Ján Kuciak oknyomozó riporter és jegyese Martina Kušnírová meggyilkolása óta felbolydult a közvélemény, és forróvá vált a talaj a parlamentben is. A Most-Híd két nap hallgatás után csütörtökön este sajtótájékoztatót tartott, előtte pedig a Koalíciós Tanács, és a párt kibővített elnöksége is ülésezett.

 

Bugár Béla szerint Robert Kaliňáknak távoznia kellene a belügyminiszteri posztról, a döntés jogát azonban meghagyja a Smernek. Egy pénteki nyilatkozatából már az is kiderült, hogy legkésőbb március végéig várható reakció a Most-Hídtól. Amennyiben ugyanis a belügyminiszter nem mond le, úgy a párt Országos Tanácsa fog dönteni a továbbiakról.

 

Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatos összes cikkünk itt olvasható.

 

Pénteken már több információ is napvilágot látott, melyek befolyásolhatják Bugárékat a döntés – mennek vagy maradnak a kormányban – meghozatalában. Percről percre követjük az eseményeket:

 hirdetes_300x300  

 

A jelenlegi feszült szlovákiai belpolitikai helyzettel kapcsolatban a Körkép.sk megkérdezi olvasóit, hogy szerintük a Most-Híd maradjon-e a szlovák kormányban?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

22:22 – Robert Fico tagadja, hogy az Újságírók Határok Nélkül elnöke bocsánatkérésre szólította fel. A találkozón résztvevő többi újságíró a twitteren erősíti meg, hogy a felszólítás többször is elhangzott.

 

 

22:10 – Újabb ember állt fel

 

Újabb felmondás: Fico mellől távozik legközelebbi munkatársa

 

21:41 – Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón cáfolta, hogy korábban informálta volna a szlovák hatóságokat az olasz ügyészség az idetelepült maffiáról. (via Aktuality.sk)

 

20:07 – Bugár Béla a Pravda szlovák napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy

 

„Arról, hogy beléptünk ebbe a kormányba (a Smerrel és az SNS-szel – a szerk. megj.), az SaS és az OLaNO türelmetlensége tehet. Arról, hogy nem lépünk ki most a kormányból, szintén az SaS és az OLaNO tehet, azzal ahogy támadnak. Ez az ő eredményük” (via Pravda.sk)

 

19:40 – Szigeti László (a Kalligram alapítója, a Most-Híd egyik szellemi atyja) szerint a Most-Híd ki fog lépni a koalícióból

 

Körkép EXKLUZÍV: Szigeti László szerint a Most-Híd ki fog lépni a kormányból (VIDEÓ)

 

17:32 – Vér tapad a kezükhöz?

 

A korrupció megtűrésével és a és a sajtó elítélésével a szlovák kormány olyan légkört teremtett, amelyben az újságírók lettek a célpontok – írja a Foreign Policy mérvadó diplomáciai szaklap.

 

Az FP kiemeli, Robert Fico néhány hónapja még büszkén nevezte országát „az egyik legdemokratikusabbnak és legszabadabbnak a világon”. Mikor megölték a híres máltai oknyomozót, Daphne Caruana Galiziát tavaly októberben a szlovák kormányfő kijelentette, „Szlovákiában nem robbantják fel az újságírókat”.

 

Az FP azt írja:

 

„Fico állításával ellentében Szlovákia nem a szabadság szigete, és soha nem is volt az. Ez a hegyvidéki, 5,4 millió lakosú ország nem olyan szembetűnően bosszantó, mint szomszédai (…). Szlovákia egyike azon kevés posztkommunista országnak, amely nem vonzotta a különösebben a közvélemény figyelmét. (…) De ha valaki a felszín alá néz – és Kuciak egyike volt azoknak, akiknek volt elég bátorságuk ehhez – egy olyan államot talál, amelyet egy jó kipróbált, gazdag bennfentesek kis csoportja irányít”

 

A cikk szerzője Dariusz Kalan.

