Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Érdekes írást tett közzé a Denník E Gyurovszky Lászlóról, a II. Dzurinda-kormány MKP-s építésügyi és régiófejlesztési miniszteréről.

 

Frissítve: 11:19 – A Körkép.sk információi szerint Gyurovszky jelenleg a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) kampánystábjának aktív tagja, egészen pontosan Simon Zsolt és a Magyar Fórum kampányát vezeti, így a közös kampánystáb ülésein is kezdettől fogva jelen van. 

 

Bár Gyurovszky a szlovák lap szerint nem szerepel a leggazdagabb szlovákiaiak listáján és jó ideje eltűnt a sajtó látóköréből, az érdekeltségébe tartozó cégek forgalma alapján valahol a leggazdagabb 50-ben kaphatna helyet. A Szlovákiában birtokolt cégeinek összértéke nagyjából 100 millió eurót tesz ki, kiterjedt birodalma ellenére azonban svájci állampolgár, aki havonta néhány napot tölt Szlovákiában céges ügyei intézése céljából.

 

 hirdetes_300x300  

Gyurovszky 2007-ben hagyta ott az MKP-t, miután Bugár Bélát leváltották a párt éléről és Csáky Pál lett új elnök. Pedig jelentős befolyása volt a pártban. Miniszteri és képviselői munkája nem volt emlékezetes, de ami az üzleti életet illeti, rendkívül sikeressé vált. Részt vett a Most-Híd megalapításában is, majd 2010-ben otthagyta a pártot hivatalosan azért, mert az nem Bastrnák Tibort, hanem Rudolf Chmelt jelölte a kisebbségügyi miniszerelnök-helyettesi posztrbaa.

 

Solymos László (Most-Híd), a szélkakas

 

A komáromi hajógyár romjaiból

 

A legsikeresebb üzleti vállalkozásainak egyike a pozsonyi ipari technológiákkal foglalkozó SAM – Shipbuilding and Machinery részvénytársaság, amely a csődbe ment komáromi hajógyár romjaiból és a Slovnaft egykori technológiai részlegéből jött létre. A vállalat jelenleg több mint ezer alkalmazottnak ad munkát, éves nettó nyeresége 5-6 millió euróra tehető.

 

A vállalatot a sajtó többször kapcsolatba hozta Világi Oszkárral, ám ő csak annyit ismert el, hogy egykor jogi tanácsadással szolgált Gyurovszky vállalatának. A SAM továbbra is a Slovnaft kulcsfontosságú beszállítója maradt (de más, nem szlovákiai finomítók is szerepelnek az ügyfélkörében).

 

A SAM korábban sikeresen nyert el egy jelentős állami megbízást a szlovák Vízgazdálkodási Vállalattól. 2,8 millió euró értékben kell egy komphajót leszállítania tavaly nyáron.

 

A céget Gyurovszky nem közvetlenül, hanem egy  ciprusi offshore vállalaton keresztül irányítja.

 

2020 – 2006? Ismét Zászló(s)t bontana a magyar gazdasági lobbi

 

Luxus-pincészet

 

Egy másik cégén, a Vienna DC-n keresztül építette ki fűri (Érsekújvári járás) Chateu Rúbaň nevű pincészetét, ahol étterem és szálláshely is található. A pincészetet Vlagyimir Ollé felesége vezetei, aki korábban az államigazgatásban dolgozott és Dunaszerdahely mellett egy kisebb kórházat is igazgatott. A Vienna DC 1,5 milliós éves forgalmat bonyolít 200 ezer eurós tiszta nyereséggel.

 

Egy ötöd részben tulajdonrésszel rendelkezik Szlovákia egyik legsikeresebb és leghatákonyabban működő agrárvállalatában, a GreeCoop Szövetkezetben, amely 20 milliós forgalmat bonyolít. A négy dél-szlovákiai vállalkozó által alapított cég 20 hektáron termel paradicsomot, 350 embernek ad munkát. Gyurovszky a szövetkezethez tartozó cégekből kettőben jelenik meg közvetlenül: az gútai Agrotrendben és a felsőpatonyi Prima Fruitban.

 

Simon és az (újabb) pártalakítás

 

A politikába már nem térne vissza

 

Gyurovszky a Denník E-nek adott interjújában azt nyilatkozta, hogy a vállalatbirodalmához szükséges pénzből egy cent sem a politikai pályafutása idejéből származik. Saját bevallása szerint inkább csak a tapasztalatot, nem a politikai kapcsolatokat hasznosította cégei felvirágoztatásánál.

 

A Gorilla-felvételen kapcsán – amelyen az is hallható, hogy a II. Dzurinda-kormány idején Bugár Béla vezette MKP is rengeteget profitált a privatizációkból – Gyurovszky azt mondta,hogy ezeket az állításokat a rendőrségnek és az ügyészségnek kell kinyomoznia. Gyurovszky egész érdekes módon magyarázza a politikai vezetés általánosságba vett korrupciós ügyeit:

„Van itt két jelentés, amivel mindenkinek számolnia kell, aki magas pozícióban van az államigazgatásban. Először: mindig sok van azokból az emberekből, akik azt állítják, hogy képesek támogatásokat intézni, még ha a támogatások megítélésében kompetens miniszter vagy hivatalnok nem is ismeri ezeket az embereket. Másodszor: azok a vállalkozók, akiknek üzleti tevékenysége tényleg az állami megrendelésektől függ, előszeretettel dicsekednek politikai kapcsolataikkal tekintet nélkül arra, hogy van-e ezeknek a kapcsolatoknak valóságalapjuk”.

 

Az is kiderült az interjúból, hogy Gyurovszky SAM nevű vállalata forgalmának 40-50 százalékát a Slovnaft megrendelései adják. Ennek ellenére azt állítja, hogy a Slovnaftnak csak akkor szállítanak be, ha sikerül megnyerniük a finomító elektronikus versenypályázatát.

 

Politikai pályafutásának folytatására irányuló kérdésre Gyurovszky azt válaszolta, hogy már nem akar visszatérni a közéletbe:

 

„A Most-Hídon keresztül nem térnék vissza a politikában. Csak segítettem létrehozni nekik az új pártot, de sosem voltam a tagja, és nem is vállaltam benne semmilyen funkciót. A választások után teljesen megszakítottam velük a kapcsolatot. Nem veszek részt a politikában, és soha nem is fogok visszatérni hozzá.”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.