Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Három évvel ezelőtt épp a szélsőségesek, vagyis a Kotleba-féle ĽSNS térnyerése ellni harc jegyében hozták létre a „stabilitás és folytonosság” kormányát a Most-Híd, a Smer, az SNS és az azóta már teljesen eltűnt Sieť vezetői. Azóta túl vagyunk  több tucat kisebb-nagyobb korrupciós botrányon, koalíciós válságon és egy egész országot megrengető újságíró-gyilkosságon. Ma pedig ott tartunk, hogy az ĽSNS támogatja a Smer (nyugatíjkorhatár-plafon) és az SNS (himnusz-törvény) javaslatait is.

 

Főleg a Smer esetében került szóba az elmúlt hónapokban, hogy történt bizonyos közeledés Kotlebáék irányába, ami csúfosan végződő februári alkotmánybíró-jelöltek választásakor volt leginkább tetten érhető. A Markíza televízió által ma bemutatott Focus-felmérés arra világított rá, az egyes pártok szavazói számára mennyire elfogadható vagy sem a jelenleg harmadik legnépszerűbb pártként számon tartott ĽSNS.

 

Az egyértelműen látszik, hogy a Kotlebáékat teljes mértékben elutasítók aránya elsöprő: a válaszadók 43,1 százaléka „teljességgel elfogadhatatlannak” tartja azt a lehetőséget, hogy a következő kormánykoalíció az ĽSNS részvételével alakuljon meg. 24 százalékuk szerint inkább elfogadhatatlan. Velük szemben van 16, százaléka, akik szerint inkább elfogadható ez a lehetőség, és 10 százalék szerint teljességgel elfogadható lenne egy ilyen forgatókönyv.

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: DenníkN.sk.

 

Meglepő adatok a Most-Hídnál és az SaS-nél

 

Természetesen Kortlebáék koalíciós szereplése saját választóik körében a legmagasabb: 82 százalékuk szerint teljesen elfogadható, 15,8 százalékuk szerint inkább elfogadható.

 

Sokatmondó, hogy a Sme rodina (35,1 százalék) és a Smer (22,1 százalék) választói számára sem elutasítandó egy Kotlebáékkal kötött koalíció lehetősége. Ugyanakkor kissé meglepő módon a Mot-Híd választóinak 20,8, az SaS választóinak pedig 19,9 százaléka számára lenne elfogadható, vagy inkább elfogadható az ĽSNS, mint kormánytényező.

 

Itt érdemes elmondani, hogy 2016-ban a Most-Híd a korrupció és a Smer elleni kampánnyal került be a parlamentbe, korábban Bugár Béla pártelnök pedig azt hangoztatta, hogy az SNS-nek nincs helye a parlamentben. Erre 2016-ban mégis velük kötött koalíciót, ami nyilván hatással volt egyes most-hidas választók értékítéletére is.

 

Focus-felmérés: Továbbra is parlamenti küszöb alatt az MKP és a Most-Híd, szárnyal a PS-SPOLU

 

Az elutasítók

 

Az ĽSNS-t nem szívesen látnák a kormánypártok sorai közt az OľaNO választói sem, 85,8 százalékuk elutasítja, vagy inkább elutasítja Kotlebáékat. Hasonló a helyzet a KDH szavazói körében (84,5 százalék), illetve a balliberális PS-SPOLU koalíció támogatói között is. Az elutasítók sorában következik az előbb említett SaS (75,1 százalék).

 

 

Miért érdekes a felmérés?

 

Egy korábban megjelent Körkép-elemzésünkben már felhívtuk a figyelmet, hogy az ĽSNS kormányra kerülése nem annyira elképzelhetetlen. Főleg, hogy a Smer Robert Fico miniszterelnöki posztról való távozása óta jórészt jobbra tolódott, illetve, hogy a Sme rodina viszonylagos erősödésnek örvend, miközben az SNS mégiscsak rokon retorikát folytat Kotlebáékkal.

 

Persze, azóta új pártok is jelentek meg a politikai palettán, amelyek csoportja várhatóan még bővülni fog, így számolni kell az erőviszonyok átrendeződésével minden oldalon (Kiska, Harabin). Egyelőre nehéz megjósolni egy új kormánykoalíció kontúrjait, látva, hogy a Smer sem olyan egységes, mint amilyennek mutatja magát, és a magyar-vegyes pártok szövetsége is még sokat módosíthat a képen.

 

Kezd visszaütni a felvidéki magyar politika tétlensége: alakot ölt a Smer-ĽSNS-SNS-KDH koalíció

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!