Nyitókép forrása: cas.sk

 

Azt valószínűleg senki sem vitatja, hogy ha van olyan beruházás, ahol a legkisebb hibát sem lehet megengedni, akkor az az atomerőmű építés. Szlovákiában jelenleg is folyik a mohi atomerőmű bővítése, a munkával az olasz Solesi vállalatot bízta meg a Szlovák Villamosművek. Már korábban is jelentek meg aggodalmat keltő információk a sajtóban, most az egyik alvállalkozó beszélt a Solesi „különös” kivitelezési gyakorlatáról.

 

Az eredetileg 2 milliárdra tervezett hármas és négyes blokk megépítése évek óta csúszik, a kiadások pedig egészen elképesztő 5,4 milliárd eurósra duzzadtak. Nemrég egy osztrák oknyomozó riport borzolta a kedélyeket, amelyben egy, a reaktorok építésében részt vevő mérnök névtelenül azt nyilatkozta a Kronen Zeitung újságíróinak, hogy az új blokkok balesetveszélyesek. Elhangzott a „halálreaktor” kifejezés is.

 

A cikk többek között arról számolt be, hogy veszélyes építési hibákat (és „bűnöket”) követett el a kivitelező, a nyomáscsökkentő torony acélborítása „ementáli sajtnak” néz ki a számtalan lyuk miatt, a fővállalkozó által felbérelt alvállalkozók munkáját egyáltalán nem hangolták össze, és olyan munkások is dolgoztak a méregdrága projekten, akik nem rendelkeztek megfelelő képesítéssel.

 hirdetes_300x300  

 

A mohi atomerőmű körüli nemzetközi feszültség háttere: egy anonim forrás és egy pánikot okozó riport

 

Nem csak tartoznak, manipuláltak is

 

Az Aktuality.sk szerdai cikkével ennél a pontnál folytathatjuk. A cikk ugyanis egy cseklészi vállalat ügyvezetőjének történetét mutatja be, aki alvállalkozóként dolgozott az új reaktorblokkok hangárjaiba vezető vasúti sínek építésénél. Elmondása szerint a Solesi több mint 200 ezer euróval tartozik neki az elvégzett munkáért, plusz a késedelmi kamatok. Ennél azonban nagyobb gond, hogy a vállalkozó szerint a Solesi által elvégzett munka színvonala mellett nem szabadott volna kollaudálni a projekt ezen részét.

 

Nem egyszerű sínpárokról van szó. Ezeken a síneken haladnak majd azok a vasúti kocsik, amelyekkel a hangárokba szállítják majd a radioaktív fűtőelemeket, a kocsik súlya több tonna, a hibákat és a balesetek ki kell zárni. Még a vasút alatti kövek összetétele és eldolgozása is külön előírás tárgya. Ezek a sínek és a vasút alapozása speciális alapanyagokból és eljárással készül, akárki nem végezheti, képesítési engedély kell hozzá.

 

A cseklészi Rail Ways nevű vállalatot 2016-ban kérte fel a vasúti sínek megépítésére a Solesi, mint fővállalkozó. A cég rendelkezett a szükséges képesítéssel és engedélyekkel. Az ügyvezető, Jozef Lamprecht elmondása szerint az olasz fővállalkozó már a megbízás elején furcsán viselkedett. Nem adta ki a munkát teljes egészében, hanem csak részmegbízásokat adott. A munkálatok nagy részét a Solesi végezte el, holott ehhez semmilyen képesítési engedéllyel nem rendelkezett.

 

A mohi atomerőműben csapott le a NAKA

 

Lamprecht példaként elmondta, a vasút alapjába például olyan anyagot töltött be, amelynek ott semmi keresnivalója.

 

A Rail Waysnek 470 ezer eurót kellett volna kapnia az elvégzett munkáért, úgy, hogy a számlák értékéből 5 százalékot biztosítékként visszatartott. Ezeket a sikeres átadás után kapta volna meg a cég. Csakhogy az olaszok jelenleg is 200 ezer euróval tartoznak, immáron két éve – így a késedelmi kötbér is több tízezer euróra hízott.

 

Lamprecht elmondása szerint az olasz nem tartotta magát a szerződésbe foglaltakhoz. Nem csak a számlák átfizetése volt problémás, de önkényesen megváltoztatták az egységárakat is.