 

17:15 – Az olasz maffiaszakértő szerint A ‘Ndrangheta célja, hogy kapcsolatokra és uniós forrásokra tegyen szert olyan országokban, mint Szlovákia

 

Maffiaszakértő: A ’Ndrangheta célja, hogy kapcsolatokra és uniós forrásokra tegyen szert olyan országokban, mint Szlovákia

 

17:00Pozsonyban kezdetét vette a békés menet Ján Kuciakért és Martina Kušnírováért. 

 

Több mint 20 ezren vettek részt a pozsonyi békés meneten. “Mondjon le! Maffia! Szégyen”, zúgott a tömeg a Kormányhivatal előtt

 

16:49 – A büntetőeljárás során Ján Kuciak családját Daniel Lipšic fogja képviselni. Lipšic úgy véli, hogy a rendőrségnek Marián Kočnert is ellenőriznie kellene. „Úgy gondolom, hogy ebben a stádiumban a rendőrségnek minden lehetséges verziót, ami összefüggésbe hozható a bűntettel, meg kellene vizsgálnia. Mindemellett pedig tartózkodónak kellene lennie az információszolgáltatás során”.

 

16:24 – Bugár Béla tanácsadója, Tomáš Meravý is bejelentette felmondását. A tanácsadó Facebook-bejegyzésében azzal indokolta felmondását, hogy szerinte a Most-Híd nem adekvát módon reagált az országban zajló eseményekre.

 

Bugár tanácsadója: Megszakítottam az együttműködést a Most-Híddal

 

16:19 – A gergelyfalvai (Gregorovce) római katolikus templom teljesen megtelt Martina Kušnírová búcsúztatójára. A menyasszonyi ruhában fekvő Martina koporsója mellett az édesanyja, a családja, a közeli rokonok és a barátok gyászolnak.

 

A búcsúszertartás során a plébános intézményesített rossznak nevezte azt a maffiát, amelyik a pénz miatt két fiatalt ölt meg.

 

„A pénzel teli asztal súlyos cinizmus, hiszen a pénz iránti szeretet miatt történt mindez” (via Sme)

 

Martina Kušnírová temetése (Fotó: Aktuality.sk/Ján Petrovič)

 

Fotó: TASR/Milan Kapusta

 

16:07 – A Most-Híd politikusai közül valószínűleg senki sem vesz részt Ján Kuciak szombati temetésén. A párt sajtóreferense, Františka Dušíková a DenníkN-nek úgy fogalmazott, hogy „nincs tudomása a párt képviselőinek a temetéseken való részvételéről”. (via DennikN)

 

16:03 – A világ több pontján elkezdődtek a megemlékezések Ján és Martina emlékére

 

Dubaj, Hong Kong, Peking

forrás: DennikN

 

15:34 – „Figyelmeztettük a Pozsonyi hatóságokat, de figyelmen kívül hagyták” – nyilatkozta Franco Roberti, volt maffiaellenes olasz ügyész (via SME.sk)

 

15:25 – Az Újságírók Határok Nélkül vezetője, Christophe Deloire személyesen szólította fel Robert Ficot ma Pozsonyban a Kormányhivatalban, hogy kérjen bocsánatot az újságíróktól.

 

„Úgy gondoljuk, hogy ki kellene fejeznie sajnálatát, és bocsánatot kellene kérnie, amiért többször is rátámadt az újságírókra.”

 

Forrás: vlada.gov.sk

 

15:18 – Napok kérdése, hogy megérkezzen Szlovákiába egy speciális, EP-képviselőkből álló csoport, akik az EU-s támogatások körül fognak vizsgálódni, miután Ján Kuciak cikkéből az derült ki, hogy többször is visszaélhettek a támogatásokkal, melyek a maffiánál kötöttek ki.

 

15:12 – Ma országszerte több városban, köztük magyarlaktákban is megemlékezéseket szerveznek az elhunytak emlékére. A Pozsonyban szervezett központi megemlékezésen a Körkép.sk tudósítója is részt vesz, és élőben közvetíti az eseményeket.

