 órakor elérte a 30 százalékot.

 

Kép: Facebook (Vlado Burjan)

 

18:51 – Besztercebányán a NAKA nyomoz választási korrupció miatt, de több kisebb ügyben is történt bejelentés.

 

18:45 – Vágsellyén alacsony a részvétel

 

A vágsellyei (Nyitra megye) választási bizottságok szerint a részvétel a körzetban alacsony, nagyjából a négy évvel ezelőtti szintet éri el. Nagy változást az urnázás utolsó három órájában sem várnak már, úgy becsülik, minden tizedik választójogú polgár járult az urnákhoz

 

18:17 Besztercebánya megyében magas a részvétel

 

Besztercebánya megyében 4 évvel ezelőtt minden negyedik választó élt azzal a jogával, hogy az urnához járuljon. A választókörzetekből érkező információk szerint idén a négy évvel ezelőttinél is nagyobb részvétel várható. Több helyen akár fél órát is kellett várakozni.

 

17.23  Sulík: Pozsonyban sokan azt sem tudják, hogy hol van a megyeháza

Richard Sulík szerint Pozsony megyében az emberek nagy része még azt sem tudja, hogy hol van a megyeháza. Az SaS elnöke az egyik fővárosi választási körzet elnökeként is figyeli a szavazást. Sulík szerint az a tény, hogy az emberek nem sokat tudnak a megyéről, visszatükröződik a részvételen is. Ennek ellenére abban bízik, hogy a körzetében meg lesz a 30 százalékos részvételi arány.

 

16:22 – A szlovákok lakta területeken nagyobb a választókedv

Gútán az egyik legnagyobb választási körzetben a részvétel 13,5 százalékos. Ez azért mérvadó, mert általában ennek a körzetnek a részvételi adatai jól közelítik meg a városban uralkodó szavazókedvet. Bátorkeszin is nagyon alacsony, 10 százalék körüli eddig a választási részvétel. A helyi magyarok próbálnak mozgósítani, egyelőre nem túl nagy sikerrel. Nagyszombat megyében hasonló a helyzet: a Galántai járásban a szlovákok lakta területeken nagyobb a választókedv. Néhány magyarlakta település részadatai: Vezekény 20 százalék, Nádszeg 15 százalék, Nagymácséd 10-15 százalék.

 

A magyar területeken a rendelkezésre álló részadatok szerint egyelőre az országos átlagnál alacsonyabb a választási kedv. A választások eredménye így főleg a mozgósítás hatékonyságán fog múlni.

 

16:01 – Pozsony 21. választókörzetében délután 15:00-kor a 1015 választójogú lakosból 180-an járultak az urnákhoz. Hat óra van hátra a választásokból, itt reális esély van a 30 százalék feletti részvételre.

 

15:44 – Van, ahol megadják a módját a választásoknak

Izsai népviseletben is urnához lehet járulni (választási helyiség Izsán, Komáromi járás)

 

Fotó forrása: HNonline.sk

 

15:37 – Kassa megyében szavazatvásárlás gyanúja miatt a megyei választási bizottság illetékesei Nagykapos környékén több településen ellenőrzést tartanak.

 

15:23 – Egyre több településről jeleznek a négy évvel ezelőttihez képest magasabb részvételt, köztük Nagyszombatban is.

 

14:25 – Szoros a küzdelem Rigó és Berényi között

Dunaszerdahelyen egyelőre fej-fej mellett az MKP es a Most-Híd megyefőnök-jelöltje. A Körkép.sk információi szerint 13.00 órai adatok szerint a városban meglepően jól tartja magát Rigó Konrád. A város választási bizottságaihoz közeli forrásaink szerint szoros az MKP es a Most-Híd jelöltjei közti különbség. Kövessék továbbra is elő közvetítésünket

 

14:13 – Szendvics-osztogatás szavazatokért cserébe

Pozsony-Újvárosban zajlott a körzeti választási bizottság kénytelen volt helyszíni ellenőrzést tartani, miután bejelentés érkezett, hogy az egyik választási helyiségnél bagetteket osztogatnak azoknak, akik egy adott megyeelnök-jelöltre szavaznak. Mire a bizottság illetékesei kiértek a helyszínre, az állítólagos szendvics-osztogatók kereket oldottak.

 

12:45 – Megvan az első törvényszegés!

Íme az első média által is közölt választási törvényszegés: a képen az egyik breznóbányai választási bizottsági tag ĽSNS-es pólóban ül az asztalnál. A törvény szerint semmilyen párt vagy jelölt lógóját nem viselheti senki (sem szavazatszámláló, sem megfigyelő) semmilyen formában (például pólón vagy kitűzőn).

 

A fenti képre Juraj Smatana közpiskolai tanár és polgárjogi aktivista hívta fel a figyelmet.

 

 

11:42 – 7000 rendőrt mozgósítottak

A megyei választások biztonságának szavatolása érdekében több mint 7000 rendőrt mozgósítottak országszerte. A hatóságok közlése szerint nem történt eddig semmilyen incidens, a helyzet nyugodt.

 

11:28 – Farkas Iván még reggel szavazott:

 

 

11:20 – Kiska is már leadták szavazatukat:

 

Kiska is leadta voksát, a szélsőségesek előretörésére figyelmeztetett. Fotó: HNonline.sk

 

Bugár Béla is szavazott már. Fotó: Teraz.sk (Reprofoto)

 

10:47 – Az otthonukhoz kötöttek igényelhetnek mozgóurnát:

 

Fotó forrása: Teraz.sk

 

 

10:03 – Voksot leadni sem annyira egyszerű, mint ahogy elsőre látszik. Mutatjuk, mire érdemes figyelni:

 

Hogyan kell választani? Fontos és hasznos tudnivalók a voksolásról

 

07:04 – Ma reggel 07:00-kor megnyitották kapuikat a szavazóhelyiségek, és kezdetét vették az ötödik megyei választások az önálló Szlovákia történetében. A megyefőnöki posztért 78-an szállnak ringbe, a képviselői székekre 2900-an pályáznak.

 

Szlovákia 4,4 millió választójogú polgára összesen 2927 településen, 5968 szavazókörben adhatja le a voksát este 22:00-ig.

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!