 

Indokot gyártottak a munkák átvételére

 

Lamprecht akkor volt kénytelen először szembemenni a Solesivel (amely fővállalkozóként az építési terület irányítója), mikor azt követelték tőle, hogy kösse rá az ott haladó egy másik cég által korábban megépített vasútra az új sínpárokat. Lamprecht ezt elutasította, mert az utasítás ellentmondott a projekttervnek, ráadásul az új és a régi sínpárok nem voltak szintben. Végül mégis megpróbálták a technikai akadályokat megoldani, ekkor a Solesi jelentette be, hogy nem hajlandó elismerni az elvégzett munkát, mert nem felel meg a projektdokumentációnak.

 

Készül a mohi atomerőmű, magyarlakta járásokba kerülhet a radioaktív hulladék

 

A Rail Ways 2017 januárjában a megbízást elvégezve távozott a mohi erőmű építési területéről. Lamprecht szerint ekkor még messze volt a befejezéstől a két sínpár projektje. Úgy vélte, hogy a munka tényleges befejezéséhez egy másik céget is meg kell bíznia a Solesinek.

 

„Hívniuk kellett még egy vállalkozót, aki a sínpárokat befejezi és összeköti. Enélkül nem kollaudálhatták volna a síneket”

 

fogalmazott. Egy évvel később, 2018 januárjában azonban mégiscsak elindult az kollaudáció, és eljutottak az ünnepélyes átadásig. Lamprecht – bár furcsa módon meghívót nem kapott az átadóra – magánemberként elment az eseményre. Arra számított, hogy a Solesi egy másik céggel befejeztette a munkát. Tévedett.

 

A vasúti síneket kiásták, még az általuk elvégzett és lepapírozott munkát is utólag feldúlták.

 

„A helyszínen láttam, hogy a munka, amit csináltak, eleve akadályozza a sínek biztonságos működését”

 

nyilatkozta Lamprecht, aki az átadón cége védelmére fotókat készített a sínekről, majd figyelmeztette az erőmű építésügyi hivatalának szerepét eljátszó közlekedési minisztériumot, amelynek élén a most-hidas Érsek Árpád áll, hogy hiányosságok vannak.

 

„A papírokról hiányzott a tervezőmérnök pecsétje és aláírása, az engedéllyel rendelkező alvállalkozó pecsétje és aláírása, a munkavédelmi jelölések”

 

mondta az Aktuality.sk-nak Lamprecht. Meg van róla győződve, hogy a sínpárok állapota nem felel meg az építési engedély feltételeinek, és hogy a Solesi maga végzett olyan munkát, amire nem rendelkezett engedéllyel. Csakhogy, miután figyelmeztette a közlekedési minisztériumot a problémákról, csak annyi történt, hogy a tárca a folyamatban lévő kollaudáció anyagait titkosította.

 

A NAKA kommandósai ma délután a mohi atomerőműben razziáztak

 

Az Aktuality.sk kérdésére a minisztérium már megerősítette, hogy a sínpárok engedélyezése sikeresen zárult le – a figyelmeztetések ellenére. A döntést azzal indokolták, hogy a Rail Ways által említett problémákat 2018 júniusában eltávolították. A problémás munkát a minisztérium szerint a Szlovák Villamosművek fejezte be. A projektet felügyelő építésügyi felügyelőt a „személyi adatok védelmére” hivatkozva nem adták ki.

 

A Solesi a sajtó megkeresésére nem reagál, jogi képviselői hallgatnak, mert elmondásuk szerint nem kaptak meghatalmazást arra, hogy nyilatkozzanak. Nem is kell csodálkozni, az olasz fővállalkozót idén már kétszer látogatta meg a NAKA, hivatalosan azért, mert több millió euró értékben nem fizette ki az alvállalkozói számláit. A Villamosművek állítása szerint ők rendszeresen és időre átfizetik a Solesi által kiállított számlákat.

 

A mohi pénznyelő margójára: Letartóztatott ügyvezetők, túlárazások, több éves késések

 

Késik a mohi atomerőmű átadása. Az egész projekt negyed milliárd euróval drágul

 

Pellegrini: Addig nem indítjuk el Mohi harmadik blokkját, amíg nem biztonságos

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!