 

Magyarlakta városokban is lesznek ma megmozdulások Kuciak és jegyese emlékére

 

15:05 – Ma helyezik örök nyugalomra Martina Kušnírovát. Édesanyja a tvnoviny.sk-nak adott interjújában elmondta, hogy lányát abban a menyasszonyi ruhában temetik el, melyet májusi esküvőjén viselt volna. Ján Kuciak, akit szombaton egy másik településen helyeznek örök nyugalomra, szintén az esküvőre vásárolt öltönyében temetik el. (tvnoviny.sk)

 

14:44 – A Magyar Közösség Pártja sajtóközleményben szólítja fel a kormányt a lemondásra.

 

Döbbenetes, milyen visszásságok és összefonódások merülnek fel a múlt heti újságíró-gyilkosság kapcsán. Ezért a Magyar Közösség Pártja felszólítja a szlovák kormányt: mondjon le! Nemcsak a két fiatal brutális meggyilkolása miatt, hanem azért, mert teljesen nyilvánvalóvá vált: a kormánypártok nem tudnak megfelelni a kormányzati nemzetbiztonság alapvető követelményeinek.

 

MKP: A kormánynak le kell mondania!

 

14:12 – Silvester Lavrík író, publicista a DennikN-en megjelent írásában olvasható, hogy szerinte Ficonak már rég fel kellett volna állnia.

 

Ezt kellett volna a miniszterelnöknek mondania, mély elnézést kérni az áldozatoktól,  a családjaiktól és minden állampolgártól. És elbújni. Csakhogy ilyenre ezek a hatalom után fáradt lovaikon vágtató lovasok emberi és politikai képességeik mellett nem képesek. Már Malina Hedvig óta

 

Silvester Lavrík: Vasárnap után talán előrehozott választások várnak ránk

 

13:45 – „Béla felelősséget visel pártja egészéért, amit megalapított, ezért a nagy ugrást a sötétségbe nem meri meglépni. Álláspontját csak akkor változtatja meg, ha Žitňanská újra távozással fenyegeti meg. Ha esetleg tévednék, szívesen kérek bocsánatot Bugártól” – írja Peter Schutz, a Sme publicistája azzal kapcsolatban, hogy miért nem meri Bugár bevállalni a III. Fico-kormány bukását.

 

A szemlénk a cikkből az alábbi linken olvasható:

 

Peter Schutz: Szóval ez a legtöbb, amire Bugár képes

 

 

13:37 – Pavol Paška (SNS) szerint Janckulík távozása jelzésértékű arra nézve, hogy a kormánypártoknak intenzíven kellene foglalkozniuk a helyzettel a koalícióban. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy szerinte távoznia kellene-e Robert Kaliňáknak

 

13:24 – Andrej Hrnčiar, a parlament alelnöke, a Most-Híd képviselői klubjának tagja kollégája Igor Janckulík kilépésével kapcsolatban a SME-nek adott interjúban azt mondta, hogy „a nyomás, amit kifejtenek ránk, hatalmas, Igort maga alá gyűrte”.

 

Hrnčiar, aki maga is Sieť-esként került a Most-Híd képviselői klubjába, úgy nyilatkozott, hogy többi társa nem tervezi követni Janckulík példáját.

 

„Mi négyen továbbra is maradunk a klubban. (…) Az ilyen helyzetekben össze kell tartani, jobban, mint eddig bármikor. A klubunk egységes”

 

Azzal kapcsolatban, hogy szerinte mennyire stabil jelenleg a kormány, azt válaszolta, hogy

 

„Bármi megtörténhet. A helyzet szokatlan, komoly, bennem is ellentmondásos és vegyes érzések kavarognak. Nem mondhatom, hogy veszélyben forog a kormány stabilitása, de azt sem, hogy nem.” (via sme.sk)

 

12:51 – Bugár Béla a rádio Express-ben nyilatkozva azt mondta, hogy még ebben a hónapban meg kellene oldódnia a Kaliňák-kérdésnek – megy, vagy marad?

