Nyitókép: „Family foto”/aktuality.sk

 

Andruskó Zoltán, a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság egyik vádlottja pénteken vádalkut kötött az ügyésszel, minek értelmében terhelő vallomásaiért és együttműködéséért cserébe enyhített büntetést kaphat a gyilkossági üggyel kapcsolatban. 

 

A Denník N aktuális cikke szerint azonban nem csak erről volt szó pénteken Bazinban, ahol a vádalkut megkötötték. Roman Kvasnica, Martina Kušnírová édesanyjának ügyvédje a szlovák lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Andruskó pénteken jelezte, szeretne vallomást tenni a jelenlegi kormány két miniszterének bűncselekményeiről.

 

Kvasnica szerint a két miniszter korrupciós ügyeiről van szó. Zsák-Malina Hedvig korábbi ügyvédje nem akarta kommentálni Andruskó vádalkuját. Mint mondja, Martinát és Jánt ez már nem hozza vissza az életbe, ezért nem helyénvaló véleményezni a büntetést.

 hirdetes_810x300  

 

Kuciak-gyilkosság: Andruskót átszállították Bazinba, valószínűleg vádalkut köt

 

Kvasnica szerint Andruskó még jóval többet tudna mondani, mint amit eddig elmondott a rendőröknek.

 

„Főleg ha a pénteki információkra gondolunk, mikor úgy döntött, hogy beszélni fog a jelenlegi kormány két miniszterének törvényellenes cselekedeteiről.”

 

nyilatkozta az ügyvéd, aki szerint Andruskót pénteken ebben az új ügyben nem hallgatták ki, tekintettel arra, hogy nem kapcsolódik a gyilkosságokhoz. Kvasnica nem akarta elárulni a két érintett miniszter nevét sem.

 

Ugyanakkor úgy gondolja, hogy az ügyet annak a Peter Juhásnak kellene kivizsgálnia, aki Kuciakék gyilkossági ügyét vizsgálta ki.

 

Roman Kvasnica, fotó forrása: DennikN/TASR

 

Kompromittáló felvételek

 

Kvasnica a napokban nézi át a gyilkosság teljes ügyleiratát, de már most kijelentette, hogy újabb komoly gyanú merült fel. Szerinte Dobroslav Trnka korábbi főügyész Marian Kočner utasítására felvételeket készített azokról a találkozókról, melyekre irodájában került sor.

 

„Véleményem szerint az esetleges bűncselekmények kivizsgálásai, melyek Kočner és Trnka beszélgetéséből adódnak, aránytalanul sokáig tartanak. Rendkívül veszélyesnek tartom, és ezt főleg arra a tényre való tekintettel, hogy doktor Juhás nyomozó a nyomozati anyag részeként képi-hangi feljegyzéseket is készített, melyek megmutatják, hogy Trnka úr Kočner úrral felvevőberendezést telepítettek a volt főügyész irodájába”

 

Kočner: Meg leszel gyilkolva. Trnka: Tudom. Magyar polgármester is érintett a most nyilvánosságra került hanganyagban

 

A teljes nyomozati anyagban ráadásul nem csak Trnka és Kočner beszélgetésének felvétele található meg, melyet Kočner készített, hanem továbbiak is.

 

„Ez már a második súlyos gyanú a Trnka-Kočner páros tevékenységével kapcsolatban, mivel ha Kočner úrnak beüzemelt kamerája volt a Szlovák Köztársaság főügyészének irodájában, akkor így kompromittáló anyagokat biztosíthattak be maguknak minden egyes a főügyésznél tett látogatóról, aki például valamit elintézni ment oda.”

 

vélekedik Kvasnica, aki szerint Juhást kellene megbízni az ügy kivizsgálásával.

 

„Ha a Belügyminisztérium vezetése komolyan gondolja az átláthatósággal és igazságossággal kapcsolatban prezentáltakat, úgy gondolom, hogy doktor Juhást kellene megbízni, hogy gyorsított ütemben végezze el a nyomozást Andruskó új állításaival kapcsolatban is, ahogy azt a nyomozást is, ami a főügyész irodájában beüzemelt felvevőberendezés bizonyítékaival is összefügg.”

 

tette hozzá Roman Kvasnica.

 

Gorilla-ügy: Trnka a következő napokban „fontolóra veszi” lemondását

 

Juhás jelenleg az erőszakos bűncselekményekkel foglalkozó bűnüldözési egységnél dolgozik, a rendőrség vezetése pedig egyelőre nem akar neki olyan eseteket adni, amelyek például a korrupcióval vagy a közhatalommal való visszaéléssel kapcsolatosak, bár a Kuciak-gyilkosság kivizsgálásánál bizonyított.

 

A Belügyminisztérium, a rendőrség és az ügyészség a héten biztosították Zuzana Čaputová államfőt, hogy Trnka kivizsgálása intenzíven folyik. Az említett felvétel egyébként már 2018 novemberétől a rendőrség birtokában van. Az államfő saját elmondása szerint egyelőre bízik a nyomozókban.

 

Házkutatást tartott Trnkánál a rendőrség – a fegyvereit akarták látni

 

Trnka a múlt héten a Markízának nyilatkozva azt mondta, hogy a hét végéig közli, hogy megtartja, vagy kilép funkciójából. Erre nem került sor. A főügyész jelen pillanatban nem tudja őt leváltani, mivel még nem vádlott. Pénteken a rendőrség egyébként meglátogatta Trnkát az otthonában, de csak a nyilvántartott fegyvereit akarták ellenőrizni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.