Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Tovább esnek ki a súlyos csontvázak a Smer és Marián Kočner szerkényéből. A Kočner elleni vádirat számos, politikusokat is érintő részletére derült fény, de a Penta sem úszta meg a dolgot. A Denník N az említett vádirat alapján írt cikke szerint Haščák jóval közelebb állt Kočnerhez, mint azt korábban elismerte.

 

A múlt héten jelent meg a sajtóban egy (vélhetően) Kočner és Haščák között lezajló üzenetváltás, amelyben Kočner azt írja a PENTA vezetőjének, hogy egy „f…szkalap” kiiktatásán dolgozik. Ez mindössze néhány héttel a Kuciak-gyilkosság előtt történt. Haščák kénytelen volt reagálni a sajtóban megjelent információkra:

 

„Marián Kočnerrel szórványosan találkoztunk, évente néhány alkalommal ültünk le. Sosem vállalkoztunk együtt”

 

 hirdetes_300x300  

nyilatkozta J. Haščák. Később hozzátette, hogy Kočnert olyan embernek ismeri, aki kapcsolati tőkéjét különböző privilégiumok megszerzésére használta, miközben gyakran küldött egyébként lényegtelen tartalmú üzeneteket másoknak, hogy fenntartsa a kapcsolatot.

 

„Az ilyen üzenetváltásokat szoktam lezárni azzal, hogy majd megbeszéljük, ha találkozunk”

 

Fogalmazott Haščák, aki először azt mondta, hogy nem emlékszik a Kuciak-gyilkosság előkészítésére utaló SMS-re, majd azt mondta, hogy már van elképzelése róla, miről szólhatott az üzenet. Mindezt elmondta az Aktuality.sk-nak (hozzátéve, hogy a beszélgetés hamarosan megjelenik).

 

Haščák kész vallomást tenni a rendőrségnek a Kuciak-gyilkossághoz köthető állítólagos SMS-ek kapcsán

 

Közeli viszony

 

A valóságot azonban némiképp máshogy festi le a vádirat. A Denník N összefoglalója szerint a két vállalkozó kapcsolata a fentebb leírtaknál jóval szorosabb volt. Haščák állítólag egyszer azt írta Kočnernek, hogy „többször is segített neki a Pentához tartozó sajtóval, mert barátok és mert gyakran nem érdemli meg, hogy így írjanak róla a sajtóban”.

 

„Többek között arról is kommunikáltak, hogy Slavo oldja meg, hogy eltűnjön egy fotó, amelyen Kočner nagyjából 100 darab 500 eurós bankjegyet vesz elő a műszerfal mögül, és amit teleobjektívval készítetek. Kočner arra kérte, hogy  akadályozza meg a fotó közzétételét. Azt is írja neki, hogy valamit már kifizetett este, mire Haščák válaszában az áll, hogy ezt nem lehet napi szinten így megoldani”

 

olvasható a vádiratban. Haščák azt javasolta Kočnernek, hogy szálljon ki az üzletből, mert mindig az újságírók fókuszában lesz, a mediális támadások pedig csak fokozódni fognak.

 

A Pentának gondjai vannak a Kuciak-gyilkosság nyomozásával – túl sok összefüggésre derül fény

 

A halálosan megfenyegetett főügyész

 

A vádirat tartalmazza a Trnka és Kočner közti beszélgetés leiratát is, amely szerint Dobroslav Trnka, korábbi főügyész birtokában volt a Gorilla-ügy hangfelvételének (amely a Penta konspirációs lakásában készült, és amely a Penta és a politikusok egyezkedéseiről szóltak). Trnkán kívül további két, meg nem nevezett személy is birtokában volt egy egy példánynak.

 

Ezekkel a felvételekkel zsarolták Haščákot, Kočner pedig egy millió euróért adta el a felvételt a Penta vezetőjének. Kočner és Trnka arról vitáznak, hogy vajon hány példány van még „szabadon”. Kočner vulgárisan letámadja Trnkát, amiért az meg akarta zsarolni Haščákot, és megfenyegette, hogy „Haščák emberei” meg fogják ölni, ha nem fedi fel azoknak a nevét, akik még birtokában vannak a felvételnek.

 

Kočner odaveti Trnkának, hogy ha megölik, azt majd saját magának köszönheti.

