Nyitókép: reprofoto (Facebook-live)

 

Frissítve: 16.09 Közös indulásról szóló hivatalos tárgyalásokra hívja az MKP képviselőit a parlamenti OĽaNO. Igor Matovič szerint a maffiakormány leváltásához elengedhetetlen, hogy ne vesszenek el a magyar szavazatok. Ennek érdekében korrekt, nyílt, tisztességes tárgyalásokra hívja az MKP-t a parlamenti választásokon való közös indulásról.

 

Amennyiben Menyhárték elutasítanák az ajánlatot, az OĽaNO kész arra, hogy magyar nemzetiségű jelöltek egyénileg is feljöhessenek a párt listájára. Mint elmondta, erről előzetesen 20-30 személlyel már beszéltek is.

 

Matovič: 30 év után kieshetnek a magyarok a parlamentből

 hirdetes_300x300  

 

Annak ellenére, hogy az ország összlakosságának 20 százalékát nemzeti kisebbségek alkotják, konkrétan mintegy 460 ezer magyar és körülbelül ugyanannyi roma, előfordulhat, hogy mindkettő parlamenti képviselet nélkül marad a következő választások után – kezdte Igor Matovič, rámutatva arra, hogy a magyarok esetében 30 év után erre most először kerülne sor.

 

„Lehet, hogy a hejszlovákok örülnének neki, hogy végre megszabadulnak a magyaroktól. Csakhogy egy hazafi számára az is fontos kellene hogy legyen, hogy az ország egésze fejlődjön. Az is, ahol más nyelvet beszélők élnek“ – hangsúlyozta az OĽaNO elnöke.

 

Matovič a sajtótájékoztatón hosszan elemezte, miért van szükség a magyarokra a kormányváltáshoz. Elmondta, hogy a magyarság Szlovákia újkori történelmében eddig mindig a jó oldalon állt. Segített a rendszerváltásban, és a Mečiar-korszak megdöntésében is.

 

Az MKP mindig a jó oldalon állt

 

Kiemelte, hogy az MKP sa történelem során eddig mindig a jó oldalon állt.

 

“Tudatosítjuk, hogy ezek a választások nagyon szorosak lesznek. És szükség van arra a 100 ezer magyarra is, aki minden körülmények között az MKP-ra szavaz, hogy legyen parlamenti képviselete”

 

– tette hozzá.

 

Az OĽaNO ezért megnyitja a választási listáját a magyarok, a romák és a ruszinok számára, választási együttműködést ajánlva számukra. A párt hivatalos tárgyalásokra hívja az MKP képviselőit, hogy a választási koalíció lehetőségeiről egyeztessenek.

 

Matovič újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy amennyiben nem vezetnének eredményre a magyar párttal való tárgyalások, úgy lehetőséget adnak arra is, hogy egyénenként is feljöjjenek magyar nemzetiségű jelöltek a párt listájára.

 

Grendel: Ha nem mi, hát majd jön Fico

 

Grendel Gábor, az OĽaNO magyar nemzetiségű tagja a sajtótájékoztatón megismételte, hogy saját tapasztalata alapján Igor Matovic és az OĽaNO részéről őszinte ajánlatról van szó. Ezt Matovič korábban már többször bizonyította, például amikor a 2016-os parlamenti választások előtt 200 ezer példányban kétnyelvűen szólították meg a magyarokat, hogy az MKP-ra szavazzanak.

 

„2020-ban Robert Fico is megtesz mindent annak érdekében, hogy ne veszítse el hatalmát. Ha nem nyújtunk segítő kezet mi az MKP-nak, akkor majd megteszi Robert Fico csak azért, hogy hatalmon maradjon“

 

–fogalmazott Grendel, aki szerint a Smer ajánlata nem feltétlenül kell, hogy az MKP-hoz érkezzen, hanem érkezhet az a most alakuló új magyar pártnak is.

 

Grendel szerint ez Fico részéről azt a célt szolgálná, hogy a magyar jelöltekkel induló lista begyűjtse a magyar szavazatokat, majd a parlamentbe bejutva koalícióra lépjen a Smerrel.

 

Grendel Gáborral hamarosan külön interjút olvashatnak a Körképen.

 

Körkép.sk

 

Grendel Gábor: Összefogás Ficoval? (Körkép.sk interjú)

 

Igor Matovič ma konkrét ajánlatot tesz az MKP-nak

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!