Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Mindegyik koalíciós párt saját adócsökkentési programmal áll elő. A sort több mint egy hete Andrej Danko (SNS) indította, aki a Focus-ügynökség februári felmérését látva – amely szerint az SNS mindössze a 7. parlamenti párt lenne – hirtelen bejelentette adócsökkentési terveit. Azóta a szlovák nemzetiek már elő is készítették javaslatukat, így a parlament a tavaszi ülésszakán akár dönthetne is róla – ha sikerült elfogadtatnia koalíciós partnereivel is.

 

Andrej Danko többek között 15 százalékra csökkentené a jogi személyek jövedelemadóját (most 21 %), az élelmiszerek áfáját szintén 10 százalékra redukálná (egyes termékekre már most is alacsonyabb áfakulcs érvényes, más kérdés, hogy ezt mennyire érzik a vásárlók), és eltörölné az üzembentartási díjat a segélyen élőknek és a nyugdíjasoknak. Illetve, a lengyel húsbotrány kapcsán, törvénnyel írná elő, hogy az éttermeknek fel kell tüntetniük a felszolgált hús származását – a botrány kirobbanása után ugyanis volt olyan luxusvendéglő, ahol argentin marhahúsként adták el a romlott lengyel húst.

 

Danko ezzel irdatlan népszerűségi versenyt indított el, miközben elkönyvelhetett néhány dicsérő szót az SaS elnökétől, Richard Sulíktól is.

 hirdetes_300x300  

 

“Nem ez volt az alku” – Danko nekiment a Smernek, szerinte megszegik a koalíciós szerződést

 

Peter Pellegrini volt a második, aki szintén jelentős adócsökkentési terveket jelentett be, bár kijelentette, hogy a Koalíciós Tanácson megpróbálja meggyőzni Dankot, gondolja át tervei egy részét, noha „az SNS javaslatának egyes részeiről lehet vitázni”. A Smer kormányfője elsősorban a koncessziós díjak eltörlését támogatja (a nyugdíjasok számára) illetve a nyomtatott sajtó áfájának csökkentését. Megjegyezzük, ez a két javaslat az, ami a Smer választóit leginkább érdekelheti.

 

Pellegrini azonban bírálta is az SNS elnökét:

 

„A közelmúlt bizonyította, hogy ha kiszélesítjük a 10 százalékos áfával rendelkező termékek körét, az nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott termék olcsóbb is lesz”

 

fogalmazott, utalva a Smer korábbi intézkedéseire. Elmondta, hogy a kiskereskedelmi láncok a csökkentett áfa árrését nagyrészt lefölözik, a vásárlók pedig szinte semmit sem éreznek az intézkedésből. Kritizálta Danko jövedelemadó-csökkentési tervét is, felhívta a figyelmet, hogy a jövedelemadóból származó állami bevételek 60 százalékát külföldi vállalatok fizetik be.

 

Az SNS a Smer nyilvánvaló ódzkodását azonban a viszályára fordította, Pellegrini nyilatkozata után a szlovák nemzetiek nyilatkozatban örömüket fejezték ki, hogy „Peter Pellegrini megértette, amit az SNS már régóta mond: az adók és járulékok csökkentése az egyetlen út a szlovák társadalom felé”.

 

Áremelkedés “szupermarket-adó” miatt?

 

Ezzel azonban nincs vége. Bugár Béla (Most-Híd) adó- és járulékcsökkentést próbál meg kieszközölni koalíciós partnereinél a munkások és egyéni vállalkozók számára. Tervei szerint évi 100 euróval kevesebb járulék befizetését – miközben a minimális járulék nagysága (egészség- és társadalombiztosítás együtt) 225 euró havonta (!).

 

A koalícióban azonban egyelőre nincs megegyezés a fentiekről. A Smernek sikerült átnyomnia a karácsonyi nyugdíjkiegészítés kétszeresre emelését (100 euróról 200 euróra), és a jövő évtől 520-ról 600-ra akarja emelni a minimálbért. Ez azonban megint csak a Smer népszerűségén segíthet a választások közeledtével, miközben láthatóan akadályozza a Most-Híd és az SNS javaslatait.

 

Az elmúlt hetekben például szembetűnő, hogy Peter Kažimír (Smer) hamarosan leköszönő pénzügyminiszter Dankoék terveit veszélyesnek minősítette a kiegyensúlyozott költségvetésre, miközben a Smer „ingyen ebéd” programját és kétszeres nyugdíjkiegészítését megoldotta. Most az adó- és járulékterhek csökkentése esetében arra hivatkozik, hogy a települések bevételei kerülhetnek veszélybe.

 

Elindult tehát a választási kampány. Legkésőbb szeptemberben érvényét veszti a koalíciós szerződés, a Smer továbbra is 20-22 százalékon áll, új baloldali pártok vannak feltörekvőben, miközben nem lehet tudni, ki kivel tud majd szövetségre lépni a jövő tavaszi parlamenti választások másnapján.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!