 

Egyébként Haščák  a Gorilla –ügy kirobbanása óta azt állítja, hogy a napvilágra került leirat nem azt tartalmazza, mint ami valójában történt.

 

A Gorilla-ügyirat hanganyaga kerülhetett elő Kočner széfjéből

 

Glváčot akarta a belügy élére

 

A vádirat egy másik érdekes fejezete azt taglalja, hogy a Kuciak-gyilkosság elsőrendű vádlottja, Marián Kočner saját emberét akarta a belügyminisztérium élére állítani. A Kuciak-gyilkosságot követő hetekben járunk, és egy nappal Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter lemondása után Kočner azt írta a Smer egyik alelnökének, az Alena Zsuzsovával is kapcsolatba hozott Martin Glváčnak, hogy „hát, ha te leszel a belügyminiszter, az jó”, mire Glváč azt válaszolta, ehhez nincs elég idegzete.

 

„Neked sikerülne. Még Kuciak gyilkosait is megtalálnád. Te csak vezetnéd a minisztériumot én meg intézném mellette a dolgokat, hogy jó legyen”

 

győzködte őt Kočner.

 

Kuciák útjában állt a politikai karrierjének is

 

A vádirat szerint Ján Kuciak oknyomozó munkája nem csak azért volt kényelmetlen Kočner számára, mert túl nagy figyelmet kapott, hanem mert a feltárt háttérinformációk rontották a hírnevét, és akadályozták őt abban, hogy saját politikai pártot hozzon létre Cieľ (Cél) néven.

 

A szlovák sajtóban megjelent információk szerint a Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottja, Andruskó Zoltán azt vallotta, hogy:

 

„Még azelőtt, hogy Kočner őrizetbe került volna, tudta, hogy gond van, hogy Šufliarsky ügyész gazdasági büncselekmény miatt nyomoz utána. Alena azt javasolta, hogy likvidálni kell őt, mert pénzzel már nem lehet megoldani a problémát, és ha Šuflierskyt megölik, akkor automataikusan olyan ügyész kerül a helyére, akik már az ő emberük, és akivel már meg voltak egyezve, hogy nem csukja le Kočnert”

 

A Denník N szerint Šufliarsky „helyettese” René Vanek lett volna, aki szintén kapcsolatban állt Zsuzsovával. A botrány krobbanása után Vanek lemondott ügyészi pozíciójáról.

 

Főügyész-helyettes: Nem tudtam arról, hogy gyilkosságot terveznek ellenem

 

Érdekes és beszédes lista

 

A nyomozó szerint a Kočner által, Zsuzsová segítségével megszerzett „kapcsolatok” között szerepelnek a következő nevek:

 

„El kell mondani, hogy Marián Kočner aktívan kommunikált több befolyásos személlyel a magánszektorból, az alvilág soraiból de az államvezetésből is” – írja a nyomozó.

 

Tomáš Rajecký,

 

Ladislav Bašternák (elítélt áfacsaló, a Bonaparte lakáskomplexum korábbi tulajdonosa),

 

Rado Bžán (a múlt évben nagy port kavaró, 70 milliós ügyvédi jutalom kedvezményezettje, mert képviselhette egy nemzetközi az államot, a pénzt nem kapta teljes egészében, de sokan botrányosnak tartották, hogy egyáltalán ekkora összeget vághatott volna zsebre),

Pavol Forisch,

Marek Para,

Ladislav Tichý,

Jaroslav Haščák (a Penta egyi vezetője),

Dušan Pátek,

Viktor Stromček (ott van Smer csúcsvezetésében, hivatalos állásfoglalásában elutasította, hogy bármilyen kapcsolatban lenne Kočnerrel),

Ivan Lexa (a SIS egykori igazgatója),

Peter Tóth (egykori SIS-es, újságíró, a Kočner megbízásából Ján Kuciakot megfigyelő csoport vezetője),

Norbert Bödör (a Smerhez köthető oligarcha fia),

Marian Krajniak,

Martin Glváč (a Smer elnökségi tagja),

Martin Daňo,

Jano Počiatek (korábbi smeres pénzügyminisztere, előtte közlekedési miniszter),

Miro Konôpka,

Boris Kollár (a Sme rodina elnöke, állítása szerint nem volt jelentős kapcsolatban Kočnerrel),

Robert Pinter,

Peter Šufliarsky (ügyész)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.