A hét elején a szlovákiai sajtó központi témája egyértelműen a Kuciak-gyilkosság fejleményei voltak. A múlt héten négy embert vettek őrizetbe, akik közül egy Marián Kočnerre tett terhelő tanúvallomást, miszerint ő volt a Kuciak meggyilkolásának főmegrendelője.

 

Hétfőn Jaromír Čižnár főügyész tartott sajtótájékoztatót, amelyen a nyomozás jelenlegi állásán kívül elmondta azt is, hogy a politikusok kijelentései a kettős leszámolás kapcsán neki „már az idegeire mennek”. Nem is csoda.

 

A rajtaütéseket követő kedden Robert Fico smeres pártelnök, parlamenti képviselő, és épp a Kuciak-gyilkolsság által kiváltott belpolitikai válság miatt távozni kényszerült exkormányfő sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen az egész smeres pártvezetés részt vett. A sajtó munkatársai azonban csalódottan vehették tudomásul, hogy Fico csak elmondta saját és pártja álláspontját, majd három perc múlva kérdésfeltevések lehetősége nélkül távozott a teremből.

 

 hirdetes_300x300  

Fico és a Smer szerint a Kuciak gyilkosság hátterében nem a „kormányhoz köthető olasz maffia” áll

 

Mindenki egy ellen? 

 

Mint mondta, pártja, a Smer meg fogja védeni magát az ellenzék, a köztársasági elnök, a „külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezetek” és a média mesterkedéseitől. Ami azonban még ennél is fontosabb volt, kijelentette, hogy „a nyomozás jelenlegi állása szerint „nem bizonyosodott be, hogy a gyilkosság mögött a Kormányhivatalhoz kötődő olasz maffia állt. Hogy ezt az ionformációt miből szűrte, nem lehet tudni, mivel kérdésekre nem válaszolt. Hozzátette, hogy Smer küzdeni fog neve tisztára mosásáért.

 

Fico ellentámadása – bár nem túl meggyőző – nem véletlen. Pozícióját ugyanis már kezdi elveszíteni. A fiatalabb, és sokkal kevésbé kompromittálódott Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a legutóbbi Focus-felmérés szerint népszerűségben országos szinten messze megelőzi Ficot, sőt ottliheg Kiska nyakában.

 

A felmérés ráadásul a pártok saját szavazói körében is megvizsgálta az egyes politikusok népszerűségét, ott pedig tisztán látszik, hogy Robert Fico most már nem csak az ellenzékkel és a köztársasági elnökkel kénytelen megközdeni, hanem saját, egyre népszerűbb párttársával, Pellegrinivel is.

 

Fico húzza az időt. Még mindig nincs államfőjelöltje a Smernek

 

Kinek szól a cirkusz?

 

Ezt támasztja alá Fico videóüzenetei és a kérdésfelvetéseket látványosan kerülő sajtótájékoztatói legfeljebb csak leghűségesebb választói számára elég meggyőzőek. Vagyis a mindenki ellen szóló hadüzenet saját, párton belüli pozícióját hivatott erősíteni.

 

Ezzel vág egybe, hogy az exkormányfő már nem kormánya eredményeire próbálja felhívni a figyelmet, hanem pártjára, ahol még ő van vezető pozícióban. Igyekszik minél inkább kihangsúlyozni a párt jelentőségét. Erről árulkodik vitapartner választása is. Nem kormányát állította szembe az ellenzékkel, hanem Richard Sulíkkal ült egy asztalhoz, és liberális politikát és az általa képviselt (?) szociáldemokráciát ütköztette.

 

Fico szorult helyzetére adott válaszai egyértelműen jelzik kétségbeesését. A Focus felmérés eredményét ugyanis nem csak a választók látják, hanem a párt vezetése és tagsága is, akiknek nagy része joggal követel olyan politizálást, amivel továbbra is kormánytényező tud maradni a Smer. Nem beszélve arról, hogy a Smer mögött álló nagyvállalkozók számára is kényelmesebbé válhat egy gördülékeny Pellegrini, mint egy kompromittálódott, egyik botrányról vagy koalíciós válságtól a másikra botladozó Fico.

 

A Fico-Sulík vita margójára: A Smer ideológiai harcot hirdetett, elvégre egy hős sem élhet főgonosz nélkül

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!