Nyitókép forrása: dennikn.sk

 

Marian Kočner felvette egyik beszélgetését Michal Suchoba IT-vállalkozóval, amelynek tartalmáról ma a Denník N számolt be. Suchoba azért kért pénzt Kočnertől, mert elintézte neki, hogy az adóhivatal ne végezzen nála adóellenőrzést. Kočner arra hivatkozott, hogy nem akar sok adót fizetni, mert már mindenben megállapodott Ficoval és korábban már segített a Smer egyik mecénásának, a Váhostav-ügy miatt is ismert oligarchának, Juraj Širokýnak.

 

A szlovák lap közlése szerint Kočner nagyon aprólékos volt a hangfelvételek készítésekor. Az ominózus beszélgetések előtt részletesen felmondta a hangrögzítőre, hogy mikor, hol és kivel találkozik.

 

Suchoba sem ismeretlen figura a sajtó előtt. Legutóbb akkor kapott nagy figyelmet, mikor egyik cége, az Allexis feltűnően sokat (több millió eurót) keresett a Pénzügyi Főigazgatóságtól kapott megbízásain. Ezeket a szerződéseket az állam titkosította, de azt tudni lehet, hogy Suchoba közeli barátságot ápolt František Imrecze korábbi igazgatóval. Mikor ez kiderült, mindkettő azt állította, hogy barátságuk nem befolyásolta, ki kapja meg a Pénzügyi Főigazgatóság szóban forgó megbízását.

 hirdetes_300x300  

 

„Megmondtam Robo szemébe”

 

Kočner és Suchoba nagyjából négy évvel ezelőtt a Koliba étteremben találkoztak, erről az alkalomról készült Kočner felvétele. Suchoba nem a sikeres vállalkozó szerepében jelenik meg, hanem mint összekötő, problémamegoldó, aki megfelelő díjazásért cserébe intéz el ügyeket kapcsolatait kihasználva. Ezúttal Kočnerrel arról tárgyalt, hogyan lehetne elkerülni az adóhatóság ellenőrzését.

 

A felvétel tanúsága szerint Suchoba azt próbálta elmondani Kočnernek, hogy az állam megrövidítése 4,2 millió euró értékben „nem csak úgy van” és hogy ha nyugalmat akar, akkor rendeznie kell az elmaradást.

 

Kočner erre azzal reagált, hogy hajlandó fizetni, de nem tud sokat, mert ő már mindent elrendezett az akkori szlovák miniszterelnökkel, Robert Ficoval.

 

„Én egyszer már Robo szemébe mondtam, úgy, mint most neked, mikor tárgyaltunk, hogy mi mindent tettem én, hogy a Smer megnyerje a választást. Amíg ez a kormány van hatalmon, nyugalmat akarok, nem szeretném, hogy valami f…sz a nyakamra járjon, az mindegy, hogy az illető rendőr, adóellenőr vagy ügyész. Ő akkor azt mondta nekem: megkapom, amit akarok. Erre én azt válaszoltam: ha nem, te nem leszel kormányfő. Erre azt felelte: tudom. Ezzel rendezve van a dolog, és kész.”

 

mondta Suchobának Kočner.

 

Arról is szó esik a felvételen, mi mindent tett Kočner a Smer választási győzelme érdekében:

 

„Ő (Robert Fico – a szerk. megj.) pontosan emlékszik, hogy azért van kormányon, mert kikezdtem a korábbi miniszterelnököt (Iveta Radičovát) és a házelnököt (Richard Sulíkot)”

 

Kočner ennek alátámasztására felemlegette, mikor felvette Richard Sulíkkal, az SaS elnökével folytatott beszélgetését, amelyen Sulík negatív kontextusban nyilatkozott Radičováról. A Radičová-kormány végül 2011-ben megbukott (hivatalosan a görög segélycsomag meg nem szavazásán), majd 2012-ben előrehozott választást tartottak, ahol a Smer fölényes győzelmének és kivételesen sok parlamenten kívülre szorult pártra leadott szavazatoknak köszönhetően egyedül kormányozhatott.

 

Threema: Szlovákia legolvasottabb hetilapjának egykori főszerkesztője is Kočner embere volt

 

Az örökös aduász

 

Suchoba Kočner érvelésére reagálva elmondta, hogy „Robonál legalább öt emelettel alacsonyabban van” ebben az ügyben, utalva arra, hogy az ő szintjükön ezt elmagyarázni nem egyszerű. Kočner viszont folytatja Ficohoz fűződő kapcsolatának elemzésével.

 

„De nekem nincs ellenemre, hogy emlékeztessem, csak ez az egész tiszta f…szság, nem éri meg. Én jobban fogok örülni, ha ő van ott (kormányon), mert akkor nyugalmam van. Nekem vannak felfuttatva bizonyos érdekeltségeim, amiről ő is tud”

 

mondja Kočner, majd el is ismeri, hogy éppenséggel a Gorilla-felvételről van szó.

