Nyitókép forrása: dennikn.sk

 

A korábban kiszivárgott hivatalos nyomozati anyag már megerősítette, hogy Marián Kočner vállalkozó, a váltóügy elsőrendű vádlottja, és a Kuciak-gyilkosság feltételezett megrendelője a Smer hatalmon maradásán ügyködött, és ennek érdekében nem sajnálta sem saját pénztárcáját, sem a fáradtságot, hogy mediális és kapcsolati befolyását bevesse.

 

Mikor Robert Ficot a sajtó ezzel kapcsolatban kérdezte, azzal vádolta meg a fenti megállapításokat tevő nyomozót, hogy az 50-es évekbeli koncepciós perek módjára fogalmazta azokat meg, különben is, miért foglalkozik politológiai kérdésekkel egy nyomozó…

 

Mindenesetre, azt nem nehéz belátni, hogy egy mečiari-időkből is ismert kétes hírű vállalkozó a Smer érdekében végzett, nem egyszer törvényileg is megkérdőjelezhető tevékenysége nem politológiai kategória.

 hirdetes_300x300  

 

Kočner és Fico kapcsolatát a szlovák sajtó korábban csak arra utaló jelekkel (például, hogy tegeződnek), elejtett mondatokkal tudta megerősíteni. Most a Denník N nyilvánosságra hozta Kočner és Bödör Threema applikáción keresztüli üzenetváltásainak egy olyan részét, amely egyértelműen utal az összefüggésekre.

 

Fico, „mindannyiunk főnöke”

 

2017 novemberében Kočner és Bödör sokat bírálta a Smer azon döntését, hogy Jaromír Čižnárt (Fico korábbi osztálytársát) juttatta a főügyészi pozícióba. Kočner utalt rá, hogy attól tart, Čižnár bezáratja őt:

 

„Felmerült, hogy a főügyészségen van emberük. A végén kiderül, hogy Jarík az. B…szok rá. El kell költözni. Mert ha így van, és kezdem elhinni, akkor mindannyiunk főnöke pusztulásba visz minket”

 

Mire Bödör válaszul:

 

„Hm. Egyetértek. Elképzelhető”

 

Fontos adalék, hogy Čižnár előtt Dobroslav Trnka volt a főügyész, akit Kočner saját embereként és barátjaként tartott számon. A vállalkozó az üzenet szerint úgy vélte, hogy a Smer hatalmas hibát követett el, mikor Trnkát és Harabint kispadra ültette. Úgy látta, hogy a Smer elárulja azokat, akik tartották érte a hátukat. Čižnár leváltásról és cseréjéről is beszélt:

 

„A legfontosabb megszerezni a főügyészséget. És erről a főnököt neked kell meggyőznöd. Fel van világosítva arról, hogy az új főügyészt még a mostani kormány [hivatali idejének] vége előtt kell megválasztani? Remélem, hogy ebben egyetértünk”

 

írta. Ez azért is érdekes, mert a jelenlegi főügyész hivatali ideje a jövő év elején jár le, utódját a parlament már a választások után fogja megválasztani. Ahhoz, hogy még a választási ciklus előtt csere legyen a főügyészség élén, Čižnárnak magának kellene lemondania.

 

Kočner Bödörnek: Mondd meg Bélának, hogy rendezni kell a számlát pár f…sszal

 

Süllyed a hajó

 

2018 januárjában (egy-másfél hónappal a Kuciak-gyilkosság előtt) Kočner és Bödör már csaknem temette a Smert. Kočner azt írta Bödörnek:

 

„Nekem úgy tűnik, hogy csak mi ketten vagyunk a főnökkel”

 

mire Bödör:

 

„Azért vagyunk még páran, de nem vagyunk egy népes klub”

 

Kočner viszontválasza:

 

„Mindenkinek az az érzése, hogy süllyed a hajó, ezért a másik oldalon próbálnak helyezkedni. Kettőnkön az én és a te embereidet értettem, Havert is beleértve”

 

A Haver becenév a Denník N közlése szerint Tibor Gašpart takarja, akit házasság útján rokoni kapcsolat fűz Bödörékhez.

 

Kováčik nem véletlenül kritizálta a szivárogtatást – szintén szerepel a Threema-üzenetekben

 

Kočner aggodalmai tovább nőttek, mikor Marek Maďarič DenníkN-nek adott interjúja megjelent „Egyelőre maradok a Smerben, Kiska jó elnök”címmel.

 

„B…sszunk rá. Mindenre. Nem érdemlik meg a segítséget. Úgy végzik, mint Mečiar. Mindenki b…szik a főnökre”

 

írta január 17-én Kočner Bödörnek. Maďarič a Kuciak-gyilkosság után nem sokkal ki is lépett a Smerből. Erről Kočner egy hosszabb üzenetben értekezett:

 

„Kur…a, és amikor bőség és jólét volt, akkor mindegyik hajtott. Ez Dobroš (Dobroslav Trnka) eltávolításával kezdődött. És nagyon nagy hiba volt, hogy kib…sztak Harabinnal. Mindketten mindig tartották értük a hátukat. Mikor kib…szták ezt a kettőt, az ellenzék megérezte, hogy milyenek is a Smeresek. Hogy valójában hülyék, akik nem tudnak senkiért sem kiállni és nem becsülik azokat, akik tartották értük a hátukat. És ez az igazság”

 

panaszolta Kočner. Bödör válaszában 100 százalékban igazat adott, majd hozzátette:

 

„A csúcs az volt, mikor Janot a SIS, Jarot a főügyészség élére tették”

 

Az üzenetváltásokban felmerül az Alkotmánybíróság elnökének, Ivetta Macejkovának a neve is, de nem tisztázott, milyen összefüggésben. Kočner többször is panaszkodott Jaromír Čižnár főügyészre, aki szerinte bemutatkozott „LB” esetében. LB nem más, mint Ladislav Bašternák, akinek ügyét Čižnár javaslatára nyitották meg – később jogerősen el is ítélték.

 

A leiratok vonatkozó részeiről a teljes cikk ide kattintva olvasható el.

 

Kiszivárgott a bírósági határozat Jankovskáról: pénzt fogadott el, hogy Kočner javára befolyásolja a bíróságot

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.