Bár kedd este úgy tűnt, hogy a Smernek végül sikerül megváltoztatnia az alkotmánybírók megválasztásáról szóló törvényt, végül belebukott a próbálkozásba. Kilencven támogató szavazat helyett végül csak 55-öt kapott.  Kotlebáékon csúszott el a javaslat – és így Robert Fico számára egyre távolabbinak tűnhet a vágyott alkotmánybírói poszt.

 

frissítve 17:02

 

Az SNS és a Smer közös javaslataként beterjesztett törvény lényege az volt, hogy az egy hónap múlva esedékes új alkotmánybírók megválasztásánál az államfőnek már ne legyen beleszólási joga. Egyesek szerint a törvényjavaslat célja az volt, hogy megnyissa az utat Robert Fico előtt az alkotmánybírói székhez, amivel a Smer jelenlegi elnöke 12 évre érinthetetlenséget kapna.

 

 hirdetes_300x300  

A tegnapi szavazáson az ellenzéki képviselők nagy része távozott az ülésteremből, ám a Smer joggal bizakodott abban, hogy meg lesz a szükséges 90 szavazat: számított ugyanis Kotlebáék támogatására. Ők azonban végül tartózkodtak a szavazástól.

 

A Smer kikerülné az államfőt az alkotmánybírók megválasztásánál

 

Már akkor gond adódott, mikor Róbert Madej (Smer-SD) egyik módosító javaslatáról kellett szavazni, mellyel a törvény hatályba lépése november 15-re módosult volna. A javaslat nem kapta meg a 90 támogató szavazatot. A törvénymódosítás végleges verziójánál ráadásul már csak 55 képviselő szavazott mellette a jelenlévő 99-ből – ekkor már néhány koalíciós képviselő is tartózkodott. Az ellenzéki képviselők többsége még a szavazás előtt elhagyta az üléstermet.

 

Mindezek előtt azonban 98 támogató szavazatot kapott Madej másik módosító javaslata, mivel azonban a törvénymódosítás mint egész nem ment át a szavazáson, Madejnek ez a javaslata sem fog élni.

 

Kotleba: Fel akartuk fedni a kártyákat

 

Marián Kotleba állítása szerint az alkotmánybírók megválasztása kapcsán csak „játszadoztak” a koalícióval. A szlovák szélsőségesek elnöke a következőképp indokolta, hogy a korábbi támogatásuk ellenére most elkaszálták a javaslatot:

 

„Fel akartuk fedni a kártyákat és rámutatni a parlamentben uralkodó együttműködésekre”

 

A Smer a kudarcot csak annyival magyarázza, hogy „egyszerűen nem volt elég támogató szavazat”.

 

A javaslat egyébként azon kívül, hogy kigolyózta volna az alkotmánybírók megválasztásából a mindenkori államfőt, a parlament kezébe adta volna a választást úgy, hogy a legalább 90 szavazatot begyűjtő jelöltek automatikusan alkotmánybírókká váltak volna. A 90-nél kevesebb, de 75-nél több szavazatot kapók pedig bekerültek volna a következő körbe.

 

Gál Gábor csődöt mondott. Bugár és Fico „leszedi a fejét“

 

Érdekes változás lett volna, hogy az alkotmánybíróság elnökét sem az államfő nevezhette volna ki, hanem az alkotmánybírók maguk közül. A javaslatot az ellenzéki politikusokon kívül Lucia Žitňanská is kritizálta, szerinte ennyire közel az kinevezésekhez nem lett volna célszerű megváltoztatni a törvényt.

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!