Bár épp a Smer keveredett hatalmas botrányba a nem éppen mezőgazdasági területekre felvett agrárdotációk miatt, Peter Pellegrini (Smer) kormányfő még mindig keményen elutasítja a gazdák követeléseit. Próbálja bagatellizálni a pozsonyi tüntetést és kiáll Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter mellett, akire nem csak jelenlegi hivatala kapcsán vetül a korrupció árnyéka, hanem azok miatt a kétes ügyek miatt is, amelyek még mint a Szlovák Földalap igazgatójaként érintik őt.

 

„A gazdák nincsenek abban a helyzetben, hogy ultimátumokat adjanak. (…) Nekünk senki sem adhat ultimátumot, hogy találkozni akar és ez vagy az lesz, ha mi nem”

 

fogalmazott Pellegrini a közmédia Sobotné dialógy című műsorában. Hozzátette, „miért kellett volna a miniszterasszonynak közéjük mennie”. A kormányfő szerint a mezőgazdaságban „nem olyan rossz a helyzet”, hogy a gazdáknak az utcára kéne vonulniuk.

 

„Gazdából több tízezer van az országban, és többségük nem akart részt venni a tüntetésen”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott a kormányfő. Azt az alapvető körülményt azonban figyelmen kívül hagyta, hogy jelenleg országszerte betakarítások zajlanak.

 

Véget ért a tüntetés – “Visszajövünk, háromszor-négyszer többen!”

 

A smeres kormányfő azt is elmondta, hogy miért nem volt hajlandó eljönni a gazdák által szervezett kerekasztal-találkozóra, amelyen az ellenzéki pártok képviselői részt vettek. A nemrég traktoros-burgonyaültetéses videón, munkaruhában pózoló kormányfő kijelentette, hogy „nem fog részt venni teátrális találkozókon, hogy valamilyen szalmabálákat álljanak körül a Tyrš rakparton”.

 

Peter Pellegrini: Kihasználtam a mai jó időt és burgonyát ültettem

 

A kormányfő hozzátette, hogy ő maga inkább keleten találkozna a gazdákkal, ahogy azt ígérte. Arra nem tért ki, hogy a parlament 2 hónapos nyári szünete előtt, vagy után kerül-e erre sor. Mindenesetre a kormányfő kemény kijelentéseire csak azután került sor, hogy az utolsó tüntető gazda is elindult haza.

 

A 2. nap: Folytatódik a gazdatüntetés a fővárosban. Répát fognak osztogatni a gazdák – Percről percre

 

Érdekes fordulat minden idők egyik legnagyobb szlovák közbeszerzésénél

 

Az utóbbi idők talán legnagyobb közbeszerzése, a katonai vadászgépek vásárlása kapcsán kijelentette, hogy nem a védelmi minisztériummal szembeni bizalmatlanság eredménye, hogy a kormány végül elhalasztotta a gépek vásárlásáról szóló döntést. Pellegrini úgy nyilatkozott, hogy még egyeztetni akar a pénzügyminisztériummal is ezügyben.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a védelmi minisztériumot jelenleg az SNS-es Peter Gajdoš vezeti, aki teljes titkosítás mellett és versenyeztetés nélkül akar dönteni a vadászgépek vásárlásáról. Az SNS többször nyilatkozta, hogy a svédek „nyomást gyakorolnak” rájuk, hogy Szlovákia az ő gépeiket vegye meg. Emellett egyébként több ésszerű érv is szól. Az ellenzék Gajdošt azzal vádolja, hogy már rég döntött az amerikai F-16-osok mellett.

 

Szerda reggelig úgy is tűnt, hogy a lapok már le vannak osztva, végül Pellegrini a sajtón keresztül arról tájékoztatott, hogy a kormány június végéig biztosan nem dönt az ügyben.

 

Érdekes, hogy a kormány épp akkor döntött a vadászgépek beszerzésének elhalasztásáról, amikor egy másik SNS-es miniszterre hatalmas nyomás nehezedett a gazdatüntetés miatt.

 

Gajdošt füllentésen kapták – nő a feszültség a milliárdos vadászgépvásárlás kapcsán

 

Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!