Nyitókép forrása: vEnergetike.sk

 

A szlovák kormány milliárdos pénznyelője, a mohi atomerőmű bővítése ismét késik. A legutóbbi teszteknél ugyanis több hiba is felmerült. Közben az épülő hármas és négyes blokkot nemzetközi ellenőr-delegáció látogatta meg. A kiszivárgott információk szerint a szlovák Villamosművek illetékesei ködösítenek a munkálatok befejezését illetően.

 

A mohi atomerőmű bővítése már a végéhez közeledhetne, ha nem történne mindig valamilyen hiányosság, hiba vagy rossz teszteredmény, amely újabb halasztásra kényszeríti az illetékeseket. A fő kivitelező bizonyára nem panaszkodhat, az eredetileg 2 milliárd euróra becsült kiadások mára 5,7 milliárd euróra duzzadtak.

 

A Denník N szlovák napilap internetes kiadásának beszámolója szerint a szivattyúk legutóbbi tesztjénél ráadásul megrepedtek a hűtőtornyok hűtővízcsatornái, a probléma megoldása legalább 2020 februárjáig eltart. Fontos kiemelni, hogy a teszt semmilyen veszélyt nem hordozott magában, ez egy „hidegteszt”, vagyis nem vettek benne részt a radioaktív fűtőelemek.

 hirdetes_300x300  

 

Visszaélések, kifizetetlen számlák, hanyag munka – így néz ki a mohi atomerőmű bővítése

 

A napilap névtelen forrásai szerint a villamosművek illetékesei szándékosan mondanak a sajtónak teljesíthetetlen határidőket. A főigazgató például korábban azt nyilatkozta, hogy az első fűtőelemek már novemberben megérkeznek a hármas és négyes blokkhoz. Ez nem történt meg. A mostani problémák eltávolítását is hetekben mérik, miközben a sajtó forrásai szerint legalább egy év, mire üzembe állhatnak a blokkok.

 

Most a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség OSART nevű felügyelőszervének ellenőrei látogattak az atomerőműbe. Eredetileg csak az Atomerőmű Üzemeltetők Világszervezetét hívták, ám miután a sajtóban egyre több szó esett a hanyag kivitelezői munkákról (hozzátesszük, megalapozottan), inkább az OSART-ot hívták el.

 

A mohi atomerőműben csapott le a NAKA

 

A Denník N-nek információt szivárogtató névtelen forrás szerint a fentebb említett hidegteszt során a hűtőtornyok vasbetonból készült csatornái megrepedtek, és több műanyag elosztórost is eltört a szivattyúk tesztelése során. A forrás szerint a hiba alapvetően a beszállító felelőssége. A lapnak azt írta:

 

„A felhasznált anyagok és – az egymáshoz nem rögzített, a betonba nem pontosan illeszkedő – vasszerkezet  teljes korróziója esélyt sem adott rá, hogy fenn lehessen tartani az óránkénti 36 ezer köbméteres áramlást”

 

A forrás nem a levegőbe beszélt. A Villamosművek szóvivője a hibákat megerősítette. A forrás szerint ráadásul hasonló hibák, csak kisebb mértékben előfordultak már a működő 1-es és 2-es blokknál is, azok javításai pedig hat hónapot vettek igénybe – nem csak heteket, ahogy azt a Villamosművek állította.

 

A történtek ellenére az illetékesek továbbra is azt állítják, tarthatóak a legutóbb elfogadott határidők. A Denník N információi szerint a Villamosművek és a kivitelező között sok a feszültség: az előbbi tarthatatlan határidőket szab az utóbbinak. Nem csoda, az egész projekt a legelső elképzelésekhez képest összesen nyolc éve késik. Más kérdés, hogy ez milyen kockázatokat rejthet magában. És ha ez nem lenne elég, a névtelen forrás szerint a főnökség utasításba adta a műszaki revíziósoknak, hogy több hibát ne jegyezzenek fel a dokumentációba – és ez, amennyiben igaz, már tényleg biztonsági kérdéseket vethet fel. A Villamosművek szerint azonban ilyen utasítás nem történt és az ellenőrök állandó jelenléte miatt nem is történhetett.

 

Készül a mohi atomerőmű, magyarlakta járásokba kerülhet a radioaktív hulladék

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!