 

„(…) Ma én vagyok az egyedüli ember a világon, aki birtokolja a Gorilla-felvétel eredetijét. Az egyetlen, és ezt mindegyikőjük tudja. De sosem kerül napvilágra addig, amíg nekem nyugalmat biztosítanak, így egyeztem meg akkor Roboval”

 

magyarázta Kočner.

 

A Kočnerrel kapcsolatosan napvilágra került információk nem először szólnak arról, hogy személyesen többször is találkozott Ficoval. Erről a Kuciak-gyilkosság után Alena Zsuzsovának és Norbert Bödörnek is írt a Threema-applikáción keresztül. Fico a mai napig tagadja, hogy nyilvános társadalmi eseményeken kívül összefutott volna Kočnerrel, és azzal érvel, hogy az ő nevével rengeteg alkalommal próbáltak már visszaélni. Azokra a korábbi kérdésekre, miszerint tegeződnek-e egymással, Fico nem válaszolt.

 

Azt ma már tudjuk, hogy Kočner tényleg birtokolta a Gorilla-felvétel egyik példányát. Hogy ez-e az eredeti, vagy egy hiteles másolatról van szó, az kérdéses.

 

Bugár elismerte, hogy a Maldív-szigeteken ott volt a Most-Híd oligarchája, Czucz István is

 

A bascsfai golfpálya

 

Kočner Suchobának elmondta azt is, milyen adóproblémái voltak, ami miatt most Suchoba szolgálataira szorul. 2015-ben az adóhatóság rájött, hogy Kočner milliókkal húzta le az államot a bacsfai golfpálya kapcsán. Az ügy miatt ma már büntetőeljárás folyik a vállalkozó ellen, akkoriban azonban rendre megúszta a felelősségre vonást: egyszer sem vizsgálták ki az ügyet érdemben, csak a Kuciak-gyilkosság után indult eljárás Kočner ellen. A bacsfai golfpálya hátterével Ján Kuciak meggyilkolt oknyomozó újságíró is foglalkozott.

 

Suchoba és ismerősei és az adóhatóságnál azonban vonakodtak eleget tenni Kočner kérésének.

 

„A gond az, hogy a pénzügyi hivatalnokok hajlandósága elég korlátozott. (…) Másodszor: Danonak tele a töke. Idézem: ’Ha az a f…sz ellopott 4,2 millió eurót, teljesen más összeget kell fizetnie, ha azt akarja, hogy segítsünk tisztára mosni a dolgot’. Ez egy 1 méter 55 centi magas ember, tehát úgy is kell venni a szavait”

 

magyarázta a probléma lényegét Suchoba. Dano pedig nem más, mint a Pénzügyi Főigazgatóság igazgató-helyettese, Daniel Čech, aki természetesen tagadja, hogy bármilyen beszélgetés is lezajlott volna közte és Suchoba között, egyben elutasította az elhangzottakat. Čech 2016-ban hagyta el a Pénzügyi Főigazgatóságot, távozása pontos okairól a sajtónak nincs információja, a kulisszák mögött személyes konfliktusról beszéltek közte és Imrecze között.

 

Kočner: Meg leszel gyilkolva. Trnka: Tudom. Magyar polgármester is érintett a most nyilvánosságra került hanganyagban

 

Problémás szívesség Širokýnak

 

Kočner elmesélte Suchobának azt is, hogyan húzta ki a csávából egyszer Juraj Širokýt is, aki ellen a rendőrség többször indított eljárást, ám eddig minden felelősségrevonást megúszott.

 

„Egyszer régebben akadt egy kis problémája. A galgóci drótgyár, Chemolak Smolenice, és így tovább, és így tovább. Ez még az előző kormány idején volt, mikor Lipšic volt a belügyminiszter, de az én barátom (Dobroslav Trnka) volt a főügyész. Különböző követelések mentek Svájcba, különböző számlákra, és, a pics…ba, innen mentek, Ďuro nevével, olyan összegekkel, amelyeket közvetlenül küldtek”

 

magyarázta Kočner azzal, hogy megígérte Širokýnak, hogy megoldja a dolgot.

 

„Meghamisítottam, mert közvetlenül Dobroslavnak ment a dolog, kinyomtattam egy svájci ügyészségi papírt, új levelet írtam, amelyben az szerepel, hogy az említett számlák nem ehhez a névhez tartoznak”

 

mondta Kočner.

 

Suchobát meggyőzte Kočner kiterjedt kapcsolatrendszere, és kötélnek állt: megígérte, hogy megpróbálja elintézni a dolgot nagy pénzek nélkül. Három évvel később azonban Suchoba és Kočner kapcsolata nem volt épp a legjobb. Kočner előtt egyre több ajtó zárult be, ahogy egyre nagyobb figyelmet kaptak viselt dolgai a sajtónak (és nem a rendőrségnek) köszönhetően.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.