Nyitókép: archív

 

A Most-Híd a kormány április 24-i ülésén beterjesztette törvénymódosító javaslatát a „himnusztörvény” ügyében. A módosító javaslatot a vegyespárt képviselői azután nyújtották be, hogy a törvény közfelháborodást okozott Felvidék-szerte, majd Andrej Kiska államfő megvétózta azt.

 

A Most-Híd képviselői múlt héten sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy nem támogatják a a szlovák állami szimbólumokról szóló, a külföldi országok himnuszát szankció mellett betiltó törvényt, amit Andrej Kiska megvétózott.

 

Bugár Béláék korábban azt remélték, hogy a köztársasági elnök módosítási javaslatokkal küldi vissza az SNS műhelyéből származó törvényt, így könnyen kivehették volna az „idegen országok” himnuszára vonatkozó korlátozásokat.

 hirdetes_300x300  

 

A Most-Híd nem támogatja a himnusztörvényt, de arra készül, hogy az másodszor is átmegy a parlamenten

 

Elnöki vétó esetén azonban a javaslat módosítására nincs lehetőség, a parlament vagy megtöri az elnöki vétót, és átviszi az „idegen ország” himnuszának éneklését betiltó és szankcionáló törvényt, vagy leszavazza, és az SNS kezdheti elölről az egész procedúrát, amelyet eredetileg a szlovák hokimezek miatt indított.

A Most-Híd mostani módosító javaslata szerint az emberek továbbra is büntetés nélkül énekelhetnék az „idegen ország” himnuszát, a kormány mai döntése értelmében pedig az egész ügyet gyorsított eljárásban tárgyalnák az alapvető emberi jogok korlátozására hivatkozva.

 

A javaslatot azok a most-hidas magyar képviselők nyújtják be, akik március 27-én megszavazták az SNS törvénymódosítását – Bastrnák Tibor, Balódi László, Jakab Elemér, Sárközy Irén és Vörös Péter.

 

Himnusz-ügy: Kiska szorult helyzetbe hozta a Most-Hidat, az SNS inkább újra átnyomná a törvényt

 

A javaslat szerint a szlovák himnuszt államünnepeken, megemlékezéseken, évfordulókon és más fontos, országos vagy helyi szintű eseményen énekelnék és játszanák. A törvényben ott hagynák, hogy más ország himnuszát akkor játszák, ha jelen van az adott ország hivatalos delegációja. Ezzel azonban nem korlátoznák a Most-Híd javaslata szerint a fizikai és jogi személyek jogát arra, hogy játszák vagy énekeljék más állam himnuszát.

 

Ugyancsak változtatnának a büntetés tekintetében is.

 

A módosító javaslatról a következő májusi ülésszakban szavaznak majd a képviselők.

 

Körkép.sk, aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!