 

  • Ugyanitt Gašpar országos rendőrfőkapitánnyal kapcsolatban azt mondta, hogy az új, vagy a régiúj belügyminiszter feladata, hogy eldöntse, megfelelő-e a rendőrség vezetősége.

 

  • Bugár szerint most nem arról van szó, hogy a Smernek ne legyen belügyminisztere.

 

„A Smernél van a labda, ha reagálnak, akkor levonjuk a következtetéseket”

 

A Most-Híd pártelnöke szerint a belügyminiszter távozása kapcsán „politikai gesztusról van szó, ezt várjuk el, ezzel a lépéssel megvédené a kormánykoalíciót is”

 

  • Bugár azt is cáfolta a rádióműsorban, hogy Lucia Žitňanská ultimátumot adott volna Kaliňáknak.

 

„Ezt valaki kitalálta, már nem először. Én rögtön telefonáltam vele” – mondta Bugár a műsorban

 

 

12:39 Sulík: „Bugár Béla sosem volt bátor ember, mindig kikerülte az akadályokat, de, ahogy látják, valami történt ott”

 

https://www.korkep.sk/cikkek/politika/2018/03/02/az-sas-tamogatna-az-elorehozott-valasztasokrol-szolo-szavazast-sulik-szerint-bugar-sosem-volt-barot-ember

 

12:26 – Rigó Konrád szerda esti facebook-posztja után a legtöbben úgy gondolták, hogy elég erősek lehetnek azok a hangok a Most-Hídon belül, melyek a koalícióból való kifarolást támogatják. Habár Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter is megerősítette, hogy nem elfogadható, hogy a maffiával összekapcsolható személyek jelenléte, egyelőre nem történt áttörés. A legtöbben most arra várnak, hogy Žitňanská mikor áll fel az asztaltól.

 

Rigó Konrád: Kaliňáknak és Gašparnak távoznia kell

 

Ez történt pénteken délelőtt 12 óráig

 

  • csütörtökön beindult a dezinformációs „protokoll”, két csehországi sajtóorgánumban is megjelent egy „újabb szál”, mely tehermentesítené a kormányra irányuló nyomást

A maffia és mi – Amikor kiderült, ki kivel van (Kuciak gyilkosság, 4. nap)

 

  • Az előzetes információkkal ellentétben Igor Janckulík, kiugrott Sieťes képviselő, a Most-Híd képviselői klubjának tagja kilépett Bugárék frakciójából, valamint a kormánykoalícióból. A koalíciónak 78 képviselője marad a 150 tagú törvényhozásból

Morzsolódik a Most-Híd frakció: Janckulík otthagyja Bugárékat és a kormánykoalíciót is

 

  • Bugár Béla a csütörtök esti sajtótájékoztatón még arról beszél, hogy nem hiszi, hogy buknia kellene a koalíciónak

 

Bugár: Nem hiszem, hogy a kormányt is fel kellene áldozni

 

  • Peter Tkačenko, a Sme szlovák napilap újságírója még csütörtökön este véleménycikkben teszi fel a kérdést Bugár sajtótájékoztatóját követően:

 

Még ha a mélységes bizalmatlanságot az állam iránt senki nem is érezné fajsúlyosnak a Most-Hídban, a mostani kormányfővel sok újat már nem érhetnek el. Hogy ágyba bújtak Ficoval, ezt még meg lehetett érteni. De miért követik őt a sírba?

 

Peter Tkačenko: Béla hidat keres a sírba…

 

  • A csütörtöki nap eseményei egy helyen:

 

Bugár Béla szerint a “Smernek kell lépnie”, a kormányt nem “áldozná fel” – Percről percre a Körképen

 

Körkép.sk

Nyitókép: centrum.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!