Nyitókép forrása: nadaciapontis.sk

 

Ivan Štefunko, a balliberális PS alelnökének érdekeltségébe tartozó cég 30-80 százalékkal túlárazott eszközöket adott el a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolának (VŠVU) egy olyan közbeszerzés keretében, amelyre egyetlen cég jelentkezett be – derül ki az Aktuality.sk cikkéből.

 

A Monogram Technologiesnek nem ez volt az első kétes közbeszerzési ügye, ami a szlovák sajtó figyelmének középpontjába került. A most közölt információk az egyetem által még 2012-ben meghirdetett, egy millió euró értékű közbeszerzésre vonatkoznak.

 

A közbeszerzési kiírást úgy fogalmazták meg, hogy végül a Monogramnak sikerült 1006 euróval alacsonyabb ajánlatot tennie. A sajtó figyelmét azonban azért keltette fel, mert az általa leszállított számítógépek, projektorok, szoftverek és más eszközök java bőven túlárazottan kerültek az egyetemhez.

 hirdetes_810x300  

 

Az Aktuality.sk cikkében megjelentek a Heureka.sk áragregátor segítségével kerültek összehasonlításra.

 

„Például azok a HP monitorok, amelyeket a Monogram 1800 euróért szállított le az egyetemnek, az átlag piaci árnál 80 százalékkal voltak túlárazva”

 

írja a szlovák portál. A szkennereket 40, a 3500 eurós projektorokat pedig 30 százalékkal árazták felül.

 

Ivan Štefunko lemond a Progresívne Slovensko pártelnöki posztjáról

 

Új verzió, több mint háromszoros áron? 

 

A népszerű kép-, hang-, videó- és grafikaszerkesztő szoftvercsomag, az Adobe Creative Suit egyetemeknek szóló verzióját a Monogram 1239 euróért, ill. a drágább verziót 2640 euróért adta el, miközben közvetlenül a Adobétól 400 illetve 714 eurónak megfelelő dollárért lehet hozzájutni.

 

A cég ügyvezetője, Ján Jenča szerint ez utóbbi szoftvernél a közbeszerzés kiírásakor még a régi verziót tartalmazta a szerződés, végül az újabbat szállították le. Megjegyezzük, az Adobe programcsomagjánál nincs árkülönbség a régi és új verziók között. Aki megvásárolja a csomagot, és számítógépe támogatja azt, a legújabb frissítésekkel dolgozhat ugyanazért az árért.

 

Egyetlen terméket sikerült a Monogramnak piaci ár alatt eladnia az egyetemnek: a 11 700 euróba kerülő számítógép-vezérelt varrógépet 9300 euróért adta el az egyetemnek.

 

Štefunko természetesen nem tud semmiről. Azzal védekezik, hogy Monogram Technologies egyetlen tulajdonosa a Monogram Ventures, amelynek Štefunko csak 25 százalékos, kisebbségi tulajdonosa.

 

Michal Truban lett a Progresszív Szlovákia új elnöke

Nem ez az első kétes közbeszerzése

 

Az Aktuality.sk legutóbb idén februárban cikkezett a PS alelnökének cégéről. 2014-ben a zsolnai egyetemnél nyert egy 2,5 millió eurós kutatás-fejlesztési pályázatot. Jelentősen felülárazva tudományos kutatóeszközöket és felszerelést adott el az egyetemnek.

 

Štefunko akkor is azt nyilatkozta, hogy kisebbségi részvénytulajdonosként nincs rálátása a cégek mindennapi működésére, és ugyanebből az okból nem tud felelősségvállalást sem kicsikarni a cég vezetéséből. Azzal is érvelt, hogy a Monogram Technologies sosem mutatott ki nyereséget, amit tovább adott volna az anyacégnek, ahol aztán a részvényesek között szétoszthatták volna.

 

Az Aktuality.sk azonban kiderítette, hogy ezt a „problémát” úgy oldották meg, hogy a leányvállalat eladta az anyacégnek egyik érdekeltsége részvényeit, a keletkező nyereséget pedig a leányvállalat korábbi adósságainak törlesztésére könyvelték be, beleértve a nyereséget is. Magyarul: a pénzt visszapumpálták az anyacégbe, ahol viszont Štefunkonak közvetlen tulajdonrésze van.

 

Mindemellett a Monogram Technologiesnek a Finstat.sk adatai szerint korábban 260 ezer, az idei évtől 158 ezer eurós adótartozása is van, nem beszélve a millió eurós kötelezettség (adósság) halomról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!