Nyitókép: pluska.sk

 

„Összesen 108 képviselő nem vette észre. Még azok sem, akik elég kritikusan szemlélik a kormánykoalíció tevékenységét. Az egyedüli, aki elkezdte oldani a problémát, az a Most – Híd – magyarázkodott Bugár Béla mai sajtótájékoztatóján. Aztán kiderült, hogy nem mindenben mondott teljesen igazat.

 

Egy nap alatt több ezer aláírás

 

A vegyespárt elnöke szerint, akik petíciókat indítottak a helyzet rendezése érdekében, azok a szlovák-magyar együttműködést verik szét. Név szerint korábbi párttársát, Simon Zsoltot említette, akinek pár száz aláírás szerepel a csütörtökön indított petícióján. A Körkép.sk által egy időben indított aláírásgyűjtés már közel 6 ezer aláírásnál jár. Bugár így közvetve minden aláírót megvádolt, hogy a két ország és a két nemzet közti együttműködést akadályozzák.

 hirdetes_300x300  

 

Gyűlnek az aláírások a magyar himnusz megvédésére – Friss számok

 

Az, hogy mégis mi miatt alakult ki a jelenlegi helyzet, a sajtótájékoztató közepén derült ki. Bugár elmondta, hogy pártjában személy szerint ő felel a kulturális területért, melyet a mostani törvény is érint. Ilyenkor az összes pártban az adott képviselő feladata, hogy felügyelje a történéseket. Bugár azonban épp gerincsérv-műtéten esett át, így hiányzott a parlamentből.

 

Személyesen tehát az ő, és frakcióvezetője, Bastrnák Tibor felelőssége, hogy nem biztosították be a helyettesítést. A botrány kirobbanásakor egyébként a Most-Híd dörgedelmes sajtónyilatkozatban azonnali megoldást és a felelősök példás megbüntetését helyezte kilátásba.

 

Felelősségvállalás? Csak szóban

 

Bastrnák fel is ajánlotta frakcióvezetői lemondását, de a képviselői klub ezt elutasította.

 

Bugár elmondta azt is, hogy ők az egyedüliek, akik a problémát oldják. Ez ügyben egyeztetett már Andrej Kiska államfővel is, aki állítólag megígérte neki, hogy a törvényt újratárgyalásra visszaadja, és belekomponálja a megoldási javaslatot is, hogy erről a képviselők szavazhassanak. Az államfő által visszautalt törvénynél ugyanis a képviselők már nem végezhetnek módosításokat, csak az államfő javaslatairól szavaznak.

 

A koalíciós elképzelés Bugár szerint az, hogy a május 9-i parlamenti ülés első pontjai között rendezik az ügyet. Tehát még azelőtt, hogy a jogszabály május 15-i hatállyal érvénybe lépne. A szlovákiai magyarság körében időközben már rengeteg rendezvény került meghirdetésre. Közös nevezőjük a himnuszéneklés különböző tereken. A DAC szurkolói például a holnapi DAC – Zsolna bajnoki mérkőzés előtt hirdettek flashmobot az Arénába 15.30-ra.

 

Az SNS-ben sem akar mindenki megoldást

 

Az SNS alelnöke Jaroslav Paška egyébként úgy fogalmazott, hogy ő eddig semmilyen megoldási javaslatról nem tud. Mint ahogy az egyik előterjesztő, Dušan Tittel (SNS) is ragaszkodik a himnusz betiltásához. Bugár ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az ő partnere Andrej Danko, aki megígérte, hogy kiveszik a vitatott rendelkezést.

 

Újságírói kérdések közül Bugár többre sem adott megnyugtató választ: Például, hogy milyen viszonyok is vannak a koalíción belül, ha partnerük, az SNS így megvezeti a Most-Hidat egy ennyire érzékeny témában.

 

Megválaszolatlan kérdések

 

És hogy lehet, hogy egyik magyar képviselő sem figyelt fel a dologra, ha Peter Kresák (Most-Híd) például igen, és Ondrej Dostál (SaS) még a vitában is felhívta a figyelmet a problémára.

 

Hogy Bugár hazudott, amikor azt állította, egyedüliként keresik a megoldást, szintén kiderült. Újságírók ugyanis elmondták, hogy Kiska jelezte, már mások is hozzá fordultak a témában. Bugár erre úgy reagált, ő nem vizsgálta a többieket. Ennek ellenére a sajtótájékoztató elején világosan kijelentette, hogy egyedüliként keresik a megoldást.

 

Grendel Gábor a „himnusztörvényről” a Körképnek: Félreértés történt, már dolgozunk a megoldáson

 

Hogy óriási hibát követtek el, érezhető volt Bugár idegességén, aki kifejezte abbéli aggodalmát is, hogy az eset kihatással lehet pártja eredményeire az EP-választásokon. „Remélem, hogy választóink ezúttal is megértenek bennünket“ – mondta.

 

A Körkép.sk által indított aláírásgyűjtés eközben továbbra is zajlik. Érdemes minél nagyobb számban aláírni (ITT), a nyomásgyakorlás miatt.

 

Petíció a magyar himnusz megmentéséért – Ha magyar vagy, írd alá

 

Körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.