A tízmilliós nagyságrendű sikerdíjakkal dolgozó Radomír Bžán nem csak a bősi vízerőművel kapcsolatos perrel járhatott jól.Több ügyben is képviselhette az államot, például a Szlovák telekommunikációt illető perben, vagy lakás illetve millió eurós kártérítésekkel járó ügyekben is.

 

Radomír Bžán neve akkor került a köztudatba, mikor tavaly szeptemberben kiderült, hatalmas sikerdíjért képviselte Szlovákiát a bősi vízerőművel kapcsolatos perben. De messze nem ez volt az első „zsíros” megbízása, amit rábíztak.

 

Az elmúlt három évben az állami tulajdonban lévő vállalatok 24 alkalommal bízták meg – írja az Aktuality.sk. A szlovák hírportál az információs törvény alapján hozzájutott a megrendelőkhöz.

 

 hirdetes_300x300  

Milliós sikerdíj plusz órabér

 

A bősi per során a szlovák állam az olasz ENEL energiavállalattal került szembe, ez utóbbi a szlovák energetika privatizációjakor jogot szerzett a bősi vízerőmű bérlésére is. A szerződést az állam megtámadta,és végül sikerrel járt.

 

Bžán ügyvédi irodája azonban verseny nélkül szerezte meg ezt a megbízást, és bár eredetileg nem kért sikerdíjat, végül 70 millió eurós jutalmat kért szolgáltatásiért. Mikor a mesés összegnek híre ment, hatalmas botrány kerekedett belőle, és Robert Fico akkori kormányfő illetve Peter Žiga gazdasági miniszter is szóban ellenezte a díj kifizetését.

 

A rendőrség lefoglalta a Bžánnak előzőleg kifizetett állami milliókat

 

Az ügy miatt a Bžánt megbízó állami MH Manažment cég teljes vezetését visszahívták, beleértve Branislav Bačík igazgatót is. Épp Bačík aláírása szerepel szerepel az össze MH Manažment által kiállított megrendelőn.  A sikerdíjat végül 17 millióra csökkentették, és ki is fizették azzal, hogy majd visszaperlik Bžán cégétől.

 

A különösen drága ügyvédi iroda 2016-ban nem kevesebb mint 16 állami megbízást kapott, 2015-ben „csak” 8-at, tavaly pedig már csak négyet. A dolog érdekessége, hogy sem a megrendelők sem a szerződések nem tartalmaznak árat, sikerdíjat, de nem is határoznak meg felső határt sem az ügyvéd díjára.

 

Az MH Manažment szóvivője, Scarlett Filipovičová még szeptemberben azt ígérte a sajtónak, hogy az ügyekkel kapcsolatos összes számlázási iratot, számlát és bizonylatot, valamint az ügyvédekkel leszerződött kifizetésekről szóló szerződést közzéteszik weboldalukon az információs törvénynek megfelelően. Ez azonban azóta sem történt meg.

 

A gazdasági miniszter döntött: kifizetik Bžánnak a sokmilliós jutalékot

 

Keleti kényelem, nyugati díjazás

 

Az Aktuality.sk által megszerzett megrendelők csak Radomír Bžán órabérét tartalmazzák (a törvény további adatok kiadását nem tette lehetővé az adatszolgáltatónak). Aki szeretne végre nyugati órabérekért dolgozni Szlovákiában, az jól figyeljen:

 

Radomír Bžan a peres ügyek esetében 66 eurót számlázott óránként, nem peres ügyek esetében 84 eurót – nem beszélve a sikerdíjakról. Ebből sajnos nem derül ki, hogy végül mekkora jutalom ütötte a markát az állami cégekből gazdagodó ügyvédnek.

 

Bžán képviselhette az államot a Nemzeti Vagyonalap kontra RM-S Market ügyben, ahol 5 millió kártérítésre ment ki a játék, szintén ő „védte” az MH Manažmentet Vladimír Chalúpkával szemben, ott 157 milliós kártérítésről volt szó, és Bžán ezúttal már sikerdíjat is követelt. Hogy mennyit kapott, az megint csak nem derül ki a hozzáférhetővé tett papírokból.

 

Mindeközben az állam beperelte az ügyvédi irodát, és visszaköveteli a bősi ügyért kapott 17 millió eurót. Az ügyvédi iroda állítja, nem jogos az állam követelése, ha egyszer valamit papírra tettek, és az ügyvédi iroda teljesítette a feltételeket, nincs mód a visszatáncolásra.

 

Az állam megegyezett Radomír Bžán ügyvéddel, legfeljebb 17,6 milliós jutalékot kaphat

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!